АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

М'які тканини зуба.

М'якою частиною зуба є пульпа. Вона представлена ​​сполучною тканиною з великою кількістю нервів, кровоносних і лімфатичних судин.

У пульпі, на відміну від інших видів сполучної тканини, немає еластичних волокон. Клітинні елементи пульпи представлені фібробластами, одонтобластами, плазматичними клітинами, макрофагами, зірчастими і адвентиціальними клітинами. Функція фібробластів полягає в утворенні колагенових волокон і основної речовини сполучної тканини пульпи.

Одонтобласти володіють дентиноутворюючою, трофічною та сенсорною функціями. Плазматичні клітини в малій кількості містяться в інтактній пульпі і у великій кількості з'являються при запаленні пульпи.

Діяльність плазматичних клітин пов'язують з синтезом антитіл. Макрофаги активно фагоцитують і переварюють частинки сторонніх речовин, у тому числі і бактерії. Зірчасті і адвентициальні клітини, розташовані по ходу дрібних судин, змінюючись, можуть перетворюватися на одонтобласти, фібробласти і макрофаги.

Пульпа забезпечує нормальну життєдіяльність зуба і регенеративні процеси в ньому. Вона є також своєрідним біологічним бар'єром, що захищає зубну порожнину і періодонт від інфекції. Таким чином, пульпа виконує трофічну, пластичну і захисну функції. Ці функції пульпи взаємопов'язані і як би доповнюють один одного.

Трофічна функція пульпи полягає в тому, що харчування дентину коронки і кореня зуба, а також цементу здійснюється через відростки одонтобластів (частково дентин і, в основному, цемент кореня зуба забезпечуються кров'ю через судинну стінку періодонта). Трофіка емалі, хоча і в меншій мірі, також здійснюється через відростки одонтобластів.

Пластична функція пульпи пов'язана з утворенням дентину. Вона проявляється з початку формування зуба і не припиняється протягом усього життя людини.

Захисна функція пульпи забезпечується високою поглинаючою здатністю клітин ендотелію та активної запальної реакцією пульпи на роздратування, проникнення чужорідних речовин та інші явища, що супроводжуються в більшості випадків утворенням сполучнотканинної капсули, що обмежує зону ушкодження від інтактних ділянок. У результаті зуб, тканини якого були піддані пошкоджуючому впливу, зберігається.

Будова пульпи кореня до прорізування зубів у загальних рисах схожа з будовою її коронкової частини, але з віком виявляється виразне розходження в будові сполучної тканини центральних верств пульпи кореня і коронки. Морфологічні особливості характерні також для пульпи різних зубів одного і того ж індивідуума, тобто будова пульпи певною мірою відповідає фізіологічному призначенням окремих груп зубів.

Так, наприклад, активна, багата клітинними елементами пульпа міститься в основному в бокових зубах, що зазнають при жуванні велике навантаження. Пульпа цих зубів характеризується інтенсивним кровообігом. У той же час деструктивні тканинні зміни найчастіше спостерігаються в пульпі різців. На стані і структурі пульпи відображаються всі фізіологічні зрушення, що відбуваються в організмі. Так, виражені зміни в пульпі спостерігаються у зв'язку з процесами старіння. У зв'язку зі значними відкладеннями вторинного дентину зменшуються розміри порожнини зуба, атрофується пульпа. При цьому в ній збільшується кількість волокнистих структур і зменшується кількість клітинних елементів, склерозуються судини. Ці процеси різко погіршують живлення пульпи і сприяють відкладенню в її тканинах мінеральних солей. Спостерігаються також атрофія і вакуолізація одонтобластів.

 

5. ПАРОДОНТ

 

Пародонт - комплекс тісно пов'язаних між собою тканин, що оточують і фіксують зуби (ясна, окістя, кістки альвеолярного відростка, періодонт і покриваючий корінь зуба цемент). Біологічний та патологічний зв'язок тканин, що фіксують зуби, встановлена ​​давно

Тканини пародонту представляють собою ембріологічну, фізіологічну і патологічну єдність. Між розвитком, функціями й хворобами пародонту існує тісний зв'язок незважаючи на різні структури складових його елементів. На ембріологічне походження вказує те, що всі тканини пародонту (за винятком ясен) розвиваються з сполучної тканини, навколишнього зубної зачаток, і мають спільне кровопостачання. При втраті зуба весь пародонт розсмоктується. Поняття «пародонт» скоріше є функціональним, фізіологічним поняттям, ніж анатомічним. Поділ жувального апарату на зуби і пародонт і виділення поняття «пародонт» порушує уявлення про зуби як про анатомічні одиниці, так як покриваючий корінь зуба цемент (хоча він тісно пов'язаний із зубом) все ж таки слід віднести до пародонту, бо його розвиток відрізняється від розвитку інших твердих тканин зуба - емалі і дентину. Емаль і дентин розвиваються із зубного зачатка, а цемент - з сполучнотканинної оболонки, що оточує зубний зачаток. Функція цементу полягає у фіксації зуба, в ньому прикріплюються фіксуючі зуб волокна окістя. Таким чином, патологічні процеси цементу пов'язані з хворобами пародонту.

Періодонт являє собою сполучну тканину, розташовану між стінкою зубної альвеоли і поверхнею кореня зуба в так званій періодонтальній щілині. Сполучна тканина періодонта безпосередньо пов'язана з кісткою щелепи, через апікальний отвір - з пульпою зуба, а у країв зубної лунки - з яснами і окістям щелепи.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 661 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)