АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологічні особливості гладких м'язів – поодинокі, функціональний синцитій

Фізіологічні особливості гладких м'язів – поодинокі, функціональний синцитій

Гладкі м'язи утворюють стінки (м'язовий шар) внутрішніх органів і кровоносних судин. В мiофiбриллах гладких м'язів немає поперечної смугастості. Це обумовлено хаотичним розташуванням скорочувальних білків. Волокно гладких м'язів відносно коротше.Гладкі м'язи менш збудливі, ніж поперечносмугасті. Збудження по ним поширюється з невеликою швидкістю - 2-15 см / с. Збудження в гладких м'язах може передаватися з одного волокна на інше, на відміну від нервових волокон і волокон поперечносмугастих м'язів.

Скорочення гладкої мускулатури відбувається більш повільно і тривало.

Рефрактерний період в гладких м'язах більш тривалий, ніж в скелетних.

Важливою властивістю гладкого м'яза є йоговелика пластичність, тобто здатність зберігати додану розтяганням довжину без зміни напруги. Дана властивість має суттєве значення, так як деякі органи черевної порожнини (матка, сечовий міхур, жовчний міхур) іноді значно розтягуються.

Характерною особливістю гладких м'язів є їх здатність до автоматичної діяльності, яка забезпечується нервовими елементами, закладеними в стінках гладком'язових органів.

Адекватним подразником для гладких м'язів є їх швидке і сильне розтягування, що має велике значення для функціонування багатьох гладком'язових органів (сечовід, кишечник та інші порожнисті органи).

Особливістю гладких м'язів є також їх висока чутливість до деяких біологічно активних речовин (ацетилхолін, адреналін, норадреналін, серотонін і ін.). Гладкі м'язи іннервуються симпатичними і парасимпатичними вегетативними нервами, які, як правило, мають протилежний вплив на їх функціональний стан.

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 478 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)