АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальна симптоматика кон'юнктивіту

Бактеріальний кон’юнктивіт

Вірусний кон’юнктивіт

Кон’юнктивіт, обумовлений фізичними та хімічними чинниками

Діагностика кон’юнктивіту

Пухлини кон’юнктиви

Список використаної літератури

ЗАХВОРЮВАННЯ КОН'ЮНКТИВИ


Захворювання кон'юнктиви дуже поширені. До них належать запалення, дегенеративні захворювання і пухлини слизової оболонки ока. Найчастіше зустрічається кон'юнктивіт.

Кон’юнктивіт

Терміном «кон'юнктивіт» називають усі запалення слизової оболонки ока як інфекційної, алергічної природи, так і обумовлені фізичними чинниками.

Кон'юнктивіти іноді можуть проходити без лікування. Однак вони викликають значний дискомфорт, а їх ускладнення нерідко призводять до зниження гостроти зору. Лікування кон'юнктивітів може проводити середній медперсонал. Тому вміти діагностувати і лікувати кон'юнктивіти дуже важливо.

За етіологією кон'юнктивіти поділяють на екзогенні, зумовлені бактеріальною або вірусною інфекціями, фізичними або хімічними чинниками, та ендогенні, спричинені загальними захворюваннями або аутоалергенами.

За перебігом кон'юнктивіти можуть бути гострі і хронічні.

Загальна симптоматика кон'юнктивіту

Незалежно від етіології та форми всі кон'юнктивіти мають спільні характерні для них симптоми.

У разі кон'юнктивіту хворі скаржаться на різь - «ніби хто піску в очі насипав», печію, свербіж, а також почервоніння і закисання очей.

Під час огляду насамперед спостерігають виділення. Виділення можуть бути слизові, що характерно для вірусних кон'юнктивітів, слизово-гнійні і гнійні - характерні для бактеріальних кон'юнктивітів. Зранку виділень переважно більше, вони засихають, через що буває важко розплющити очі.

Дуже характерним симптомом у разі кон'юнктивітів є почервоніння очей. Почервоніння, або гіперемія, охоплює всі ділянки кон'юнктиви і здебільшого посилюється в напрямку склепінь.

Набряк кон'юнктиви у разі її запалення варіює в широких межах: від незначного до дуже вираженого, так званого хемозy. Однак набряк не є ознакою якогось окремого виду кон'юнктивіту. Інколи за наявності запалення слизової оболонки ока можна також спостерігати набряк повік.

За умови деяких видів кон'юнктивіту, зокрема вірусних, спостерігають фолікули. Фолікули - це вузлики лімфоїдної тканини, що розміщені під епітелiєм слизової оболонки. У разі трахоми фолікули локалізуються переважно під кон'юнктивою верхніх повік.

Сосочки - це підвищення над поверхнею слизової оболонки. Вони є наслідком розростання запалених клітин. Кон'юнктива стає тьмяною і оксамитною на вигляд. У центрі кожного сосочка біомікроскопічно можна побачити судинку.

Бактеріальний кон’юнктивіт

Етіологія бактеріального кон'юнктивіту за останні десятиріччя значно змінилася. Це пов'язано з широким застосуванням антибіотиків i сульфаніламідів. Тепер найчастішим збудником кон'юнктивіту є стафілокок. Серед інших збудників, які викликають бактеріальний кон'юнктивіт, є стрептокок, пневмокок, менінгокок, паличка Коха - Уїкса, дифтерійна паличка, гонокок тощо.

Для ідентифікації збудника з кон'юнктиви беруть мазок для бактеріоскопії або посів для бактеріологічного дослідження.

Однак визначення збудника і його чутливості до антибіотиків не є обов'язковим у всіх випадках. Наприклад, при банальних кон'юнктивітах практично завжди є ефективним застосування антибіотиків широкого спектра дії. Тому бактеріологічне дослідження проводять тільки при важких запаленнях кон'юнктиви.


Дата добавления: 2016-06-05 | Просмотры: 346 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)