АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Функції періодонта.

Прочитайте:
  1. IV. Основні завдання та функції служби страхових експертів
  2. Анатомічна будова та функції базальних гангліїв.
  3. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.
  4. Анатомічна будова та функції проміжного мозку.
  5. Аптека, її структура та функції
  6. Будова зовнішніх чоловічих статевих органів. Їх функції.
  7. Будова і функції апарату Гольджі у рослинній клітині.
  8. Будова і функції довгастого мозку.
  9. Будова і функції еритроцитів.. Гемоглобін та його сполуки.
  10. Будова і функції нейрона

Пародонт виконує різноманітні функції: опорно-утримуючу, що розподіляє тиск, регулятора жувального тиску, пластичну, трофічну та ін. Періодонт фіксує зуби в щелепі. На зуби діє сила як при жуванні, так і без жувального навантаження, при інших функціональних станах. Ці сили намагаються змістити зуби зі свого місця.

Періодонт переносить діючі на зуби сили. Сили, що виникають при скороченні жувальних м'язів, називаються жувальними силами. Перенесення жувальних сил проводиться, в першу чергу, через волокна періодонта, які розташовані в різних напрямках таким чином, що щільно фіксують зуб в зубній комірці. Вони, в основному, тягнуться в косому напрямку під кутом 45 ° у бік верхівки кореня - зуб як би висить в альвеолі. В області шийки зуба ці волокна приймають майже горизонтальний напрямок і, сплітаючись з пучками волокон, що йдуть від вершини альвеолярної перегородки і ясна, утворюють кругову зв'язку, що охоплює шийку зуба у вигляді кільця. У верхівкової частини кореня, як і в пришийковому відділі періодонта, деяка кількість волокон йде в радіальному напрямку, що перешкоджає бічним рухам зуба і обмежує їх. Вертикальне розташування волокон на дні альвеоли в верхівковому відділі періодонта перешкоджає висуненню зубів з лунки.

Злегка хвилястий хід пучків колагенових волокон періодонта робить можливим незначне зміщення зубів: при навантаженні, що діє на зуби, волокна, напружуючись, випрямляються, а не розтягуються. Під впливом раптово виниклої великої сили волокна можуть розірватися, а частина цементу - відколотися від дентину. Тиск, падаюче на який-небудь зуб, поширюється не тільки на його коріння та альвеолярний відросток, але і по міжзубних контактах на сусідні зуби. Розподілу жувальної сили сприяє і те, що великі моляри нахилені в медіальному напрямку, і тому сили, що діють при жуванні уздовж їх поздовжньої осі, частково переносяться на малі моляри і різці, які сприймають частину навантаження великих молярів. Тому з втратою кожного окремого зуба сусідній з ним зуб втрачає опору і нахиляється в сторону утвореної щілини. Тому видалення зубів дуже небажано з точки зору їх фіксації.

Значно розвинута мережа судин (капіляри пародонту мають звивисту будову на кшталт клубочків) і нервів пародонту обумовлює його трофічну функцію – живлення цементу зуба і стінок альвеоли.

Крім перерахованих функцій, пародонт бере участь у рості, прорізуванні і зміні зубів, а також виконує бар'єрну і сенсорну функції.

Тривалість навантаження на зуби, створюваного жуванням і ковтанням, складає в середньому близько півгодини в день (не більше 2 год). Під час сну нижня щелепа зазвичай опускається, так що зуби не стикаються, навантаження на зубне ложе немає. Величина жувальної сили зазвичай змінюється між 50 і 100 кг, іноді вона може бути значно більше. Дія сили залежить від величини покритого яснами і фіксованого в зубній комірці кореня як клінічного поняття. Чим довший "клінічний корінь", тим міцніша опора зуба, і його може змістити тільки значна сила, З іншого боку, чим більше "клінічна коронка" у порівнянні з "клінічним коренем", тим менша сила може змістити зуб із зубної комірки. Сили, що діють при функціональному навантаженні, перебудовують кістку.

