АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ландшафтознавство у вивченні рідного краю

Прочитайте:
  1. При вивченні імунного статусу хворих на СНІД необхідно визначити рівень Т-хелперів. Яка реакція дає можливість виявити такі клітини?

Природа краю розглядається як частина більш великої території (країни). Тому в процесі вивчення свого краю потрібно визначити риси схожості з природою великих регіонів і виявити місцеву специфіку природних компонентів і комплексів.

В цьому полягає навчальне значення фізико-географічних досліджень краю Крім того вивчення природи має велике виховне значення, дозволяє побачити і емоційний і моральний вплив на учнів.

Сучасні фізико-географічні дослідження - це комплексне вивчення природи території краю, що є результатом взаємодії між природними компонентами.

Об'єктом сучасної фізичної географії є ПТК певна територія, яка характеризується взаємодією природних компонентів і процесів, спільністю походження і історією розвитку.

Природні компоненти (компонент - лат "складовий") - це частини комплексу, які характеризуються певним фізичним станом і хімічними властивостями. Природними компонентами виступають: гірські породи, мінерали з відповідним рельєфом, повітря з характерним кліматом, води, грунти, рослини і тварини.

Природні компоненти і процеси розподіляються в певному порядку у просторі і часі, тобто характеризуються просторово-часовими закономірностями: зональністю, азональністю та ритмічністю.

ПТК утворюються різних розмірів. Виділяють три рівні їх організації планетарний (географічна оболонка, материки, океани); регіональний (фізико - географічна країна, природна зона, фізико-географічна провінція або край, фізико - географічна область, фізико-географічний район або ландшафт); топологічний тобто морфологічна структура ландшафту (місцевість, урочище, фація).

Об'єктом краєзнавчих досліджень є саме структурні частини ландшафту Звідси зрозуміло, яке важливе значення має ландшафтознавство - наука про ландшафт, його структуру, походження, динаміку, розвиток, зміни під впливом антропогенної діяльності.

Поняття ландшафт в фізичній географії розглядається у трьох розуміннях: 1. це синонім поняття ГГГК любих розмірів, йому тотожне поняття геосистема;

2. це індивідуальне розуміння (ототожнюється з найменшим регіональним ПТК - фізико-географічним районом);

3. типологічне розуміння ландшафту, яке використовується для означення окремих територіально відокремлених комплексів, які мають відносну схожість.

Використовується це розуміння в систематизації, класифікації ПТК, утворюючи систему таксономічних одиниць типологічної класифікації ландшафтів (клас, тип, пілклас, підтип, род, вид ландшафту).

Ландшафти складають з менших за розмірами ПТК - місцевостей, урочищ, фацій. Головним критерієм диференціації ландшафту на менші ПТК є азональний фактор, тобто місцеві особливості поверхні (мезо- і мікрорельєф, літологія порід, особливості грунтів, підземних вод тощо).

Найменшим ПТК є фація ("обличчя" - лат.), яка характеризується однією літологією поверхневих порід, однаковим характером рельєфу і зволоженням, мікроклімату, одним ґрунтовим різновидом і одним біоценозом.

Група фацій, які характеризують певну мезоформу рельєфу (наприклад, балка, яр, вододільні ділянки на однорідних породах, надзаплавні тераси з однорідною поверхнею, окремі горби, западини) утворюють урочище. У зв'язку зі складністю будови виділяють прості і складні урочища.

Групи закономірно повторюваних урочищ утворюють місцевість, яка відповідає певному комплексу мезоформ рельєфу в межах одного ландшафту (наприклад, яружно-балковий тип місцевості, заплавний, терасовий, схилів добре дренований з зональним типом грунтів і рослинністю).

Можна зробити висновок, що розуміння основних положень ландшафтознавства дозволяє краєзнавцям вірно організувати дослідну роботу по вивченню природи краю саме в комплексному плані. Досить тривалий час краєзнавча робота зводилась до вивчення окремих компонентів природи. Сучасний етап розвитку науки та обсяг географічної інформації вимагає вивчення природних компонентів і процесів у сукупності, взаємодії їх на певній території.

Вивчення ПТК своєї місцевості слід починати з ознайомлення з спеціальною методичною літературою, краєзнавчими джерелами про природу краю.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 437 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)