АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Остеохондроз поперекового відділу хребта

Прочитайте:
  1. А. Остеохондроз позвоночника
  2. Акупрессура при различных видах остеохондроза
  3. Анатомия остеохондроза
  4. БАНОЧНЫЙ МАССАЖ ПРИ ОСТЕОХОНДРОЗЕ
  5. Беспредел бездействия, или Законы остеохондроза
  6. Блаженов В.В. Маски остеохондроза.-Триада-Х, 2012.-208с.
  7. В теории дискогенных остеохондрозов межпозвонковые диски считаются главными виновниками выраженного болевого синдрома в области позвоночника.
  8. Вертебральные синдромы остеохондроза позвоночника
  9. ВОДОЛЕЧЕНИЕ ПРИ ОСТЕОХОНДРОЗЕ
  10. Вопрос № 32 Остеохондроз грудного отдела позвоночника.

В період загострення хвороби хворим бажано лежати на твердому ліжку. Для розслаблення м’язів під коліна підкладають ватно-марлевий валик. З метою декомпресії нервового корінця, покращення його кровопостачання призначають тракційне лікування. Спокій пошкодженого відділу хребта створює умови для рубцювання тріщин та розривів фіброзного кільця.

Лікувальна гімнастика спрямована на зниження больового синдрому, розслаблення м’язів тулуба та кінцівок, покращення кровопостачання нервового корінця. В заняття включають вправи для дистальних відділів нижніх кінцівок в поєднанні з статичними і динамічними дихальними вправами, релаксацію м’язів тулуба та кінцівок, які виконують з вихідного положення лежачи на спині, на животі, на боці.

Після стихання больового синдрому виконують вправи на ”витягування” хребта, його ”кіфозування”, для покращення кровопостачання пошкодженої ділянки хребта і прилеглих тканин. Вправи виконують з вихідного положення лежачи на спині, животі, на боці, стоячи навкарачки. Здійснюють рухи в колінних і кульшових суглобах, вправи на згинання хребта і його ”витягування” по осі. Потрібно виконувати вправи з ізометричним напруженням м’язів: натискувати поперековою ділянкою на кушетку при зігнутих в колінах ногах; вправу можна ускладнити, напружуючи одночасно м’язи сідниць та промежини. Ці вправи збільшують внутрічеревний тиск, що веде до зменшення внутрішньо - дискового тиску.

При наявності гіпотрофії м’язів спини та черевного пресу їх потрібно укріплювати, сформувати ”м’язовий корсет”, що буде допомагати в розвантаженні хребта та у виконанні основних статичних та біомеханічних функцій. При стиханні болю можна починати виконувати комплекси вправ 6, 7, 8 (рис. 17, 18).

Для нормалізації тонусу м’язів спини та покращення кровопостачання паравертебральних тканин необхідно проводити масаж м’язів спини та попереку. При корінцевому синдромі масується і пошкоджена кінцівка.

Завдання лікувальної гімнастики:

1. Сприяти збільшенню відстані між окремими хребцевими сегментами з метою зняття патологічної пропріоцептивної імпульсації.

2. Сприяти зниженню патологічної пропріоцептивної імпульсації.

3. Покращення обмінних процесів внаслідок посилення крово- та лімфообігу в пошкодженому хребцевому сегменті та корінці.

4. Зменшення набряку в тканинах, розміщених в ділянці міжхребцевого отвору, покращення кровообігу в пошкодженій кінцівці.

5. Збільшення та відновлення повного об’єму рухів в кінцівках та хребті; зменшення статико-динамічних порушень і компенсаторних рухів, відновлення порушеної осанки.

6. Сприяти відновленню трофіки, тонусу, сили м’язів тулуба та кінцівок.

7. Підвищити загальну фізичну працездатність.

Спеціальні завдання лікувальної гімнастики:

При радикулярному синдромі:

- витягування нервових стволів та корінців;

- попередження м’язових атрофій;

- укріплення м’язів дистальних відділів кінцівок.

При плечелопатковому периартриті:

- профілактика утворення рефлекторної неврогенної контрактури плечового суглобу;

- укріплення дельтовидного, надостного, підостного, двоголового м’язів.

При задньо-шийному симпатичному синдромі (синдромі хребетної артерії):

- сприяти послабленню вестибулярних порушень.


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 473 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)