АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Весняний кон'юнктивіт

Це запалення слизової оболонки ока алергічної природи.

Захворювання має хронічний перебіг із сезонними загостреннями, інколи триває протягом багатьох років. Етіологічний агент весняного кон’юнктивіту остаточно не встановлений. Ймовірно - це пилок дерев, що цвітуть. Велике значення, однак, має сонячна радіація (інсоляція). Весняний кон'юнктивіт поширений у всьому світі, але частіше i у важчих формах зустрічається в країнах з гарячим кліматом. Хворіють переважно діти і молоді люди до 20 років. Дорослі хворіють рідко і в легких формах.

Характерною скаргою за наявності весняного кон’юнктивіту виражений свербіж очей. Рідше хворі скаржаться на різь, закисання очей, втомлюваність під час зорової роботи.

Клінічно розрізняють кон'юнктивальну рогівкову і змішану форми.

За умови кон'юнктивальної форми на слизовій оболонці особливо верхніх повік, з'являються сосочки. Кон'юнктива стає оксамитною, тьм'яною на вигляд, стовщеною. У виражених випадках сосочки гіпертрофуються, зливаються між собою, проміжки між ними заповнюються слизом. Кон'юнктива набуває дуже характерного вигляду - симптом бруківки. Сосочки під час кліпання можуть ушкоджувати епітелій рогівки, що інколи призводить до поверхневого кератиту.

За умови рогівкової форми кон'юнктива лімба стовщується і насувається на рогівку у вигляді сірувато-білого кільця. Інколи видно білі включення - ділянки некротизованого епітелію.

У разі зміни спостерігаються як з боку змішаної форм кон'юнктиви, так і з боку лімба.

Лікування. Найефективнішим у лікуванні весняного кон'юнктивіту с кортикостероїди. Їх призначають у краплях, мазях, у разі важких форм роблять субкон'юнктивальні ін'єкції. Призначають також антигістамінні препарати - як місцево (1% розчин димедролу), так і загально (тавегіл, супрастин, діазoліп та ін.). Використовують препарати кальцію, які теж знижують сенсибілізацію організму. За наявності виражених розростань кон'юнктивальних сосочків застосовують кріотерапію. Рекомендують також носити сонцезахисні окуляри.


Дата добавления: 2016-06-05 | Просмотры: 293 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)