АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Шлунок. Будова, топографія, функції. Аномалії розвитку

Прочитайте:
  1. Аномалії конституції. Лімфатико-гіпопластичний і нервово-артритичний діатез. Етіологія. Клінічні прояви. Лікування. Профілактика. Догляд.
  2. АНОМАЛІЇ ПОЛОГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  3. АНОМАЛІЇ ПРИКРІПЛЕННЯ ПЛАЦЕНТИ
  4. Аномалії прикусів – відсутнє повне змикання зубів.
  5. Аномалії пуповини
  6. Аномалії розвитку.
  7. Глотка, стравохід. Будова, топографія, функції. Аномалії розвитку.
  8. Допоміжний апарат органу зору.Будова очного яблука,функції.
  9. Загальна характеристика вестибулярного аналізатора: будова та функції.
  10. Обстеження дівчаток при порушенні статевого розвитку.

Шлунок (ventriculus) розташований у верхній частині черевної порожнини під діафрагмою. Три четверті шлунка розміщуються в лівій підреберній ділянці, одна четверта - в надчеревній ділянці (еріgastrium). Скелетотопія: кардіальний отвір розташований на рівні VI грудного хребця зліва; воротний отвір - на рівні правого краю XII грудного хребця. Дно шлунка - в п'ятому лівому міжреберному просторі на 1,5 см до середини середньоключичної лінії. Мала кривизна розташовується на рівні мечеподібного відростка грудини. Велика кривизна може змінювати своє положення, в залежності від наповнення шлунка: у разі нормального наповнення шлунка - розташована на рівні другого поперекового хребця. Синтопія:кардією, дном і частково передньою стінкою шлунок прилягає до діафрагми; до малої кривизни воротної частини прилягає ліва частина печінки, зліва від дна шлунка розміщена селезінка. Частина передньої частини шлунка прилягає до передньої черевної стінки. Позаду від шлунка розмішена серцева сумка, підшлункова залоза, верхній кінець лівої нирки з лівою наднирковою залозою. Черевна частина аорти. Знизу і дещо ззаду розміщується поперечна ободова кишка.

Шлунок має такі частини: кардіальна (раrs саrdiaca), тіло (соrрus gastricum), дно (fundus gastricum), воротарна (раrs pilorica),.

Стінка шлунка складається з трьох оболонок: серозної, слизової, м’язової. Серозна оболонка(tuniса serosa) - це нутрощева очеревина, яка покриває шлунок з усіх боків, за винятком вузьких смужок на малій і великій кривизнах. Між шарами нутрощевої очеревини розташовані судини та нерви, які йдуть до шлунка. Недостатньо розвинений підсерозний прошарок (telа subserosa) відділяє серозну оболонку від м'язової. М'язова оболонка(tuniса muscularis) - утворена трьома шарами непосмугованих м'язових клітин. Зовнішній, повздовжній шар м'язової оболонки (stratum longitudinale) є продовженням однойменного шару стравоходу. Середній, коловий шар м'язової оболонки (stratum circulare) є продовження однотипних клітин стравоходу, а в ділянці воротаря значне потовщення - м'яз - замикач (m. Sphincter руlorius). Внутрішній шар м'язової оболонки - косі волокна (fibrae obliguae), які йдуть по передній і задній стінках шлунка.

Підслизовий прошарок (tela submucosa) досить товстий, завдяки цьому слизова оболонка збирається в складки. Слизова оболонка(tunіса mucosa) покрита одношаровим стовпчастим епітелієм. Слизова оболонка шлунка утворює шлункові поля (аrіае gastrісае). На поверхні цих полів є шлункові ямочки (foveolae gastrісае), в якій відкриваються численні шлункові залози (glandulae gastrісае), що виділяють шлунковий сік для хімічного оброблення їжі.

Зв'язки шлунка утворені двома шарами нутрощевої очеревини, яка переходить із сусідніх органів. Зв’язки шлунка:

1. печінково-шлункова зв'язка (lig. hepatogastricum);

2. шлунково-діафрагмова (lig. gastrophenicum);

3. шлунково-селезінкова (lig. gastrosplenicum);

4. шлунково-ободово-кишкова (lig. gastro colicum).

У живої людини виділяють три основні форми шлунка, залежно від конституції. У людей брахіморфного типу- шлунок має форму рога. Людям мезоморфного типувластива форма шлунку у вигляді рибальського гачка. У людей доліхоморфного типу- шлунок має форму панчохи.

Шлунок у новонародженого заповнений меконієм. Після виділення меконію стінки органу спадаються, і він стає циліндричним. У грудному віці вхід у шлунок широкий, тому у маленьких дітей часто буває зригування. Дно шлунка розвинене слабо, воротарна частина, напроти, має відносно більшу довжину, ніж у дорослого.

Топографія шлунка у новонароджених і в грудному віці характеризується тим, що орган розташований високо і не стикається з черевною стінкою. В цьому періоді вже відмічаються індивідуальні відмінності положення шлунка: у одних дітей він розташований вертикально, у других займає більш поперечне положення. У віці 2-3 років шлунок знову розташовується більш вертикально. Після 7-8 років форма і топографія шлунка відповідає таким у дорослого.

Місткість шлунка новонародженого при заповненні на трупі складає 30 см3, до кінця року вона збільшується до 250-300 см3, а у дитини 3 років досягає 575-680 см3, тобто майже половини місткості шлунка дорослого (1200-1600 см3). Фізіологічна ємність шлунка новонародженого не перевищує 7 см3, а першу добу вона подвоюється, а до кінця періоду новонароджуваності збільшується в 11 разів і стає рівною 80 см3.

Стінки шлунка до часу народження не зовсім диференційовані. Слизова оболонка утворює небагаточисельні складки. Поверхня слизової складає 40-50 см2; в постнатальному житті вона збільшується до 750 см2, тобто у 15-20 разів. Число шлункових ямочок, в які відкриваються залози, у новонародженого дорівнює 200 тисячам, у дорослого збільшується до 5 мільйонів. Шлункові залози до 2,5 років не виробляють соляної кислоти. М'язова оболонка шлунка у новонароджених утворена переважно коловими волокнами. Добре виражений сфінктер воротаря. У новонароджених спостерігається іноді судомне скорочення воротаря - пілороспазм. При цьому воротар гіпертрофується. Сильно виражений пілороспазм призводить до частого блювання, виснаженню дитини і потребує хірургічного втручання


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 1441 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)