АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Під дивідендною політикою розуміється сукупність використовуваних товариством принципів і методів виплати дивідендів відповідно до його економічних цілей у певний період

Прочитайте:
  1. Деяких регіонах України на 100 000 відповідного населення.
  2. Етап 3. Вибір методів аналізу факторів внутрішнього та зовнішнього середовища.
  3. За допомогою яких методів можна оцінити стан глибоких вен нижніх кінцівок при варикозній хворобі?
  4. Задачі медичної мікробіології, етапи розвитку. Вдосконалення методів лабораторної діагностики інфекційних захворювань.
  5. Зобов’язання визнається, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення.
  6. Зобов’язання визнається, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення.
  7. ЛАБОРАТОРНИХ, ІНСТРУМЕНТАЛЬНИХ ТА ІНШИХ СПЕЦІАЛЬНИХ МЕТОДІВ ОБСТЕЖЕННЯ
  8. МІСЦЕ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ СЕРЕД ІНШИХ ЕКОНОМІЧНИХ НАУК
  9. Модель індукованої відповідності
  10. Можливі лабораторні ознаки та зміни, визначені при використанні інструментальних методів обстеження

Кращою вважається така дивідендна політика, яка максимізує ринкову вартість акцій компанії і приваблює інвесторів. Важливо здійснювати стабільні дивідендні виплати акціонерам, з одного боку, і, з іншого, підтримувати стабільний фінансовий стан компанії.

Сукупний доход акціонерів складається з приросту курсової вартості акцій і суми отриманих дивідендів.

Існує п'ять основних методів сплати дивідендів:

1) остаточний;

2) постійного розміру дивідендів;

3) стійкого приросту дивідендів;

4) постійного коефіцієнта виплат;

5) постійної і змінної частини дивіденда.

1. Основне правило – максимальне використання нерозподіленого прибутку як джерела фінансування. Тобто прибуток насамперед використовується на капітальні вкладення, а залишок – на виплату дивідендів.

2. Основне правило – зберігання стабільного розміру дивідендів (ставки прибутковості на вкладений капітал).

Ставка прибутковості = Дивіденди/Акціонерний капітал * 100 = const

3. Основне правило – зберігання заявленого темпу росту дивідендів. Наприклад, 10% кожний наступний рік.

4. Основне правило – зберігання встановлених пропорцій розподілу прибутку між акціонерами і товариством. Тобто, встановлений коефіцієнт виплат = const, наприклад, 50%. Таким чином, маса дивіденда = нерозподілений прибуток * коефіцієнт виплат.

5. Основне правило – регулярність виплат стабільних невисоких дивідендів “+” додаткові суми у разі отримання значної суми прибутку.

Задачі:

Задача 1

Акція компанії коштує 100 грн. Очікується, що за чергової виплати дивідендів буде сплачено 10 грн. на акцію. Якою є поточна вартість акції, якщо швидкість зростання дивідендів становитиме 7% на рік? Інвестор очікує доходності в розмірі 25 %. Чи є акція недооціненою, чи переоціненою?

 

Задача 2

Пропонується для продажу акція вартістю 290 грн. Відомо, що дивіденд на акцію зростає щорічно на 10%. Нині він становить 15 грн. Чи вигідно купувати акцію, якщо інвестор очікує доходності на рівні 20%?

 

Задача 3

На привілейовану акцію номіналом 100 грн. обіцяно щорічні дивіденди у розмірі 19% капіталу. Якою буде вартість привілейованої акції, якщо ринкова норма доходності становить 12%?

Задача 4

Акцію придбано за 50 грн.; очікуваний дивіденд наступного року передбачається у розмірі 2 грн. Потім дивіденд зростатиме щорічно на 10%. Якою нормою доходності керувався інвестор, приймаючи рішення про купівлю акції?

