АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гонобленорея, або гонококовий кон’юнктивіт

Виникає за умови попадання в око гонокока Нейсера. Це може статися під час народження дитини, якщо мама хворіє гонореєю, у дітей у разі недотримання елементарних правил особистої гігієни, якщо в сім'ї є хворі гонореєю, а також у дорослих, особливо коли вони самі хворіють гонореєю. Клінічно теж розрізняють гонобленоpеєю новонароджених, дітей і дорослих. Особливо важко захворювання перебігає у дорослих.

У новонароджених гонобленорея починається через 2 дні після народження. Захворювання виявляється вираженим набряком повік з синюшним відтінком. Набряк настільки виражений, що інколи важко навіть відкрити повікову щілину, а з під щільно стулених повік можуть струменем витікати виділення. Виділення спочатку серозно-кров'янисті і нагадують м’ясні помиї.

На 4-5-й день набряк повік розм'якшується, а виділення стають гнійними. Звідси походить і назва захворювання: бленорея - це гноєтеча. Виділеннь дуже багато, вони густі, сметаноподібні. Під час обстеження видно гіперемійовану розрихлену кон'юнктиву. Інколи з'являється виражений набряк кон'юнктиви навколо рогівки у вигляді валика. Унаслідок цього трофіка рогівки погіршується, виникає мацерація епітелію і процес може ускладнитися виразкою рогівки. Особливо уважно треба стежити за станом рогівки у новонароджених. У них може настати швидке розплавлення рогівки, збудник потрапить в середину ока і воно у такому разі загине.

Профілактика гонобленореї у новонароджених е обов'язковою. Відразу після народження дитини повіки протирають ватним тампоном, змоченим 2% розчині борної кислоти. Після цього в кон'юнктивальний мішок три рази протягом 1 год закрапують 30% розчин натрію сульфацилу або свіжоприготований розчин пеніциліну в концентрації 25 000 ОД в 1 мл.

Раніше для профілактики гонобленореї використовували розчин нітрату срібла. Однак траплялися фатальні випадки коли в око закрапували 10% розчин нітрату срібла – ляпіс, який використовують для припікання пуповини. Це викликало дуже важкі опіки, що призводили до виникнення більма i сліпоти. Тому вживання нітрату срібла для профілактики гонобленореї у пологових будинках нині заборонено.

Не менш важливими у профілактиці гонобленореї новонароджених є дородові обстеження жінок. У разі виявлення у них гонореї проводять активне лікування захворювання

Лікування. Раніше гонокок був дуже чутливим до пеніциліну. У наш час у зв'язку із зростанням стійкості гонококів до антибіотиків необхідно проводити бактеріологічне дослідження чутливості до них збудника. Тепер ефективними у разі гонобленореї переважно є напівсинтетичні пеніциліни, антибіотики групи цефалоспоринів тощо.

Антибіотики призначають місцево і загально. Місцеве лікування проводять за загальноприйнятими у разі бактеріальних кон’юнктивітів схемами. Парентерально антибіотики вводять відповідно до маси тіла і віку дитини.

 


Дата добавления: 2016-06-05 | Просмотры: 888 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)