АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Цей метод дозволив зробити висновок про те, що основна частина нейронів ДЦ розташована у верхній половині довгастого мозку.

Прочитайте:
  1. A. Задній верхній зубчастий
  2. A.Сифонний дренаж за методом Бюлау
  3. D.Струс головного мозку.
  4. E. - Верхній відламок зміщений досередини.
  5. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  6. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  7. I. Консервативные методы лечения и уход за больными с гинекологическими заболеваниями.
  8. I. Лабораторные методы
  9. I. Методы временного шинирования.
  10. I. МЕТОДЫ ИССЛЕДОВАНИЯ И ИХ РЕЗУЛЬТАТЫ

2. Метод електричного подразнення. Цей метод не дає чіткої інформації про локалізацію ДЦ, оскільки подразнюються не тільки певні нейрони, а й розташовані поряд провідні шляхи.

3. Реєстрація електричної активності нейронів.

Цей метод дозволив поділити всі нейрони ДЦ на 2 групи:

1. Інспіраторні - нейрони, які генерують ПД під час вдиху.

Розрізняють:

a) повні інспіраторні нейрони - генерують ПД під час всього вдиху.

b) ранні інспіраторні нейрони - генерують ПД у першу половину вдиху.

c) пізні інспіраторні нейрони - генерують ПД у другу половину вдиху.

2. Експіраторні - нейрони, які генерують ПД під час видиху.

Розрізняють:


a) повні.

b) ранні.

c) пізні.


Локалізація і функціональна характеристика нейронів ДЦ

 

В ДЦ виділяють 4 частини:

1. Дорсальна респіраторна група нейронів (nucleus tractus solitarii) складається тільки з інспіраторних нейронів. Це R - нейрони - нейрони, які ритмічно генерують імпульси і R -нейрони - нейрони, які гальмують R . Забезпечують регуляцію дихання у спокою.

2. Вентральна респіраторна група (nucleus ambiguus i n.retroambiguus). Складається з інспіраторних нейронів, які розташовані в ростральній частині, і експіраторних нейронів, які розташовані в каудальній частині. Забезпечують регуляцію дихання при форсованому диханні.

Нейрони вентральної групи працюють тільки при форсованому диханні.

3. Пневмотаксичний центр розташований у верхній третині моста (nucleus parabronhialis) - впливає на нейрони дорсальної групи: гальмує R нейрони (посилює частоту дихання).

4. Апнейстичний центр розташований у нижній третині моста - впливає на нейрони дорсальної групи: стимулює R нейрони (зменшує частоту дихання).

 

Механізм автономної ритмічної діяльності ДЦ

при спокійному диханні

 

Спокійне дихання забезпечуються нейронами дорсальної респіраторної групи. Вдих ініціюється активацією R нейронів. Від R нейронів ПД передається на -мотонейрони у спинний мозок сегменти С3-С4, від яких по діафрагмальному нерву до діафрагми, скорочення якої викликає вдих.

Від R нейронів імпульси передаються не тільки до -мотонейронів, а ще й на R -нейрони, викликаючи їх збудження. R -нейрони стимулюють (ІГН) (інспіраторно гальмівні нейрони). ІГН пригнічують R нейрони і вони припиняють генерацію ПД. Припиняється імпульсація на -мотонейрони. М'язи вдиху розслаблюються і відбувається видих.

Існування ІГН не доведене, але без них пояснити роботу ДЦ дуже складно. На роботу дорсальної інспіраторної групи впливає пневмотаксичний (ПТЦ) і апнейстичний центри (АПЦ). ПТЦ стимулює ІГН, чим зменшує тривалість вдиху і збільшує ЧД. АПЦ гальмує ІГН, чим збільшує тривалість вдиху і зменшує ЧД.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 382 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)