Задача 5

Компанія не сплачувала дивідендів поточного року, але наступного планує їх виплатити в розмірі 6 грн. на акцію. Надалі очікується постійне зростання дивідендів з темпом 5%. Якою є нинішня вартість акції, якщо ставка дисконту дорівнює 15%?

 

Задача 6

Компанія отримала прибуток у розмірі 400 000 грн. і розглядає варіанти реінвестування прибутку, що, як очікується, дасть такі результати:

Варіанти Частка прибутку, що реінвестується, % Темп зростання прибутку, %
А Б В    

Акціонери вимагають такої доходності (зростання доходності пов’язане зі зростанням ризику за збільшення обсягів інвестування): варіант А – 14%; Б – 15%; В = 16%. Яка політика реінвестування прибутку буде найоптимальнішою?

 

Задача 7

Прибуток акціонерного товариства, що спрямовується на виплату дивідендів, становить 1200 тис. грн. Загальна номінальна вартість акцій – 5000 тис. грн., у тому числі 500 тис. грн. – привілейованих. Дивіденди за привілейованими акціями встановлено у розмірі 30% до їх номінальної вартості. Визначити розмір дивідендів за звичайними акціями.

 

Задача 8

Розрахувати поточну вартість підприємства у післяпрогнозний (після складання прогнозу) період, використовуючи модель Гордона, якщо грошові потоки у післяпрогнозному періоді дорівнюватимуть 900 млн. грн., очікуваний довгостроковий темп зростання становитиме 2%. Ставка дисконтування – 18% річних.

 

Задача 9

У кінці кожного з наступних 4 років компанія планує сплачувати дивіденди у розмірі 2 грн.; 1,5 грн.; 2,5 грн.; 3,5 грн. Яку ціну Ви готові заплатити за акцію цієї компанії, якщо очікується, що надалі дивіденди будуть зростати на 5% щорічно, а необхідна ставка доходу складає 19%?

Задача 10

Визначити дійсну вартість акцій за наступних умов. Товариство планує сплатити дивіденди у розрахунку на 1 акцію: за підсумком 1-го року – 10 грн., за підсумком 2-го року – 15 грн., за підсумком 3-го року – 20 грн. Норма доходності акцій визначена на рівні 14%.

Задача 11

Порівняти якість акцій двох АТ за наступних умов.

Акціонерне товариство Вартість емітованих акцій, грн. Сума заборгованості, грн.
А Б 200 000 270 000 Кредиторська заборгованість 100 000 Кредиторська заборгованість 50 000; прострочена позика банку 100 000

 

Задача 12

Визначити якість акцій за наступними даними.

Акціонерне товариство Максимальна ціна попиту, грн. Мінімальна ціна пропозиції, грн.
А Б 1,1 1,6 1,2 1,8

 

Задача 13

Ви купували акцію за ціною 23 грн. і плануєте отримати через рік дивіденди у сумі 1,24 грн., які у майбутньому будуть зростати при постійному темпі на 8% на рік. Визначити очікуваний рівень прибутковості інвестицій в акції.

 

Задача 14

Акція придбана за ціною 100 грн. Останні дивіденди, що сплатило товариство, дорівнювали 3,5 грн. Інвестор бажає, щоб прибутковість інвестицій в акції склала 15%. Яким повинно бути щорічне зростання дивідендів, щоб забезпечити визначену доходність?

 

Задача 15

Портфель інвестора складається з акцій Х. Інвестор, проаналізувавши перспективи розвитку компанії, дійшов висновку, що дивіденди по акціях будуть зростати при постійному темпі у 5% на рік. Останній дивіденд по акціях компанії склав 2,85 грн. на акцію. Поточна ціна акції складає 30 грн. Визначити рівень доходності акцій, на який сподівається інвестор.

Задача 16

Поточна ціна акцій компанії 36 грн., а її останній дивіденд 2,4 грн. Необхідний рівень доходності 12%. Якщо очікується постійне зростання дивідендів при незмінному рівні доходності, якою буде ціна акції через 5 років, якщо припустити, що очікуваний рівень зростання дивідендів дорівнює очікуваному темпу росту ціни на акцію.

