АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологічні дисципліни

Прочитайте:
  1. Анатомо-фізіологічні основи мови
  2. Анатомо-фізіологічні особливості дихальних шляхів.
  3. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  4. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  5. Анатомо-фізіологічні особливості кровi та системи кровотворення.
  6. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  7. Анатомо-фізіологічні особливості тонкої кишки
  8. Анатомо-фізіологічні особливості.
  9. Вікові анатомо-фізіологічні особливості системи травлення у дітей.
  10. Для підготовки до підсумкового модульного контролю (модуль 2) з дисципліни «неврологія»

Розділ 1

Предмет, історія, методи і значення фізіології

Предмет фізіології

 

Фізіологія (physis - природа, logos - слово) - біологічна наука, що вивчає закономірності функціонування організму людини і тварин та його складових ча­стин (клітини з органоїдами, тканини, органи, системи органів) у їх єдності й вза­ємозв'язку з навколишнім середовищем. Це наука, що досліджує процеси життє­діяльності, до яких належать обмін речовин і енергії, живлення і травлення, ди­хання, виділення, функції крові і кровообігу, розмноження, ріст і розвиток, секре­ція, скорочення м'язів, збудження, а також регуляція фізіологічних процесів. Дія­льність організму або окремої його частини називають фізіологічною функцією. Фізіологічні функції носять пристосувальний характер. Фізіологія вивчає філоге­нез і онтогенез функцій і їх зв'язок з умовами існування. Найбільш ефективна форма пристосування, в основі якої лежить вища нервова діяльність, властива вищим тваринам і людині. Тому фізіологія вивчає нейрофізіологічні основи пси­хіки, емоцій, пам'яті, свідомості і мови.

Фізіологічні дисципліни

 

Фізіологія людини і тварин складається з окремих, у значній мірі самостій­них дисциплін. Загальна фізіологія досліджує природу таких основних життєвих процесів, як обмін речовин і енергії, подразливість і збудливість, збудження і гальмування, м'язову і не м'язову рухомість, ріст і старіння, а також ті процеси, які відрізняють живе від неживого. Одним з розділів загальної фізіології є фізіологія клітини.

Узагальнюючий характер мають порівняльна і еволюційна фізіологія.

Порівняльна фізіологія встановлює схожість і відмінність фізіологічних функцій у різних представників тваринного світу. Еволюційна фізіологія вивчає походження фізіологічних функцій, їх еволюцію у зв'язку із загальною еволюцією органічного світу. Окремою галуззю еволюційної фізіології є екологічна фізіологія, що досліджує фізіологічні основи пристосування до умов середовища.

Поряд з узагальнюючими фізіологічними дисциплінами існують спеціальні або часткові розділи фізіології. Сюди належать: фізіологія окремих груп тварин (сільськогосподарських), фізіологія тварин окремого класу (комах, риб, птахів), фізіологія окремого виду (медоносної бджоли), фізіологія окремих органів (серця, нирок, печінки), фізіологія окремих тканин (нервової, м'язової), фізіологія окре­мих функцій (травлення, кровообігу). Спеціальних розділів фізіології може бути стільки, скільки існує груп тварин, скільки тварини мають органів і тканин, скіль­ки функціонує процесів життєдіяльності.

Фізіологія людини належить до часткових фізіологічних дисциплін. Окре­мими галузями фізіології людини є такі прикладні фізіологічні дисципліни, як фі­зіологія праці, фізіологія спорту, фізіологія харчування, вікова фізіологія, під­водна і космічна фізіологія.

Фізіологію прийнято ділити на нормальну і патологічну. Нормальна фізі­ологія вивчає закономірності життєдіяльності здорового організму. Вона є теоре­тичною основою всіх медичних і ветеринарних дисциплін. Патологічна фізіоло­гія вивчає зміни функцій хворого організму, з'ясовує закономірності виникнення, розвитку і протікання патологічних процесів, процеси компенсації і адаптації функцій під час захворювань, а також механізми виздоровлювання і реабілітації.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 675 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)