АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вікові класифікації життя людини

Прочитайте:
  1. A. В історії життя
  2. IV. Анамнез життя (Anamnesis vitae)
  3. V. Анамнез життя (Anamnesis vitae)
  4. А. Навмисне переривання життя невиліковного хворого із метою припинення його страждань
  5. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  6. Анамнез життя
  7. АНАМНЕЗ ЖИТТЯ
  8. Анамнез життя (anamnesis vitae).
  9. Анамнез життя.
  10. АНАТОМІЯ ЛЮДИНИ

Реферат

На тему: «Основні морфофункціональні особоливості різних періодів розвитку людини»

Виконала:

Студентка 2 курсу, 3 групи

Шевченко Олена

Одеса

План

1. Введення

2.Вікові класифікації життя людини

3. Період новонародженості

Новоутворення дитячого віку

Криза 3-х років

Дошкільний вік

7. Молодший шкільний вік

8. Підлітковий вік

9. Юність

10. Зрілість

11. Старість

12. Висновок

Введення

За своє життя людина проходить через ряд стадій свого розвитку - дитинство, отроцтво, перехідний вік, дорослішання, зрілість, похилий вік і, нарешті, старість і згасання. На кожному етапі виникають свої завдання і пріоритети, життєві проблеми і пов'язані з ними переживання.
Зміни, які відбуваються у психіці та поведінці людини при переході з одного віку до іншого можуть бути різні:
· Кількісні (збільшення словникового запасу, обсягу пам'яті...)
· Еволюційні - накопичуються поступово, плавно, повільно;
· Якісні (ускладнення граматичних конструктів у мовленні - від ситуативної мовлення до монологу, від мимовільного до довільної уваги)
· Революційні - більш глибокі, відбуваються швидко (стрибок у розвитку), з'являються на рубежі періодів; ситуаційні - пов'язані з конкретною соціальним середовищем, її впливом на дитину; нестійкі, оборотні і потребують закріплення.
Поняття віку - визначається як специфічне поєднання психіки та поведінки людини. Вік чи віковий період - це цикл дитячого розвитку, що має свою структуру і динаміку. Психологічний вік (Л. С. Виготський) - якісно своєрідний період психічного розвитку, характеризується, перш за все, появою новоутворення, яке підготовлено всім ходом попереднього розвитку.
Психологічний вік може не збігатися з хронологічним віком окремої дитини, записаним у його свідоцтві про народження, а потім у паспорті. Віковий період має певні межі. Але ці хронологічні межі можуть зсуватися, і одна дитина вступить в новий віковий період раніше, а інший - пізніше. Особливо сильно "плавають" межі підліткового віку, пов'язаного з статевим дозріванням дітей.
Від знання та розуміння причин, закономірностей, вікових особливостей людини залежить організація системи навчання і виховання, організації різних громадських інститутів таких як дитячий сад, школа, професійне навчання, ставлення до літніх людей. Наприклад, багато хто уявляє, що дитячий вік - це «тваринний» період у житті людини. Немовля наділений одними інстинктами, не має своєї індивідуальності. У цьому випадку йому необхідно лише харчування, сон, повітря і тепло. Безумовно, все це необхідно немовляті, але, якщо розуміти, що дитячий вік - це період розвитку всіх майбутніх психічних утворень, особистості людини, то дитині необхідно також і спілкування з батьками, і розвиваючі ігри, і вправи, що сприяють його моторному розвитку, йому необхідна упорядкована, різноманітна середовище проживання та індивідуальний підхід. Якщо ми представляємо літній вік як перехід до немічності, слабості, втрати пам'яті, зниження інтелекту, тоді й ставлення до людей похилого віку буде як неповноцінним людям, які вимагають терпіння і поблажливості. Проте якщо ми розуміємо, що старіння є особливим періодом життя, на якому психічні процеси організовані специфічно, пристосовуючи людини до змін, що відбуваються, тоді відношення до людей похилого віку, допомога їм набуває характер допомоги не слабкому, а такому ж людині. Це змінює психологічний контекст і ставлення до літніх людей.

 

Вікові класифікації життя людини

 

Всі види періодизації співвідносяться з різними віками - роками життя людини.
· Дошкільне дитинство: Дитинство (0-1 рік);

· Раннє дитинство (1-3роки);

· Дошкільний вік (3-6 років);
· Шкільний вік: Молодший шкільний вік (7-10років);

· Підлітковий вік (11-14років);

· Рання юність (15-18років);
· Рання дорослість: Юність (18-23 років);
· Дорослість: Молодість (24-27 років);

·Зрілість (28-60 років);
· Старість: Літній вік (60-75 років);

· Старець (75-90 років);

· Довголіття (більш 90).
Поділ життєвого циклу людини на періоди дозволяє краще зрозуміти закономірності розвитку людини та специфіку вікових етапів. Кожний віковий етап характеризується сукупністю специфічних закономірностей розвитку - основними досягненнями, супутніми утвореннями іновоутвореннями, що визначають особливості конкретної щаблі психічного розвитку, в тому числі особливості розвитку самосвідомості. Переходи від однієї стадії вікового розвитку до іншої супроводжуються кризами і призводять до змін в організації розвивається дитини, зберігаючи наступність із попередніми стадіями.

 


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 1386 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)