АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальна характеристика проблеми здоров’я дітей

Прочитайте:
  1. I. Морфологическая характеристика лимфатического аппарата.
  2. I. Морфологическая характеристика проксимальных канальцев
  3. I. Общая характеристика
  4. I. Оперативно-тактическая характеристика объекта.
  5. I.2. Количественная характеристика степени гипоксии тканей и клеток
  6. II. Злокачественные мезенхимальные опухоли. Общая характеристика.
  7. II. Морфологическая характеристика изъязвления
  8. II. Мотивационная характеристика темы.
  9. II. Мотивационная характеристика темы.
  10. II. Характеристика компонентов ЮГА

Однією з найгостріших соціальних проблем в Україні є стан здоров’я дітей. Незадовільний стан здоров’я у дитячому віці призводить до порушень здоров’я протягом усього життя людини, що створює соціальні та фінансові проблеми, негативно впливає на рівень соціально-економічного розвитку країни.

Стан здоров’я дітей в Україні є незадовільним у зв’язку із тенденцією до зростання захворюваності, поширеності хвороб та інвалідності. Процес депопуляції, що спостерігається в Україні починаючи з 1990 р., набув характеру демографічної кризи, в умовах якої збереження життя і здоров’я кожної дитини набирає надзвичайно важливого загальнодержавного значення. Україна, підписавши у складі 189 країн світу в 1989 р. Декларацію тисячоліття Організації Об’єднаних Націй (ООН), що декларує боротьбу з бідністю і розвиток людини як основу для досягнення стійкого соціального та економічного розвитку, зобов’язалася досягти до 2015 р. зниження смертності дітей віком до 5 років на дві третини порівняно з 1990 р. Програмним для країн світу став також підсумковий документ спеціальної сесії в інтересах дітей Генеральної Асамблеї ООН у 2002 р. «Світ, сприятливий для дітей», яким прийнято план дій відносно створення світу, сприятливого для дітей, і визначено завдання щодо забезпечення права кожної дитини на життя та охорону здоров’я.

Національними стратегічними документами щодо реалізації державної політики стосовно дітей протягом останніх 10 років були Національна програма «Діти України», затверджена Указом Президента України від 18 січня 1996 р. № 63/96, та її продовження відповідно до Указу Президента України від 24 січня 2001 р. № 42/2001 «Про додаткові заходи щодо забезпечення виконання Національної програми «Діти України» до 2005 р. Інтегрованим результатом виконання Програми стало зниження рівня смертності дітей віком до 1 року на 37%, проте він перевищує показники розвинених країн світу в 3-5 разів.

Проаналізувавши стан виконання цілей тисячоліття Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зазначила, що саме ціль відносно виживання дітей, критерієм якої є зниження рівня їхньої смертності, має найменший прогрес, тому розв’язання цієї проблеми можливе за умови зміни стратегічних підходів до охорони здоров’я дітей шляхом розробки національних програм на основі ухваленої у вересні 2005 р. Європейським регіональним комітетом ВООЗ Європейської стратегії «Здоров’я і розвиток дітей і підлітків».

Основні проблеми охорони здоров’я дітей: стан здоров’я дітей віком до 1 року та малюкова смертність; раціональне харчування; захворюваність на інфекційні хвороби; поширеність травм та насилля; здоров’я підлітків; діти-інваліди; доступність спеціалізованої медичної допомоги.

Ця концепція визначає мету, основні завдання та засади розроблення Державної програми «Здорова дитина» на 2008-2017 рр. (далі – Програма) як складової формування здоров’я нації та виконання Конвенції ООН про права дитини.


Дата добавления: 2015-07-23 | Просмотры: 476 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)