Задача 17

На привілейовану акцію номіналом 100 грн. обіцяно щорічні дивіденди у розмірі 19% капіталу. Якою буде вартість привілейованої акції, якщо ринкова норма доходності становить 12%?

Задача 18

Акцію придбано за 50 грн.; очікуваний дивіденд наступного року передбачається у розмірі 2 грн. Потім дивіденд зростатиме щорічно на 10% Якою нормою доходності керувався інвестор, приймаючи рішення про купівлю акції?

Задача 19

Компанія не сплачувала дивідендів поточного року, але наступного планує їх виплатити в розмірі 6 грн. на акцію. Надалі очікується постійне зростання дивідендів з темпом 5%. Якою є нинішня вартість, якщо ставка дисконту дорівнює 15%?

Задача 20

Корпорація Х є швидкозростаючою. Очікується зростання прибутку і дивідендів на рівні 15% протягом наступних двох років, 13% на третій рік та надалі при постійному темпі у 6%. Останній дивіденд корпорації склав 1,15 грн., а необхідний рівень прибутковості акцій дорівнює 12%. Розрахувати вартість корпорації сьогодні.

 

Задача 21

Акція була придбана за ціною 20 000 грн. і через рік продана за 30 000 грн. За час володіння акцією було отримано дивіденди у сумі 5 000 грн. Визначити ефективність вкладень в акцію.

 

Задача 22

Розрахувати коефіцієнт виплат дивідендів за методами:

а)остаточним;

б)постійного розміру дивідендів;

в) постійного коефіцієнта виплат;

г) стійкого приросту дивідендів;

д) постійної та змінної частини дивіденду.

а) Розрахунок коефіцієнта виплат за остаточним методом

 

Показники Рік 1 Рік 2
1. Обсяг капіталовкладень АТ, грн. 2. Залучення коштів: - власних (випуск нових акцій), грн. - позичкових (облігації, кредити), грн. 3. Нерозподілений прибуток, грн. 4. Усього джерел ресурсів, грн. 5. Чистий залишок нерозподіленого прибутку, що використовується на виплату дивідендів, грн.        
Коефіцієнт виплати дивідендів    

 

 

б) Розрахунок коефіцієнта виплат за методом постійного розміру дивідендів

Показники Рік 1 Рік 2 Рік 3
1. Акціонерний капітал, грн. 2. Нерозподілений прибуток, грн. 3. Маса дивіденду, грн. 4. Ставка доходу на сплачений капітал, %      
Коефіцієнт виплат дивідендів      

 

в) Розрахунок коефіцієнта виплат за методом стійкого приросту дивідендів

 

Показники Рік 1 Рік 2 Рік 3
1. Акціонерний капітал, грн. 2. Нерозподілений прибуток, грн. 3. Встановлений щорічний приріст дивідендів, % 4. Маса дивіденду, грн. 5. Ставка доходу на сплачений капітал, %          
Коефіцієнт виплат      

г) Розрахунок коефіцієнта виплат за методом постійного коефіцієнта виплат

Показники Рік 1 Рік 2 Рік 3
1. Акціонерний капітал, грн. 2. Нерозподілений прибуток, грн. 3. Встановлений коефіцієнт виплат дивідендів, % 4. Маса дивіденду, грн.      
Ставка доходу на сплачений капітал      

 

д) Розрахунок коефіцієнта виплат за методом постійної та змінної частини дивіденду

 

Показники Рік 1 Рік 2 Рік 3
1. Акціонерний капітал, грн. 2. Нерозподілений прибуток, грн. 3. Встановлена ставка доходу на сплачений капітал (постійна частина дивіденду), % 4. Постійна частина маси дивіденду, грн. 5. Додатковий дивіденд        
Коефіцієнт виплат      

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 651 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)