АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Регіональні ландшафтні парки

Прочитайте:
  1. Болезнь Паркинсона
  2. Болезнь Паркинсона
  3. Болезнь Паркинсона. Этиология, патогенез, клиника, диагностика, лечение.
  4. Національні природні парки
  5. Парки-пам 'ятки садово-паркового мистецтва
  6. Припарки
  7. Противопаркинсонические средства
  8. Противопаркинсонические средства
  9. Противопаркинсонические средства
  10. Противопаркинсонические средства.

Регіональні ландшафтні парки (РЛП) створюються з метою збереження в природному стані типових або унікальних природних комплексів та історико - культурних об’єктів і забезпечення умов для організованого відпочинку населення.

Багаторічний досвід створення та функціонування національних парків у різних державах світу доводить, що їх можливості як місць відпочинку є обмеженими. Головною причиною цього обмеження є виконання НПП переважно природоохоронних функцій. Через це в багатьох індустріальних країнах виникла погреба організації нової, додаткової до національного парку, категорії охоронних територій здебільшого рекреаційного призначення - природних парків. Такі парки мають відвернути увагу відвідувачів від особливо цінних в науково -природничому значенні НПП, і задовольнити зростаючі рекреаційні потреби суспільства. РЛП як організаційна форма охорони природи в Україні почав застосовуватись в практиці охорони природи з 1990 року, коли був створений пер ши й в Україні РЛП «Дністровський каньйон» у Тернопільській області.

Основними завданнями регіональних ландшафтних парків є збереження цінних природних та історико -культурних комплексів та об’єктів, відтворення порушених природних комплексів, створення умов для ефективного туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах, сприяння екологічній освітньо -виховній роботі. Особливістю РЛП та їх основною відмінністю від НПП є те, що вони в більшій мірі, ніж національні парки, поєднують в собі природоохоронні та суто соціальні функції; є охоронними територіями місцевого значення, ме нши ми за площею, як правило організовуються без вилучення ділянок у власників.

Бажано, щоб до території РЛП було включено відносно незмінені природні комплекси (типові або унікальні для даного регіону). На території РЛП мають бути об’єкти культурної та історичної спад щи ни, вона має бути привабливою та придатною для різних видів рекреації, мати освітню та виховну цінність. На відміну від НПП, РЛП можуть створюватися поблизу великих міст.

В РЛП виділяють зони, схожі до зон НПП - л иш е заповідна зона називається тут заказною (часто сюди відносяться заповідні території ме нш ого значення).

Потенційні можливості для створення РЛП мають Українські Карпати, Прикарпаття та Західне Поділля, для яких характерні мальовничі ландшафти, багатий рослинний та тваринний світ, наявні мінеральні джерела, де збереглось багато археологічних та історико -культурних пам’яток. Багатством рекреаційного потенціалу відзначаються узбережжя Чорного та Азовського морів. Особливо важливим є створення РЛП у східній частині України, у зв’язку з її значною урбанізованістю. Актуальним є формування мережі РЛП і для центральної частини України, де НПП досі відсутні.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 1030 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)