АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Топографія слинних залоз.

Прочитайте:
  1. Блок 7. Топографія (ділянки, борозни, канали, ямки, отвори, трикутники) спини, грудної клітки, живота, шиї, голови, верхньої та нижньої кінцівок.
  2. Будова і топографія тонкого кишечника
  3. Будова серця, його топографія та функціональне значення
  4. Будова, топографія і значення залоз
  5. Будова, топографія і значення печінки
  6. Будова, топографія і значення товстого кишечника
  7. Будова, топографія і фізіологія травлення в багатокамерному шлунку
  8. Залози травної системи:будова та функції слинних залоз, печінки, підшлункової залози.
  9. І. Топографія органів дихання. Порожнина носа.
  10. І. Топографія органів травної системи

На слизовій оболонці щік на рівні верхніх других молярів в області невеликого горбка відкриваються вивідні протоки привушних залоз. Отвори двох вивідних проток піднижньощелепних і під'язикових слинних залоз знаходяться на дні порожнини рота, позаду нижніх других різців по обидві сторони від вуздечки язика. Всі ці залози є великими парними слинними залозами.

Значна кількість малих слинних залоз, завбільшки з горошину і менше, розсіяні в різних місцях слизової оболонки рота. Губні залози розташовуються в підслизовому шарі, щічні знаходяться між м'язовими пучками і навіть за межами щічного м'яза. Піднебінні залози розташовуються позаду лінії, що з'єднує верхні восьмі зуби, їх число збільшується в напрямку до м'якого піднебіння. В області мови розташовуються наступні слинні залози: на нижній поверхні кінчика язика - передня залоза, на корені язика - залози, що впадають в проміжки між листоподібними і жолобоподібними сосочками. Вивідні протоки кожної малої слинної залози відкриваються в порожнину рота самостійно, що робить їх більш доступними для зовнішнього впливу. Слина є рідиною, яка перевершує за кількістю вуглекислоти всі інші рідини організму, що говорить про інтенсивність окислювальних процесів в слинних залозах.

Слина - це секрет трьох пар великих, а також безлічі малих слинних залоз. До секрету, що виділяється з вивідних проток слинних залоз, домішуються епітеліальні клітини, частки їжі, слинні тільця, тобто нейтрофільні лейкоцити, іноді лімфоцити, слиз, що продукується слизовими залозами, а також мікроорганізми. Така слина, змішана з різними включеннями, називається ротовою рідиною. Вона непрозора, має в'язку консистенцію. Склад ротової рідини може змінюватися в залежності від якості їжі, від стану організму, а також під впливом різних факторів зовнішнього середовища.

У результаті життєдіяльності секреторної клітини з неї виділяються неорганічні речовини - вода, мікроелементи, іони. Ці речовини беруть участь у метаболізмі, але в цитоплазмі не зазнають хімічних перетворень і виділяються в такому ж вигляді, в якому надійшли в клітину.

У процесі метаболізму в секреторній клітині утворюються продукти розпаду - екскрету, які в міру накопичення повинні вилучатися з клітини. Це, наприклад, вуглекислий газ, сечова і молочна кислоти та ін. І нарешті, в секреторній клітці разом з цими процесами відбувається синтез специфічних продуктів - секретів, які складаються з складних макромолекул і синтезуються в клітці в результаті анаболічних процесів.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 610 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)