АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Типові риси ландшафтів Запорізького краю

Прочитайте:
  1. Задачі II рівня (типові)
  2. Історія формування ландшафтів Запорізької області
  3. Типові завдання – виписати рецепти по даній темі
  4. Типові клінічні симптоми при різних формах КЕ
  5. Типові помилки в вихованні,їх запобігання

Для того, щоб дати характерні риси ландшафтів нашої області, треба визначити місце Запорізької області у схемі фізико-географічного районування України.

Фізико-географічне районування - це результат диференціації географічної оболонки на ПТК регіонального рівня в наслідок впливу зональних (визначаються головним чином широтним розподілом сонячної радіації, що обумовлена кулеподібною формою Землі) і азональних (обумовлених характером підстилаючої поверхні) факторів.

Таксономічними одиницями (тобто ПТК регіонального рівня) фізико-географічна країна, фізико-географічна (природна) зона (підзона), фізико- географічна провінція (край), фізико-географічна область і найменша одиниця фізико-географічний район.

Фізико-географічна країна виділяється на основі єдності геолого-геоморфологічної будови (тектонічна структура, макрорельєф), своєрідності макроклімату та структури зональності ПТК.

Запорізька область розташована в одні із 3 фізико-географічних країн території України - на південному заході Східно Європейської рівнини (дві інші фізико-географічні країни - це Українські Карпати Гірський Крим).

Рівнинна фізико-географічна країна в зв'язку з розмірами і географічним положенням поділяється на зональні ПТК - 3 природні зони в межах України (мішані ліси, лісостеп, степ).

Деякі сучасні географи виділяють 4 природну зону широколистяні ліси. На півдні степової зони розташована Запорізька область. Значна протяжність з півдня на північ (близько 200 км в межах Запорізької області) причиною диференціації природи степу на 3 підзони: північний, середній і південний (сухий) степ.

Значна протяжність Запорізької області в напряму захід-схід (235 км) впливає на провінціальність природних умов, в першу чергу, зміну континентальності клімату, а також особливості території, пов'язані з її історією в антропогені, що знайшло відображення в генезисі і літології покривних порід, які є основою сучасних ландшафтів).

Так, на території Запорізької області у кожній підзоні виділяют провінції: в північно - степовій підзоні - 2, в середньо - степовій підзоні 1, сухостеповій підзоні І. Північний степ в зв'язку з найбільшими розмірами і значним просуненням на схід має більш складні і різноманітні природні умови - тут формуються 2 провінції, що поділяються на 4 фізико-географічні області і 11 фізико- географічних районів (за схемою фізико-географічного районування в Атласі Запорізької області, 1997 р.).

Причина поділу провінції на фізико-географічні області - це геолого-геоморфологічні відмінності, які зумовлені тектонікою і орографією, що спричиняють місцеві відмінності в балансі вологи, тепла, речовин і обумовлюють місцеві відмінності фізико-географічних процесів.

Слід відмітити, що існує декілька схем фізико-географічного районуванння Запорізької області (в учбовій і науковій літературі та картографічних джерелах).

Нижче представлена схема фізико-географічного районування 1997 р., за якою виділяються такі регіональні ПТК на території Запорізької області:

Фізико-географічна країна - Південний захід Східноєвропейської рівнини

Природна зона - степова


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 711 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)