АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Сахароза (тростинний, або буряковий, цукор)

Прочитайте:
  1. Сахароза (тростниковый или свекловичный сахар)
  2. Сахарозаменители
  3. Сахарозаменители

Молекула сахарози складається з залишків D-глюкози і D-фруктози. При цьому D-глюкоза входить до складу сахарози у формі α-D-глюкопіранози, а D-фруктоза у формі β-D-фруктофуранози. Глікозидний зв'язок між α-D-глюкопіранозою і β-.D-фруктофуранозою утворюється за рахунок напівацетальних гідроксилів обох моле­кул. Виходячи з хімічної структури, сахарозу можна ще назвати як α-D-глюкопіраноздо-β-.D-фруктофуранозид. Сахароза являє собою безбарвну кристалічну речовину, доб­ре розчиняється у воді, має солодкий смак. Розчини сахарози оптично активні, не мутаротують і не виявляють відновних властивостей.

Під дією мінеральних кислот при нагріванні сахароза гідролізу­ється з утворенням суміші D-глюкози і D-фруктози. При цьому відбу­вається зміна знаку питомого обертання, тобто характерне для саха­рози обертання площини поляризації праворуч змінюється на ліве обертання. У зв'язку зі зміною в процесі гідролізу са­харози знаку питомого обертання, гідроліз сахарози дістав назву інверсії. Тому суміш рівних кількостей D-глюкози та D-фруктози, що утворюється в процесі гідролізу сахарози, називається інвертним цук­ром. Інвертний цукор є основною складовою частиною бджоли­ного меду. Причиною інверсії сахарози є відносно велике питоме обертання D-фруктози ліворуч, ніж D-глюкози - праворуч, тому суміш, яка утворюється при гідролізі, виявляє ліве обертання.

Сахароза міститься у цукровій тростині та цукровому буряні (17-20%), з котрих її добувають у промисловості. У фармації сахароза застосовується для виготовлення порошків, сиропів, мікстур та ін.

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 454 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)