Стійкість пародонту до навантаження в онтогенезі збільшується послідовно, відповідно росту і розвитку усіх елементів, складових зубощелепної системи. У фізіологічних умовах пародонт володіє значним запасом резервних сил, без яких процес жування був би неможливий.

Навантаження на пародонт, що виникає при жуванні, залежить від характеру їжі, м'язової сили, виду змикання щелеп, але майже завжди під час жування використовується тільки частина можливої ​​витривалості пародонту. Резервні сили пародонту можна збільшити шляхом тренування жувального апарату (наприклад, шляхом пережовування грубої їжі). При захворюваннях пародонту поступово зникають його фізіологічні резерви, розвивається функціональна недостатність, що веде до втрати зубів.

 

6. СЛИЗОВА ОБОЛОНКА РОТА

 

Будова.

Слизова оболонка рота, на відміну від інших слизових оболонок організму людини, має ряд особливостей. Вона характеризується більш високою стійкістю до дії фізичних, термічних і хімічних подразників, а також інфекції. Підвищена регенеративна здатність слизової оболонки рота обумовлена ​​її будовою. Вона складається з декількох шарів. Поверхневий шар - епітелій - представлений плоскими, шиловидними клітинами і базальною мембраною. Товщина епітелію на різних ділянках слизової оболонки неоднакова. Потовщений епітелій губ і щік, стоншений епітелій, що вистилає дно порожнини рота, нижню поверхню язика. Епітелій слизової оболонки твердого піднебіння і ясен має виражене ороговіння. Процес ороговіння епітелію носить захисний характер і спостерігається на тих ділянках порожнини рота, які відчувають найбільше навантаження. Виявлено, що кількість лейкоцитів у підлеглій сполучній тканині мізерна там, де виражений роговий шар, а там, де слизова оболонка не захищена роговим шаром, відзначається скупчення лейкоцитів, що, очевидно, також є ознакою захисної функції слизової оболонки.

Характерною особливістю клітин епітелію слизової оболонки рота людини є здатність до синтезу і накопичення великої кількості глікогену. Звертає на себе увагу залежність між кількістю глікогену і виразністю процесу ороговіння: на ділянках з ороговівшим епітелієм (слизова оболонка твердого піднебіння і ясен) глікоген відсутній або є у вигляді слідів. Епітелій з'єднується із власним (сполучнотканинних) шаром слизової оболонка за допомогою базальної мембрани. Цей шар утворює численні виступи (сосочки), що продовжуються в епітелій. У них розташовуються судини, що живлять епітелій, і нерви. Вирости епітелію, що розташовуються між сполучнотканинними сосочками, називаються епітеліальними сосочками. Вони збільшують площу контакту між епітелієм і сполучнотканинною основою і сприяють їх з’єднанню та обміну речовин між ними.

Власний шар слизової оболонки рота без різкої межі переходить у підслизову основу, яка складається з пухкої сполучної тканини. Поряд з пучками колагенових волокон тут є і жирова тканина. Подібного шару немає в слизовій оболонці язика, ясен, твердого піднебіння. Ясенні сосочки утворені пухкою сполучною тканиною, в якій проходять капіляри і знаходиться багато чутливих нервових закінчень. Тут відсутня підслизова основа, а власний шар слизової оболонки безпосередньо з'єднаний з окістям щелепи. Навколо кожного зуба є яснева кишеня (щілиноподібний простір між шийкою зуба і вільним краєм ясен). При порушенні цілості епітелію в області зубоясенної кишені порушується фізіологічний бар'єр зуба, і зубоясенна кишеня стає ділянкою, де розвивається патологічний процес (гінгівіт, пародонтит). Слизова оболонка язика відрізняється від описаних ділянок слизової оболонки рота. На язиці вона щільно зрощена з міжм'язовою сполучною тканиною, підслизова основа відсутня. Спинка язика покрита нерівномірно ороговіваючим багатошаровим плоским епітелієм, слизова потовщена і шорстка.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 610 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)