АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Двозондовий метод виміру питомої провідності

Прочитайте:
  1. a. Матеріали методичного забезпечення заключного етапу заняття.
  2. A. метода разбивки по компонентам
  3. A. статистический метод
  4. I. НАУЧНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБОСНОВАНИЕ ТЕМЫ
  5. II. ДАННЫЕ ФИЗИЧЕСКИХ МЕТОДОВ ИССЛЕДОВАНИЯ
  6. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ
  7. II. Методы и процедуры диагностики и лечения
  8. II. Методы определения групп крови
  9. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  10. II. Физические и физико-химические методы

Загальні відомості

 
 

­Зас­то­со­в­ує­ться для ­ви­міру ­пи­то­мого о­пору зр­азків, що ­мають пра­ви­льну г­ео­м­ет­р­ичну ф­орму з ­ві­домим ­по­пе­речним ­пе­ре­тином.

 

 

Че­рез то­р­це­ві гра­ні зраз­ка (рис. 1.1) із на­не­се­ни­ми на них омі­ч­ни­ми кон­та­к­та­ми про­пу­с­ка­є­ть­ся еле­к­т­ри­ч­ний струм I. На по­вер­х­ні зраз­ка уздовж лі­нії стру­му роз­та­шо­ву­ю­ть­ся два зон­ди на від­ста­ні S один від од­но­го і ви­мі­рю­є­ть­ся рі­з­ни­ця по­те­н­ці­а­лів U між ни­ми. Пи­то­мий опір зраз­ка об­чи­с­лю­є­ть­ся по фор­му­лі:

(1.1)

де А - поперечний перетин зразка.

По­хиб­ка ме­то­ду ви­зна­ча­є­ть­ся по­ми­л­ка­ми у ви­зна­чен­ні ве­ли­чин, що вхо­дять у роз­ра­хун­ко­ву фор­му­лу. Щоб ви­клю­чи­ти вплив па­дін­ня на­пру­ги на кон­та­к­т­них опо­рах по­те­н­цій­них зон­дів, рі­з­ни­ця по­те­н­ці­а­лів ви­мі­рю­є­ть­ся або по­те­н­ці­о­ме­т­ром або во­ль­т­ме­т­ром, вхі­д­ний опір яких при­бли­з­но в 105 раз ви­ще опо­ру зраз­ка. На то­ч­ність ви­мі­ру та­кож впли­ває фо­то­про­ві­д­ність і фо­то-ЕРС, то­му ре­ко­мен­ду­є­ть­ся про­во­ди­ти ви­мір у за­те­м­не­ній ка­ме­рі. Зра­зок мо­же на­грі­ва­ти­ся при про­хо­джен­ні че­рез ньо­го стру­му, а так як тем­пе­ра­ту­р­ний ко­е­фі­ці­єнт опо­ру на­пів­про­ві­д­ни­ків ви­со­кий, змі­на тем­пе­ра­ту­ри в про­це­сі ви­мі­ру бу­де змі­ню­ва­ти пи­то­мий опір зраз­ка. То­му струм че­рез зра­зок по­ви­нен бу­ти мі­ні­маль­ним, але при цьо­му по­ви­нен за­без­пе­чи­ти не­об­хід­ну то­ч­ність ви­мі­ру на­пру­ги. Крім то­го, для усу­нен­ня тем­пе­ра­ту­р­но­го гра­ді­є­н­ту, який мо­же ви­ни­к­ну­ти че­рез не­рі­в­но­мі­р­не ви­ді­лен­ня те­п­ла на ви­пря­м­ля­ю­чих стру­мо­вих кон­та­к­тах (ефект Пе­ль­тьє), ви­мі­ри про­во­дять при двох по­ля­р­но­с­тях стру­му і пи­то­мий опір ви­зна­ча­ють як се­ре­д­нє з двох отри­ма­них зна­чень:

(1.2)

Щоб за­без­пе­чи­ти рі­в­но­мі­р­не про­хо­джен­ня стру­му по пе­ре­ти­ну зраз­ка в мі­с­ці роз­та­шу­ва­ння по­те­н­цій­них зон­дів, їх роз­та­шо­ву­ють від най­бли­ж­чо­го стру­мо­во­го кон­та­к­ту на від­ста­ні, яка б пе­ре­ви­щу­ва­ла в три ра­зи най­біль­шу сто­ро­ну по­пе­ре­чно­го пе­ре­ти­ну зраз­ка. Для да­но­го ме­то­ду не­об­хід­ні про­тя­ж­ні зраз­ки пра­ви­ль­ної фор­ми і омі­ч­ні кон­та­к­ти, що по­тре­бу­ють спе­ці­аль­ної тех­но­ло­гії на­не­сен­ня (спла­в­ні або еле­к­т­ро­лі­ти­ч­но на­не­се­ні), для ці­лей опе­ра­ти­в­но­го тех­но­ло­гі­ч­но­го кон­т­ро­лю дву­х­зон­до­вий ме­тод не за­сто­со­ву­є­ть­ся.

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 470 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)