АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПРОФІЛАКТИКА ПРОФЕСІЙНІИХ ОТРУЄНЬ

Прочитайте:
  1. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи. Профілактика і лікування хворих на рахіт.
  2. Аномалії конституції. Лімфатико-гіпопластичний і нервово-артритичний діатез. Етіологія. Клінічні прояви. Лікування. Профілактика. Догляд.
  3. Аскаридоз. Клінічні ознаки. Лікування. Профілактика.
  4. Бактерійні токсикози:ботулізм, стафілококовий токсикоз , їх етіологія, профілактика.
  5. Гіпокальціємічний синдром. Етіологія. Клінічні прояви. Лікування. Профілактика. Догляд.
  6. Гіпотрофія. Етіологія. Клінічна картина. Лікування. Профілактика. Догляд.
  7. Гострі розлади травлення у дітей раннього віку. Етіологія. Клінічні прояви. Лікування. Профілактика. Догляд.
  8. Ентеробіоз. Клінічні прояви. Лікування. Профілактика.
  9. Мікотоксикози, їх етіологія, профілактика.
  10. Причини їх виникнення, методи усунення, профілактика

1. При проведенні періодичного медичного огляду у слюсаря-складальника, що працює на пайці деталей, скарг на стан здоров’я не було. При поглибленому дослідженні виявлено ознаки астено-вегетативного синдрому, в крові – еритроцити з базофільною зернистістю і дещо підвищена кількість ретикулоцитів, у сечі – підвищений вміст дельта-амінолевулінової кислоти. На яке професійне отруєння вказує комплекс зазначених симптомів?

*А. Свинцем

В. Марганцем

С. Ртуттю

D. Оловом

Е. Етанолом

 

2. Виконання ремонтних робіт в закритому автомобільному боксі проводилося при працюючому двигуні. Через 30 – 40 хвилин у слюсарів-ремонтників з’явився головний біль в ділянці скронь, шум у вухах, нудота, блювання. Для якого гострого професійного отруєння характерні зазначені ознаки?

*А. Оксидом вуглецю

В. Парами бензину

С. Тетраетилсвинцем

D. Оксидом азоту

Е. Масляним аерозолем

 

3. Працівник склодувної майстерні скаржиться на головний біль, роздратованість, послаблення зору – він бачить оточуючі предмети ніби крізь сітку. Об’єктивно: гіперемія склери, потовщення роговиці, зниження прозорості зіниць, гострота зору лівого ока – 0,8, правого – 0,7. Індивідуальними захисними засобами робітник не користується. Який найбільш імовірний діагноз?

*А. Катаракта

В. Кон’юнктивіт

С. Кератит

D.Блефароспазм

Е. Прогресуюча міопія

 

4. Під час виробництва коксу в повітрі робочої зони концентрація пилу протягом багатьох років перевищує ГДК у 8 – 10 разів. Назвіть хворобу, розвиток якої найбільш ймовірний у працівників даного виробництва:

*А. Антракоз

В. Сидероз

С. Бісиноз

D. Силікоз

Е. Азбестоз

 

5. Робітники працюють в умовах високих рівнів запиленості. Для виникнення професійних пилових захворювань мають значення хімічні (вміст двоокису кремнію) та фізичні властивості аерозолів пилу. Яка головна фізична властивість аерозолів пилу з позицій ймовірності виникнення пневмоконіозу?

*А. Дисперсність

В. Намагнічування

С. Електрозарядженість

D Розчинність

Е. Іонізація

 

6. Праця в умовах впливу електромагнітних хвиль може викликати функціональні розлади певних систем організму. Які системи є найбільш вразливими при дії електромагнітних хвиль діапазону радіочастот?

*А. Нервова і серцево-судинна системи

В. Шлунково-кишковий тракт і дихальна система

С. Серцево-судинна і дихальна системи

D. Серцево-судинна система і водно-сольовий обмін

Е. Нервова система і шлунково-кишковий тракт

 

7. Працівник 39 років звернувся до лікаря зі скаргами на ниючий біль та відчуття оніміння у кистях та передпліччях, зниження м’язової сили рук, порушення сну, дратівливість та зниження слуху. Дані професійного анамнезу свідчать про те, що робітник протягом 12 років працює бурильником, використовуючи свердло вагою 20 кг. О’єктивно: шкіра кисті має синюшний відтінок, відмічається набряк кінчиків пальців, стертість шкірного малюнка, легка деформація міжфалангових суглобів, зниження тактильної, температурної та больової чутливості. Який найбільш імовірний діагноз?

*А. Вібраційна хвороба, зумовлена впливом локальної вібрації

В. Вібраційна хвороба, зумовлена впливом загальної вібрації

С. Хвороба Рейно

D. Нейроциркуляторна дистонія

Е. Ревматичний поліартрит

 

8. При проведенні очисних робіт у шахті концентрація вугільного пилу в повітрі робочої зони складає 450 мг/м3 (ГДК – 10 мг/м3). Розвиток якого професійного захворювання органів дихання можливий у гірників очисного вибою?

*А. Антракоз

В. Алергічний рино фарингіт

С. Бісиноз

D. Сидероз

Е. Талькоз

 

9. На підприємстві з виробництва синтетичних миючих засобів зросла кількість випадків захворювань ринітами, вазоринітами, фарингітами, дерматитами. У повітрі робочої зони присутній пил миючих засобів. Фахівці вважають, що клінічні прояви і ріст захворюваності обумовлені впливом пилу. Які особливості дії пилу лежать в основі патогенезу?

*А. Алергенна дія

В. Загальнотоксична дія

С. Фіброгенна дія

D. Канцерогенна дія

Е. Мутагенна дія

0. У працівника бензозаправки зі стажем роботи 15 років, що має контакт із етилованим бензином, відзначається зниження пам’яті, брадикардія, відчуття волосся в роті, шкірні парестезії. Інтоксикацію якою речовиною слід припустити у даному випадку?

*А. Тетраетилсвинцем

В. Хлоридом свинцю

С. Фосфорорганічною сполукою

D. Бензолом

Е. Нітробензолом

 

11. На підприємстві, де виробляється свинцевий сурик, формується бригада лікарів-спеціалістів для проведення періодичного медичного огляду. Який з лікарів повинен бути обов’язково у складі бригади?

*А. Невропатолог

В. Гінеколог

С. Психіатр

D. Дерматолог

Е. Отоларинголог

 

12. При огляді цеховим лікарем робітників доменного цеху, що мають тривалий стаж, відзначені випадки захворювання первинною катарактою. Що стало причиною її виникнення?

*А. Інфрачервоне випромінювання

В. Високий рівень шуму

С. Високий рівень вібрації

D. Ультрафіолетове випромінювання

Е. Електромагнітне випромінювання видимого спектру

13. Робітник працює з лазерним випромінювачем, який за ступенем небезпечності випромінювання відноситься до ІV класу. Який спосіб захисту буде найбільш ефективним при даних умовах?

*А. Дистанційне керування лазерною установкою

В. Місцева витяжна вентиляція

С. Закриті захисні окуляри

D. Екранування пучка випромінювання

Е. Захисний одяг

 

14. Одним з поширених професійних захворювань серед працюючих у машинобудуванні є бронхіальна астма. Назвіть речовину, яка може призвести до розвитку професійної бронхіальної астми.

*А. Каніфоль

В. Соляна кислота

С. Заліза оксиди

D. Азоту оксиди

Е. Кремнію діоксид


Дата добавления: 2015-02-06 | Просмотры: 751 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)