АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вікові особливості м'язового апарату.

У онтогенезі жувальна мускулатура схильна до значних змін. З віком змінюється площина перерізу окремих м'язів. Зіставлення поперечних перерізів показує, що у новонародженого жувальний м'яз по площині поперечного перерізу превалює над скроневим, а у дорослого, навпаки, площина поперечного перерізу жувального м'яза менше, ніж скроневого. Це обумовлено наростанням з віком функції відкушування їжі, яка мало розвинена у новонародженого.

У товщі щік є досить щільні і порівняно чітко обмежені скупчення жиру - так звані грудочки Біша. Ці грудочки довго не зникають навіть при сильному виснаженні дитини. Вони надаються відому пружність щоках новонародженого, що важлива для смоктання.

У дітей дно порожнина рота дрібне, в порівняно невеликій порожнині рота поміщається великий язик.

 

4. ЗУБИ

Зуби анатомічно складаються з трьох основних частин: коронки, шийки і кореня. Шийка зуба являє собою місце переходу коронки зуба в корінь. У цьому місці закінчується емалевий покрив коронки зуба і починається цемент, яким покритий корінь зуба.

У практичній стоматології розрізняють анатомічні та клінічні коронки і корінь зуба. Клінічною коронкою називають вільно розташовану в порожнині рота частину зуба над місцем прикріплення епітелію. Клінічним коренем називають частину зуба, покриту яснами і що знаходиться в кості. На відміну від цього анатомічної коронкою є покрита емаллю частина зуба, а анатомічним коренем - частина зуба, покрита цементом. У коронці зуба знаходиться порожнина, яка переходить в канал кореня, поступово звужуючись у напрямку до верхівки кореня. У цій порожнині знаходяться пульпа коронки і пульпа кореня.

Коронка зуба бере безпосередню участь у відкушуванні і роздрібненні їжі. Механічного і хімічного впливу їжі протистоїть найміцніша тканина організму - емаль зуба.

Тверді тканини зуба.

До твердих тканин зуба відносяться емаль, дентин і цемент. Емаль є високоспеціалізованою тканиною зі своєрідним, дуже низьким обміном речовин, який тісно пов'язаний із загальним обміном в організмі. Мала активність обміну визначається високою мінералізацією тканин зуба, і її слід розцінювати як прояв адаптації до виконуваної зубом захисної функції та функції механічної обробки їжі. Захисна функція емалі полягає в тому, що вона, будучи тканиною прикордонного середовища, ізолює дентин і пульпу зуба від різних подразників (коливання температури, вплив кислих і основних речовин, ферментів та ін.) Зовні емаль покрита тонкою, стійкою до дії кислот оболонкою - кутикулою. При потоншенні емалі і зниженні її бар'єрних функцій можуть з'являтися болі при контакті зуба з холодною, гарячою, солодкою, кислою або солоною їжею.

Протягом розвитку емалі механічна міцність її змінюється. Емалева тканина доволі проникна. В процесі розвитку колір емалі змінюється від блакитного (у дітей) до різних відтінків білого, жовтого і навіть темно-сірого. Це відбувається завдяки наявності транспортних систем для фарбувальних речовин. Емаль проникна для іонів води, барвників, алкоголю. У емалі відбуваються такі процеси, як де-і ремінералізація, в нормі вони перебувають у рівновазі. Вступники допомогою ремінералізації емалі фториди мають велике значення для профілактики карієсу. Структурною одиницею емалі є емалева призма, яка, у свою чергу, складається з кристалів гідрокси-і фторапатитів.

Дентин, що становить основну масу зуба, займає друге місце по мінералізації після емалі і в основному складається з волокон, що містять колаген. За структурою дентин подібний з грубоволокнистою кісткою і відрізняється від неї відсутністю клітин і більшою твердістю. Своєрідністю його будови є наявність дентинних канальців, які пронизують всю масу дентину. У цих канальцях знаходяться протоплазматичні відростки клітин пульпи - одонтобласти (відростки Томпса). Крім того, в них циркулює дентинна рідина, яка доставляє необхідні речовини в дентин.

Одонтобласти мають мезенхімальне походження і беруть участь в утворенні дентину як при розвитку твердих тканин зуба (первинний дентин), так і в процесі життєдіяльності людини (замісний дентин).

Цемент являє собою грубоволокнисту кістку, що складається з основної речовини, просоченої солями вапна, в якому в різних напрямках йдуть колагенові волокна. Цемент верхівки кореня містить особливі клітини - цементоцити, що лежать у кісткових порожнинах. Трубочок і судин у цементі немає, харчується він шляхом дифузії з боку періодонта.

У цементі, як і в дентині, є колагенові волокна і мінералізована склеююча речовина. Частина колагенових волокон розташована в поздовжньому напрямку, інші - в радіальному. Ці волокна з одного боку переходять в радіальні волокна дентину (волокна Корфа), з іншого - у волокна періодонта.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 612 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)