АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Непряма радіонуклідна ренангіографія

Прочитайте:
  1. Непрямая психотерапия.
  2. Непрямая терапия пульпы

Непряма радіонуклідна ренангіографія(НРАГ) – методика оцінки часових та кількісних параметрів ниркового кровотока з використанням РФП.

Задачі НРАГ:

1. Оцінка часових параметрів ниркового кровотока (НК);

2. Діагностика стенозу ниркової артерії;

3. Діагностика ступеня васкуляризації пухлини нирки.

НРАГ виконується як самостійна методика оцінки стану ниркової гемодинаміки (НГ) або в сполученні з динамічною реносцинтиграфією (ДРСГ). В самостійному варіанті використовується кожний РФП на основі 99mTc. Для НРАГ в сполученні з ДРСГ доцільно використовувати РФП ниркового механізму елімінації – 99mTc-ЕДТО, 99mTc-ДТПО, 99mTc-MAG3, 99mTc-EC.

Методика проведення НРАГ.

1. Середину детектора гамма-камери встановлюють на рівні XII ребер ззаду;

2. РФП вводять у вигляді "болюсу" (0,3-0,5 мл) під джгутом швидко;

3. Після ін¢єкції скидають джгут і виконують кілька рухів рукою пацієнта униз вгору для швидкого проходження “болюсу”;

4. Включають програму запису інформації при появі на моніторі зображення серця.

Основні параметри ниркової гемодинаміки.

Ангіографічне дослідження проводиться з експозицією 1 кадр за 1с. Рекомендований час методики – 35-45с. В нормі параметри НРАГ у дітей складають: час артеріальної фази – 5-7с; венозної – 3-5с; час аорто-ренального транзиту – 5-7с. Найбільш оптимальний час тривалості дослідження – 60с. Так, у дітей с синдромом злоякісної артеріальної гіпертензії та аномаліями розвитку судин нирок артеріальна фаза НК складає 15-25с та більше і тому при 35-45с експозиції не завжди можливо достовірно оцінити стан венозного відтоку. Клінічними показаннями для проведення НРАГ в самостійному варіанті є аномалії розвитку нирок (гіпоплазія, дисплазії), аномалії судин нирок, синдром злоякісної гіпертензії, пухлини і кісти нирок.

В самостійному варіанті завдяки більшій активності РФП (5 МБк/кг) НРАГ дозволяє отримати чітке зображення нирок і провести детальний покадровий аналіз. При обробці результатів дослідження “зонами інтересу” є грудний відділ аорти, права і ліва нирки. Фонова активність тіла принципового значення не має.

Для визначення параметрів НРАГ необхідно маркірувати декілька точок ангіограми. Такими точками є – початок надходження РФП в нирки, час максимуму проходження “болюсу” та час досягнення рівноважної концентрації.

Кількісна обробка ренангіограми полягає у розрахунку слідуючих показників:

1. Константа швидкості заповнення артеріального русла (КШЗ);

2. Константа швидкості виведення по венозному руслу (КШВ);

3. Час артеріальної фази (Та) ниркового кровотока (с);

4. Час венозної фази (Тв) ниркового кровотока (с);

5. Час аорто-ренального транзиту (Та-в) (с).

При НРАГ в сполученні з ДРСГ активність РФП менша (1,5-2 МБк/кг) і режим запису інформації складається з двох етапів: ангіографія – 30с та реносцинтиграфія – 20 хвилин (експозиція – 1 кадр за 1 хвилину або 1 кадр за 30с). НРАГ в сполученні з ДРСГ виконують при запальних захворюваннях нирок (гломерулонефрит, пієлонефрит), гідронефрозі, дистопії нирок, сечокам'яній хворобі, цукровому діабеті. Як показали наші спостереження, при цих патологічних станах для оцінки НК достатньо 30с дослідження. Якщо за цей час неможливо оцінити стан НК, то це є прямим показанням для проведення НРАГ в самостійному варіанті.


Дата добавления: 2014-09-07 | Просмотры: 640 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)