АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Правові, процесуальні та організаційні основи судово-медичної експертизи

Прочитайте:
  1. C. Організаційні елементи роботи
  2. ГІГІЄНІЧНІ ОСНОВИ РАЦІАНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ.
  3. Загальні основи генетики людини
  4. МАТЕРІАЛЬНІ ОСНОВИ СПАДКОВОСТІ. ЦИТОГЕНЕТИКА
  5. Методи захисту від зовнішнього опромінення, основані на фізичних законах його послаблення, їх законодавчі та організаційно-технічні основи.
  6. Методика проведення експертизи.
  7. Об'єкти судово-медичної експертизи
  8. Об’єктами судово-медичної експертизи є особи, які постраждали і втратили працездатність внаслідок опромінення, або трупи загиблих.
  9. Організація і структура судово-медичної служби
  10. Основи біологічної дії іонізуючих випромінювань. Основні види променевих уражень організму (детерміністичні, стохастичні) та умови їх виникнення.

Застосування судово-медичних знань для вирішення питань, які вини­кають у практичній діяльності органів дізнання, слідства і суду, називається судово-медичною експертизою. Експертиза, в тому числі і судово-медична, є одним із доказів у слідчому і судовому процесах. Слід ще раз підкреслити, що така функція судово-медичної експертизи, як допомога органам охорони здоров'я, є специфічною тільки для нашої судово-медичної служби, у той час як в інших країнах судово-медична експертиза обслуговує лише органи слід­ства і суду.

Існують різні види експертиз: судово-медична, судово-психіатрична, судово-бухгалтерська, криміналістична, судово-технічна та ін. Причому су­дово-медична експертиза почала застосовуватись значно раніше, ніж інші види експертиз.

В Україні здійснюється державна (посадова) і вільна судово-медична експертиза. Переважна більшість експертиз проводиться судово-медичними експертами, тобто лікарями, які отримали спеціальну підготовку й обіймають посади судово-медичних експертів. Така експертиза є посадовою чи держав­ною. Обов'язки судово-медичного експерта може виконувати тільки спеціа­ліст з вищою медичною освітою. Якщо немає лікаря, який обіймає посаду судово-медичного експерта, то відповідно ст. 192 КПК України запрошуєть­ся лікар іншої спеціальності, у такому випадку він називається лікар-експерт, на якого поширюються права і обов'язки судово-медичного експер­та. Цей вид експертизи називається вільною експертизою.

Проведення судово-медичної експертизи регламентується рядом спеці­альних статей кримінального, кримінально-процесуального, цивільного, ци­вільно-процесуального кодексів України, постанов і розпоряджень уряду, а також положень, правил та інструкцій, які видаються Міністерством охоро­ни здоров'я України і затверджені Наказом № б Міністра охорони здоров'я України від 17 січня 1995 р. «Про розвиток та вдосконалення судово-медичної служби України».

Судово-медична експертиза (дослідження), як і інші видрі експертиз, проводиться тільки за письмовою пропозицією, постановою, поданням орга­нів дізнання, слідчих органів чи визначенням суду (ст. 196 КПК України). Відповідно до ст. 76 КПК України вона призначається обов'язково для вста­новлення: причини і категорії смерті; характеру і тяжкості тілесних ушкод­жень; статевої зрілості у справах про злочини, передбачені ст. 120 КПК України; віку підозрюваної особи чи звинуваченого, якщо це має значення для вирішення питання про їх кримінальну відповідальність за відсутності відповідних документів про вік.

Судово-медична і судово-слідча практика показує, що експертизу не­обхідно проводити і в ряді інших випадків, наприклад, для визначення втра­ти працездатності, при симуляції хвороби, статевих злочинах, для визначен­ня стану здоров'я і т. ін.

У плані практичного виконання розрізняють такі види судово-медичної експертизи: первинну, додаткову і повторну.

При первинній експертизі здійснюється первинне, частіше одномо-ментне ічкінцеве дослідження об'єкта з відповідним висновком експерта.

