АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Природні заповідники

Прочитайте:
  1. Біосферні заповідники
  2. Національні природні парки

Природний заповідник - вища форма охорони природних комплексів. Ці науково-дослідні установи створюються з метою збереження в природному стані типових або унікальних для даної ландшафтної смуги (зони) природних комплексів з усією сукупністю їх компонентів, вивчення природних процесів і явищ, що відбуваються в них, розробки наукових засад охорони навкол ишн ього середовища, ефективного використання природних ресурсів.

Заповідна територія повністю вилучається з господарського природокористування. На ній заборонена будь -яка господарська діяльність і будівництво промислових, сільськогосподарських чи іншого призначення споруд, шляхів, видобування корисних копалин, влаштовування вогн ищ, полювання, рибальства, сінокосіння, усі форми відпочинку, збір трав тощо за виключенням робіт, необхідних для виконання наукових досліджень.

Природні заповідники організовують на територіях, які мають виняткове (міжнародне та національне) природоохоронне та наукове значення. Це значення визначається тим, що на даній території широко поширені місця зростання та проживання раритетних видів рослин і тварин (тобто, найбільш цінних і рідкісних видів, для яких загроза їх втрати є дуже високою, це, переважно, види, занесені до Червоної книги України). Для того, щоб заповідник міг виконувати свої функції та завдання, його територія має відповідати певним вимогам. Ідеальними для створення природних заповідників є незачеплені антропогенним впливом, унікальні за науково - природничим значенням природно -територіальні комплекси. Такі комплекси розглядаються як еталони природи. Однак, у зв’язку з глобальними масштабами впливу людства на природу Землі, таких первісно природних територій на сьогодні фактично не зал иши лось. Тому, на практиці, в заповідниках зберігаються екосистеми, які зазнали певних змін.

Територія природного заповідника має відзначатися репрезентативністю, тобто бути типовою для певного регіону за геологічною, геоморфологічною будовою, ґрунтовим покривом і відображати основні флористичні, фауністичні риси певних регіонів.

Бажано, щоб землі, на яких створюється заповідник, були якнайменше включені в господарський обіг (на них не було ріллі, місць видобутку корисних копалин, промислових об’єктів, рекреаційних зон тощо). Також бажаним є окресленість території заповідника природними межами (наприклад, береговою лінією річок та інших водойм, гірськими пасмами, ущелинами тощо).

Якщо в заповіднику зберігаються екосистеми, які можуть самостійно існувати й розвиватись в недоторканому стані та не потребують втручання для відновлення їх природного стану, для території заповідника встановлюється режим абсолютної заповідності, тобто забезпечується повне невтручання людини у природні процеси з будь -якою метою. Але в малих заповідниках відсутні або неповно представлені окремі трофічні групи, тому їх екосистеми здебільшого нездатні до саморегуляції та самовідновлення. Через це на таких обмежених за площею територіях впровадження абсолютно заповідного режиму може призвести до зникнення цілого ряду видів і навіть екосистем. В таких випадках може бути доцільним застосування режиму регульованої заповідності - обмеженого науково-обгрунтованого втручання людини в природні процеси, при якому не переслідується жодних цілей, крім збереження видів та їх угруповань на основі підтримки екологічної рівноваги.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 655 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)