АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Кровопостачання пульпи зуба.

Прочитайте:
  1. Аорта висхідна частина, дуга аорти її гілки, сонні артерії та підключичні артерії її гілки і зони кровопостачання
  2. Биологический метод лечения пульпита
  3. Будова нирки, її кровопостачання.
  4. Вікові зміни нервової системи та їх кровопостачання
  5. Вопрос 93. Зубная формула взрослого и ребенка. Обозначение каждого зуба.
  6. Загальна характеристика системи виділення. Роль нирок в процесах виділення. Особливості кровопостачання нирки.
  7. Засоби, що знижують потребу міокарда в кисні й поліпшують його кровопостачання.
  8. Изготовления простого штифтового зуба. Используемые материалы. Последовательность.
  9. КРОВОПОСТАЧАННЯ
  10. КРОВОПОСТАЧАННЯ НИРОК

Здійснюється артеріями, що входять через верхівкове отвір кореневого каналу. Крім артерій, що входять в пульпу через верхівкове отвір, в неї проникає кілька артеріол через додаткові отвори, особливо в області верхівок коренів. Таким чином, незважаючи на те, що діаметр окремих судин невеликий, загальний діаметр судин, що постачають пульпу кров'ю, цілком достатній для її нормального харчування.

У пульпі кореня від артерії відділяється невелике число гілочок, і лише в пульпі коронки відбувається утворення рясної судинної мережі. Під шаром одонтобластів і в самому шарі утворюється своєрідне судинне сплетення з артеріол і капілярів, анастомозуючих між собою (рис. 15).

У пульпі зуба є своєрідні судини-резервуари, названі гігантськими капілярами, по ходу яких утворюються колбоподібне здуття і синуси. Капілярна мережа особливо розвинена в шарі одонтобластів, які мають тісний контакт зі стінками капілярів. Цим забезпечуються висока метаболічна активність і пластична функція одонтобластів.

Циркуляція крові в пульпі відбувається усередині порожнини зуба, що має ригідні стінки. Пульсові коливання об'єму крові в замкнутій порожнині повинні були б викликати підвищення тканинного тиску і як наслідок - порушення фізіологічних процесів в пульпі зуба. Однак внаслідок передачі пульсових коливань артерій на вени цього не відбувається.

Судинна мережа пульпи зуба володіє ефективними протизастійними властивостями: сумарний просвіт вен пульпи коронки більше, ніж в області верхівкового отвору, і тому лінійна швидкість кровотоку в області верхівкового отвору кореня зуба вище, ніж у пульпі коронки. Пульсові коливання вен аналогічні коливанням вен головного мозку. Відвідні венозні судини пульпи зуба анастомозують з періодонтальними венами. Багата мережа анастомозів з венами періодонта забезпечує великі функціональні можливості системи кровообігу в пульпі зуба.

Вплив кровопостачання на функціональний стан пульпи особливо наочно проявляється в літньому і старечому віці. Склеротичні зміни судин, що розвиваються паралельно склерозу основної речовини пульпи, призводять до зменшення ємності та обсягу мікроциркуляторного русла пульпи зуба.

Тривалий час питання про існування в пульпі лімфатичних судин залишалося спірним, в даний час їхня присутність доведено.

Кровопостачання пародонту здійснюється рясними колатералями, які створюються мережею судинних анастомозів з мікроциркуляторними системами альвеолярного відростка щелеп, пульпи зуба і навколишніх м'яких тканин. Між кістковою стінкою альвеоли і коренем зуба розташовується багата судинна мережа у вигляді сплетень, петель і капілярних клубочків. Завдяки цьому утворюється амортизаційна (демпферна) система періодонта. Ця система необхідна для вирівнювання жувального тиску за допомогою капілярних анастомозів.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 474 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)