АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Носоглотка, ротоглотка, гортаноглотка. Носоглотка (верхня частина глотки) – порожнина, що знаходиться позаду від порожнини носа та сполучається з нею через праву та ліву хоани

Прочитайте:
  1. Носоглотка, ротоглотка, гортаноглотка.

Носоглотка (верхня частина глотки) – порожнина, що знаходиться позаду від порожнини носа та сполучається з нею через праву та ліву хоани.

На бокових стінках носоглотки відкриваються два глоткових отвори слухових (євстахієвих) труб, які розташовані на рівні задніх кінців нижніх носових раковин та з’єднують її з барабанними порожнинами.

На верхній стінці носоглотки, де знаходиться черепне склепіння, є скупчення лімфоїдної тканини, яка утворює носоглотковий мигдалик. Біля кожного отвіра слухових труб розташовані валики, в яких знаходяться трубні мигдалики. У дітей до 5-6 років носоглотковий мигдалик часто збільшується і утворює аденоїдні вегетації, що перекриває просвіт хоан та утруднює носове дихання.

Ротоглотка – середня частина глотки. Спереду ротоглотка через зів сполучається з порожниною рота.

Зів обмежується: зверху – м’яким піднебінням та язичком, знизу коренем язика з язиковим мигдаликом, з боків – передніми та задніми піднебінними дужками між якими знаходяться піднебінні мигдалики.

Між піднебінними дужками розташовані піднебінні мигдалики. На їх поверхні є чисельні (16-18) глибокі щілини – лакуни (крипти). Мигдалик має:

· Капсулу, яка утворюється багатошаровим плоским епітелієм;

· Строму – сполучно з’єднувальна тканина;

· Паренхіму – скупчення лімфоїдної тканини Т та В лімфоцитів, які утворюють фолікули.

У мигдалику може скупчуватися казеозні маси, які утворюються за рахунок злущенного епітелію, лімфоцитів та лейкоцитів, залишків їжі. Присутність у мигдалику казеозних мас вказує на наявність хронічного тонзиліту і зниження захисної функції мигдалика. Будова мигдалика сприяє збільшенню площі контакту з інфекцією, яка потрапляє у ротову порожнину.

У товщі слизової оболонки задної та бокових стінок глотки. невеликі скупчення лімфоїдної тканини, що називаються лімфоїдними фолікулами.

Захисне глоткове лімфоїдне кільце Вальдеєра – Пирогова виконує функцію місцевого та загального імунітету. Його складають такі мигдалики:

· Носоглотковий;

· Два трубних;

· Два піднебінних;

· Язиковий;

· Дифузне скупчення лімфоїдної тканини на задній стінці глотки.

 


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 651 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)