АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Дифтерійний кон'юнктивіт

Збудником дифтерійного кон'юнктивіту є паличка Лефлера. Вона легко передасться від хворого до здорового безпосередньо і навіть через треті особи. Дифтерія ока як ізольоване захворювання зустрічається рідко. Переважно одночасно спостерігається ураження носа, зіва, гортані. вило, хворіють діти, яким не повністю або зовсім не проводилися профілактичні щеплення проти дифтерії.

Дифтерійний кон'юнктивіт супроводжується загальними проявами захворювання: підвищеною температурою тіла, болем голови, загальною слабістю, кашлем, явищами ангіни чи навіть дифтерійним крупом.

У типових випадках за умови дифтерійного кон'юнктивіту з'являються виражені набряк і гіперемія повік, іноді - з синюшним відтінком. Набряк настільки виражений і щільний, що перші 2-3 дні повіки неможливо вивернути. Виділення спочатку незначні, слизові. Через 2-3 дні повіки розм'якшуються, кількість виділень збільшується. Якщо повіки вивернути, то на слизовій оболонці можна побачити плівки брудно-сірого кольору. Плівки зняти важко, а після їх видалення оголюється звиразкована кон'юнктива, яка кровоточить. Пізніше на місці виразок утворюються рубці зірчастої форми. Інколи виникають зрошення між кон'юнктивою повік і склери.

Дифтерійний кон'юнктивіт може ускладнюватися виразкою рогівки, що в майбутньому призводить до її помутніння. В особливо важких випадках може настати перфорація рогівки і око гине.

На відміну від описаної важкої форми можлива і легка форма дифтерійного кон'юнктивіту, у разі якої спостерігають не значний набряк повік і кон'юнктиви, ніжні плівки, що досить легко знімаються. Рогівка в процес не втягується.

Лікування. У разі дифтерійного кон'юнктивіту обов'язково проводять бактеріологічне дослідження вмісту кон'юктивального мішка. Однак, зважаючи на серйозність захворювання, після клінічного діагностування дифтерійного кон'юнктивіту починають специфічне лікування, не очікуючи на результат лабораторного дослідження, хворому вводять 6-10 тисяч анти токсичних одиниць протидифтерійної сироватки (з розрахунку 1000 AО на 1 кг маси тіла) і негайно направляють в інфекційну лікарню.

Якщо набряк повік, місцево застосовують тепло. Призначають також часті промивання ока. Антибіотики широкого спектра дії призначають як у краплях, так і в інфекціях. На ніч в кон'юнктивальний мішок закладають мазі з антибіотиками. Застосовують також вітаміни групи В і ретинол. У разі ускладнення з боку рогівки теж призначають відповідне лікування.


Дата добавления: 2016-06-05 | Просмотры: 389 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)