АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізико-географічні райони - 3

Прочитайте:
  1. Військові тилові райони СВ

 

В основу виділення таксономічних одиниць фізико-географічного районування покладено аналіз ландшафтної структуру території.

В межах рівнинної країни переважає клас рівнинних ландшафтів, в межах степової зони тип степових ландшафтів, кожній зоні відповідає певний підтип ландшафтів (північно-, середньо-, південно - степовий підтип), фізико-географічній провінції - род ландшафтів, а фізико-географічній області - вид ландшафтів. Найменьший регіональний комплекс фізико-географічний район (або ландшафт) складається з менших ГІТК - місцевостей, урочищ та фацій, які с об'єктами польових ландшафтних досліджень.

Розуміння співвідношення системи таксономічних одиниць фізико- географічного районування і типологічної класифікації ландшафтів дозволяє при вивченні ПТК рідного краю використовувати географічну інформацію з літератури і карт відносно крупних ПТК, в межах яких знаходиться досліджувана територія та переносити її в загальних рисах на ПТК краю, бо типові риси крупних ПТК є характерними в цілому і для менших ПТК. Індивідуальні особливості досліджуваних ПТК вивчаються по спеціальній краєзнавчій літературі та картографічних матеріалах та і в основному безпосередньо в польових умовах.

Розглянемо характерні риси ландшафтів Запорізької області.

Ландшафти Запорізької області - це рівнинні степові ландшафти півдня України (клас - рівнинні, підклас - низовинні і височинні ландшафти, тип - степові ландшафти).

У зв'язку зі значною площею (27,2 тис кв.км) на території області проявляється зональність виділяють 3 зональних підтипа ландшафтів: північно, середньо, південно - степові ландшафти, які відрізняються різною ступінню тепло- та вологозабезпеченістю (з півночі на південь змінюються температури січня від -5,5 до -3,5 градусів, липня від +22 до 23,5 градусів, кількість опадів від 470-500 мм до 350 менше мм) та характеризуються зональним типом грунтово-рослинного покриву.

Ландшафти північного степу це в минулому ПТК зі звичайними чорноземами, зараз розораними, під різнотравно-злаковою рослинністю з байрачними лісами;

- ландшафти середнього степу - це ПТК з розораними південними чорноземами під типчаково - ковиловою рослинністю;

- ландшафти південного степу - це ПТК з розораними темно каштановими грунтами в комплексі із солонцями під злаково-полиновою рослинністю.

Род ландшафтів визначається їх літогенною основою, яка для нашої області досить різноманітна, що сприяло виділенню 4 фізико-географічних провінцій.

Виділяють ландшафти:

- сформовані на кристалічних породах щита, перекритих малопотужними і більш потужними відкладами палеогену і неогену (піщано-глинисті та вапнякові відклади)

- на неогенових піщано-глинистих відкладах, перекритих потужною антропогеновою товщею порід.

Конкретний вид ландшафту, що утворює певну фізико-географічну область характеризується як зональними, так і азональними відмінностями (гіпсометрія літологія), які впливають на місцеві особливості фізико-географічних процесів, гаки: як ерозія, дренаж, засолення, оглеєнпя, суфозія тощо.

Аналіз ландшафтної карти Запорізької області в М 1:1 000 000 (Атлас Запорізької області, 1997 р.) дозволяє розглянути морфологічну структуру ландшафтів, тобто виявити домінуючі місцевості в кожному фізико-географічному районі, області, провінції, підзоні.

Так, в північно - степових ландшафтах переважають вододільні місцевості із зональним грунтово-рослинним покривом, схилові та височинні місцевості і яружно- балкові місцевості.

В середньо-степових ландшафтах головними є низинні слабо дреновані і на сході схилові середньо-дреновані місцевості. Така структура середнього степу ускладнюється лише заплавними і терасними місцевостями річки Молочної та її притоків та деяких інших малих річок і подовими місцевостями, які займають найбільшу площу в середньому степу у порівнянні з південною і північною частинами Запорізької області.

Ландшафти південного степу області складені з низинних середньо і слабо дренованих вододільних місцевостей з зональними грунтами і рослинністю, а також яружно-балкових, заплавних і терасових місцевостей. На самому, півдні, на узбережжі Азовського моря сформувалися морські місцевості з пляжами, косами, опустиненими степами з солончаковими луками і болотами. Такі місцевості представлені як інтразональні в середньостепових ландшафтах на узбережжі Азовського моря (на косах Обитічна, Бердянська). Місцевості складаються з менших ПТК - урочищ і фацій.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 516 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)