АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

КЛАСИФІКАЦІЯ РЕНТГЕНОКОНТРАСТНИХ ПРЕПАРАТІВ

Прочитайте:
  1. ICTV класифікація (1995)
  2. Алергія: етіологія, патогенез, класифікація алергічних реакціїй і їх характеристика.
  3. В теперішній час прийнята наступна робоча класифікація пневмоній у дітей.
  4. ВИГОТОВЛЕННЯ БЮГЕЛЬНИХ ПРОТЕЗІВ ІЗ ЗАМКОВИМИ КРІПЛЕННЯМИ. ВИДИ І КЛАСИФІКАЦІЯ АТАЧМЕНІВ
  5. ВИДИ ШИНУВАННЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ ШИН
  6. Визначення гострої дихальної недостатності. Класифікація за ступенями тяжкості. Мед сестринське обстеження та мед сестринська діагностика. Загальні принципи лікування.
  7. Визначення та класифікація харчового статусу організму.
  8. Вітаміни (визначення поняття) їх класифікація та фізіологічна роль в організмі.
  9. Внутрішньоутробні інфекції. Класифікація.
  10. ВООЗ КЛАСИФІКАЦІЯ МДС

РентгенОконтрастнІ препаратИ

 

ІоннІ НеІоннІ

(осмолярнІ) (низЬкоосмолярнІ)

Урографин

Тріомбраст

Йодамид МономернІ ДимернІ

Тразограф

Кардіотраст Омніпак Візипак

Гипак Ультравист Гексабрикс

Оксилан Ізовіст

Ксенетикс

Йопамиро

Оптирей

3. Пряма пієлографія На відміну від екскреторної урографії дозволяє краще візуалізувати чашечки та миски. Виконують методику за допомогою рентгеноконтрастної речовини, що вводиться через катетер, який розташований у відповідному сечоводі. За допомогою прямої пієлографії можливо виявити зміни форми та розмірів чашечек та мисок.

4. Ангіографія нирок.

Загальна артеріографія нирок. Із стегнової артерії катетер вводять в брюшну аорту і встановлюють його кінець над місцем розташування ниркових артерій і вводять рентгеноконтрасну речовину.

Селективна артеріографія – катетер через стегнову артерію, брюшну аорту вводять в ліву або праву ниркову артерію. Артеріальний кровоплин оцінюють за допомогою рентгеноконтрастної речовини.

На серії рентгенограм отримують зображення аорти і всіх великих судин, що відходять від аорти, в тому числі і ниркових артерій. Ниркові артерії відходять від аорти під прямим кутом на рівні L1. Діаметр стовбурної частини ниркової артерії складає 1/3-1/4 поперечника аорти на рівні ниркових артерій. Довжина правої артерії – 5-7см, лівої – 3-6см. Контури артерій ровні, тінь однорідна та інтенсивна.

5. Мікційна цистографія. Рентгеноконтрастну речовину вводять в сечовий міхур через катетер. Після заповнення сечового міхура хворий мочиться і в цей момент виконують рентгенівський знімок. Методика дозволяє діагностувати активні міхурово-сечовідні рефлюкси та аномалії сечового міхура.

 

РЕНТГЕНІВСЬКА КОМП¢ЮТЕРНА ТОМОГРАФІЯ

На КТ-грамах нормальна нирка має форму неправильного овалу з ровними і чіткими конткрами. В передньомедіальному відділі цього овалу на рівнях L1-L2 візуалізується нирковий сінус. На тому же рівні видні ниркові артерії та вени. Для поліпшення візуалізації ниркової паренхіми та диференційної діагностики вогнищевих утворень проводять КТ з контрастним підсиленням.

 


Дата добавления: 2014-09-07 | Просмотры: 960 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)