Інколи після проведення первинної експертизи необхідно провести до­даткове дослідження, проконсультуватися зі спеціалістами, коли слідчий пропонує дати кінцеві висновки з урахуванням усіх матеріалів. Таке дослід­ження і є додатковою експертизою. Вона може призначатись у випадках недо­статньої ясності чи повноти висновків експерта і, як правило, доручається тому самому експерту, який проводив первинну експертизу, або іншому експерту.

Повторна експертиза проводиться в тих випадках, коли висновки пер­винної експертизи були необгрунтованими чи викликали сумнів у їх прави­льності, не задовольнили з будь-яких мотивів слідство чи суд, або якщо вони суперечать іншим доказам у справі. Повторна експертиза проводиться ін­шим, більш кваліфікованим експертом чи кількома експертами.

Комісійна експертиза за участю кількох експертів однієї спеціальності проводиться в найбільш складних випадках, а саме: у правах про притяг­нення до кримінальної відповідальності медичних працівників за професійні правопорушення, для визначення процента стійкої втрати працездатності, як повторні експертизи, часто як первинні експертизи у складних кримінальних справах і т. ін.

Комплексна експертиза проводиться в одній справі групою різних спе­ціалістів. В експертизі отруєнь беруть участь лікарі-клініцисти, судові хімі­ки, біологи, ботаніки та ін.

Судово-медична експертиза проводиться як на попередньому слідстві, так і в судовому засіданні.

У своїй практичній діяльності судово-медичні експерти керуються Ін­струкцією про проведення судово-медичної експертизи, затвердженою нака­зом Міністерства охорони здоров'я України 17 січня 1995 р. № 6 і узгодже­ною з Верховним судом України, Генеральною прокуратурою України, Службою безпеки України, Міністерством внутрішніх справ України.

З метою правильного здійснення своєї діяльності судово-медичний екс­перт у процесі попереднього слідства і в судовому засіданні повинен добре знати свої права і обов'язки

Так, експерт має право:

1) знати цілі і завдання експертизи;

2) знайомитися з матеріалами, які сто- суються експертизи;

3) заявляти піклування про надання додаткових матері­алів, необхідних для висновків;

4) з дозволу особи, яка здійснює дізнання, слідчого, прокурора чи суду бути присутнім при проведенні допитів та ін­ших слідчих дій і задавати особам, яких допитують, питання стосовно пред­мета експертизи;

5) отримувати від слідства і суду чітко сформульовані пи­тання;

6) у разі складності експертизи просити про залучення для участі в експертизі відповідних спеціалістів і робити висновки разом з ними.

Експерт зобов'язаний:

1) вирішувати питання медико-біологічного ха­рактеру і не повинен відповідати на юридичні, технічні та інші немедичні ступінь вини, умисел та інших, належить до компетенції органів слідства і суду;

2) давати консультації з питань експертизи працівникам слідчих та судових органів (ці консультації не повинні даватися в особистому порядку, наприклад адвокатам, які бажають інколи за допомогою експертних даних якось вигородити свого підзахисного);

3) з'явитися за викликом особи, яка проводить дізнання, слідчого, прокурора, суду. При неявці без поважних причин він, як і свідок, може бути підданий приводу, До поважних причини неявки відноситься хвороба, службове відрядження, відпустка, неотримання виклику та ін.;

4) зберігати слідчу таємницю, не допускати розголошення даних попереднього слідства. Про кримінальну відповідальність за таке розго­лошення він несе відповідальність за ст. 181 КК України;

5) документувати результати експертизи, тобто складати висновки експерта (акт судово-медичного дослідження) за передбаченою законом формою;

б) доводити до відо­ма відповідних слідчих та судових органів про нові дані, які виявляються при проведенні експертизи' і які не знайшли відображення у справі раніше, а також у порядку особистої ініціативи звертати увагу слідчих та судових органів на обста­вини і факти, які мають значення для розслідування і судового розгляду.

 


Дата добавления: 2015-02-06 | Просмотры: 738 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)