АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Органи державного регулювання ринку цінних паперів. НКЦПФР

Прочитайте:
  1. BBC. Паразиты в организме человека / BBC. Body snatchers (2004) TVRip
  2. D. изменение жизнедеятельности организма сопровождающееся нарушением связи с внешней средой без потери трудоспособности
  3. D. изменение жизнедеятельности организма сопровождающееся нарушением связи с внешней средой и снижением трудоспособности
  4. E. Повышают чувствительность организма к действию гаптенам
  5. I. Классификация форм организации образовательно -воспитательного процесса
  6. I. Общие принципы организации работы поликлиники
  7. I. Организационный момент.
  8. I. Формы организации процесса обучения и их классификация
  9. Iersinia enterocolitica относится к подвижным микроорганизмам, являясь перитрихом. При какой температуре этот микроорганизм утрачивает подвижность?
  10. II. ОРГАНИЗАЦИЯ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ КОРРЕКЦИОННОГО УЧРЕЖДЕНИЯ

 

Органи, що здійснюють державне регулювання ринку цінних паперів в Україні, поділяються на чотири групи:

1. Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, які через прийняття законодавчих та інших нормативних актів з питань ринку цінних паперів, визначення напрямів державної політики щодо цього ринку, призначення складу НКЦПФР забезпечують загальні основи державного регулювання ринку цінних паперів в Україні.

2. НКЦПФР, яка безпосередньо формує та забезпечує реалізацію єдиної державної політики з розвитку та функціонування в Україні ринку цінних паперів та їх похідних.

3. Державні органи, котрі в межах своєї компетенції здійснюють контроль або окремі функції управління на ринку цінних паперів України. Це Фонд державного майна, Міністерство фінансів, Національний банк України, Антимонопольний комітет, Міністерство економіки, Міністерство юстиції, Державна податкова адміністрація. Так, Антимонопольний комітет України здійснює контроль за дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції при обігу цінних паперів.

4. Державні органи, котрі виконують спеціальні функції контролю та нагляду за дотриманням законодавства в державі, у тому числі й на ринку цінних паперів – Міністерство внутрішніх справ, Генеральна прокуратура, Служба безпеки, суди, у тому числі господарські суди.

З метою координації діяльності державних органів з питань функціонування ринку цінних паперів створюється Координаційна рада. До складу Координаційної ради входять керівники державних органів, що у межах своєї компетенції здійснюють контроль або інші функції управління щодо ринку цінних паперів та інвестиційної діяльності в Україні. Очолює Координаційну раду Голова НКЦПФР. Склад та Положення про Координаційну раду затверджує Президент за поданням Голови НКЦПФР.

Спеціальним органом, що здійснює державне регулювання ринку цінних паперів є НКЦПФР – державний колегіальний орган, підпорядкований Президенту і підзвітний Верховній Раді України. До системи цього органу входять НКЦПФР як колегіальний орган, її центральний апарат і територіальні органи.

НКЦПФР утворюється у складі Голови Комісії та шести членів Комісії і здійснює повноваження через центральний апарат і територіальні органи, яким вона може делегувати надані їй повноваження. Основною формою роботи НКЦПФР як колегіального органу є засідання. Засідання НКЦПФР є правомочним, якщо на ньому присутні більше половини її загального кількісного складу. Рішення НКЦПФР вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість від загального кількісного складу. Положення про НКЦПФР затверджене Указом Президента України від 23 листопада 2011 р. № 1063.

Територіальні органи НКЦПФР діють на основі положення, що затверджується НКЦПФР, і координують свою діяльність з місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування. На даний час в Україні створені і працюють 25 територіальних управлінь НКЦПФР, а також відділення (у Севастополі і Кривому Розі), які безпосередньо підзвітні територіальним управлінням Комісії.

НКЦПФР розробляє програми розвитку фондового ринку, які затверджуються Президентом України, розробляє і затверджує нормативно-правові акти з питань, що належать до її компетенції, обов’язкові до виконання центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, учасниками ринку цінних паперів, їх об’єднаннями, контролює їх виконання. НКЦПФР звертається до суду з позовами (заявами) у зв’язку з порушенням законодавства України про цінні папери. При НКЦПФР створюються Консультаційно-експертна рада, інші органи та установи. Консультаційно-експертна рада розробляє рекомендації щодо політики на ринку цінних паперів та бере участь у підготовці й обговоренні проектів нормативно-правових актів, які розробляються і розглядаються НКЦПФР.

Уповноваженими особами НКЦПФР є її голова, члени та уповноважені нею посадові особи. Уповноважені особи НКЦПФР мають право: безперешкодно входити на підприємства, в установи, організації за службовим посвідченням і мати доступ до документів та інших матеріалів, необхідних для проведення перевірки; вимагати необхідні документи та іншу інформацію у зв’язку з реалізацією своїх повноважень; вимагати в межах своєї компетенції в посадових осіб підприємств, установ, організацій надання письмових пояснень; залучати за погодженням з відповідними центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами та об’єднаннями їх спеціалістів, депутатів місцевих рад (за їх згодою) для проведення перевірок та ревізій; відповідно до розподілу обов’язків чи письмового доручення провадити в межах наданих повноважень розгляд справ про порушення законодавства щодо випуску та обігу цінних паперів тощо.

Правоохоронні органи повинні сприяти уповноваженим особам НКЦПФР у виконанні ними своїх службових обов’язків, у встановленому порядку надавати інформацію, необхідну для забезпечення належного контролю за ринком цінних паперів. Органи приватизації зобов’язані надавати НКЦПФР необхідні документи про об’єкти державної власності, які приватизуються, якщо в процесі приватизації цих об’єктів будуть випускатися цінні папери. Органи виконавчої влади зобов’язані надавати НКЦПФР необхідні документи та інформацію з питань, віднесених до її компетенції, з метою дотримання вимог законодавства на ринку цінних паперів.

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 566 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)