АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Історія формування ландшафтів Запорізької області

Прочитайте:
  1. I. Створення конструктивної стратегії економічного розвитку, яка би включала реформування власності
  2. I. Створення конструктивної стратегії економічного розвитку, яка би включала реформування власності.
  3. II I . Історія теперішнього захворювання
  4. III.Історія даного захворювання.
  5. VI. Навчальний алгоритм для формування практичних навичок та вмінь дослідження (або обстеження).
  6. Алгоритм вирішення задачі / формування висновку
  7. Бухгалтерські записи з формування та погашення короткострокових позик банку
  8. ІV. Історія життя
  9. ІІІ.ІСТОРІЯ ЖИТТЯ
  10. Історія

Сучасні ландшафти Запорізької області є результатом довготривалої взаємодії природних компонентів на її території. Але для розуміння характерних рис ландшафтів важливі знання історії їх розвитку за останні геологічні періоди кайнозою, неогені і антропогені (тривалість неогену - 24-26 мли. років, антропогену близько 2 млн. років)

Палеогеографічні матеріали допомагають реконструювати минуле нашого краю і виявити ритмічний і направлений характер розвитку природи, що пов'язано із кліматичними змінами і тектонічним режимом.

Так, в неогені на півдні України відбулися морські трансгресії, як наслідок відємних (нисхідних) тектонічних рухів - тортонська, сарматська, мотична, понтична, кіммерійська, куяльницька трансгресії, з яких максимальною була сарматська, що покривала усю територію Запорізької області, крім Приазовської височини.

Перші 4 трансгресії моря вкривали усю західну частину Запорізької області, в результаті чого накопичились потужні відклади неогену (від 50 м до 300 м. в напряму з північного сходу на південний захід). Тому ландшафти західної частини Запорізької області сформували на потужних неогенових відкладах (вапняки, піски, глини, мергелі), які перекриті антропогеновим покривом.

Північна і східна частина Запорізької області характеризувались домінуючими позитивними неотектонічними рухами, тому тут давні кристалічні породи фундаменту платформи виходять на поверхню (Приазовський щит) або перекриті малопотужним шаром неогенових і антропогенових відкладів. Постійні висхідні рухи привели до формування височинного рельєфу.

На півдні Запорізької області (трохи північніше лінії Якимівка-Мелітополь - Приморськ) спостерігались останні морські трансгресії (кімерійська і куяльницька), в результаті чого тут сформувалась верхньонеогенова піщано-глиниста морська рівнина, яка є геолого-геоморфологічною основою південних ландшафтів краю Таким чином, ландшафти півдня області є самі молоді континентальні ПТК.

В неогені на території області чергування трансгресій і регресій спричиняло зміни типів ландшафтів, палеогеографи вважають, що тут існували лісові, лісостепові, саванні, стенові ландшафти. Вважають, що в кінці неогену на території Запорізької області сформувались степові ландшафти.

В антропогені ритмічні зміни природних умов знайшли відображення у чергуванні лісових, лісостепових, і степових ландшафтів при збереженні направленості процесів у бік збільшення континентальності клімату.

Протягом антропогенового періоду відбувалися зміни льодовикових, міжльодовикових епох, які мали різну тривалість і свої особливості. Максимальне дніпровське зледеніння, що почалось 280-290 тис. років назад і закінчилось 180 тис років назад доходило до широти Дніпропетровська, що призвело до накопиченню потужних лесових відкладів (вони формувалися в холодних сухих континентальних умовах в результаті посиленої діяльності вітрів з льодовика), які стали материнськими породами сучасних родючих чорноземів. В епоху дніпровського зледеніння на території Запорізької області, як уже відмічалося, формуються ландшафти холодних сухих степів.

Слідуючи зміни епох льодовикових (московське, валдайське зледеніння) міжльодовикових ведуть до чергування ландшафтів - лісостепових і степових. Остаточно степовий тип ландшафтів на території Запорізької області установлюється в голоцені після останнього зледеніння приблизно 14-16 тис. років назад.

Рівнинність території краю - це наслідок її платформенного режиму, відмінності у гіпсометрії (низовини і височини) є результатом різних напрямків тектонічних рухів (північний схід області - висхідні рухи, остання територія нисхідні рухи).

Сучасні ландшафти Запорізької області дуже змінені антропогенною діяльністю, в наслідок якої сформувались антропогенні і природно-антропогенні ПТК. Антропогенні ПТК характеризуються докорінною перебудовою комплексу в зв'язку зі значними змінами його компонентів.

Антропогенні ПТК поширені головним чином на рівні нижчих таксономічних одиниць (фації, урочища, місцевості). Функціонування таких ПТК залежить від антропогенної діяльності, якщо ведеться раціонально, підтримує екологічну рівновагу ПТК.

На території Запорізької області виділяють декілька груп антропогенних ландшафтів: сільськогосподарські, лісокультурні, селітебні, воднокультурні, кар'єро - відвальні. Сільськогосподарські ландшафти займають найбільшу площу (більше 80% території області) і представлені польовими, садовими, луково-пасовищними типами. Особливу групу утворюють зрошувальні ландшафти.

Лісокультурні ландшафти - це штучні лісові насадження (лісництва Старобердянське, Алтагирське, Радівонівське та дендропарки, парки, полезахисні лісосмуги).

Воднокультурні ландшафти включають водосховища, ставки, канали.

Селітебні ландшафти - найбільш давні антропогенні комплекси, які поділяються на сільські і міські антропогенні ландшафти. Більшою господарською змінністю відрізняються міські поселення, бо в містах повністю знищена природна рослинність, змінені рельєф, грунти, формують мікрокліматичні відмінності.

Кар'єро-відвальні ландшафти утворюються в містах видобутку корисних копалин (граніту, глин, вапняків, пісків, залізної руди) та на відвалах відпрацьованих гірських порід, які в подальшому повинні підлягати рекультивації в умовах раціонального їх використання (засипання, вирівнювання поверхні, відновлення грунтів, висадження рослин та інш.).

Розміщення антропогенних ландшафтів повністю обумовлено їх природно- ресурсним потенціалом та видами антропогенної діяльності: сільськогосподарські зустрічаються у всіх природних підзонах області, але більша їх доля в північному і середньому степу, кар'єро- відвальні пов'язані з родовищами корисних копалин, селітебні розташовані в певних благоприємних місцях (біля джерел, в долинах тощо).

Антропогенна діяльність змінює направленість і інтенсивність фізико- географічних процесів у ландшафтах, в наслідок підсилюються чи зменшуються прояви несприятливих процесів і явищ, що впливають на екологічних ситуацій в області.

 

Питання для самостійної роботи

1. Характеристика водних ресурсів краю.

2. Характеристика тваринних ресурсів краю.

3. Загальна характеристика природно-заповідного фонду Запорізького краю.

4. Особливості природно-заповідного фонду регіону.

5. Червона книга Запорізького краю.

6. Зелена книга Запорізького краю.

7. Національні парки Запорізького краю.

 

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 1501 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)