АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологічне значення і класифікація вуглеводів. Термін «вуглеводи» вперше було запропоновано у 1844 р

Прочитайте:
  1. I. Поясніть значення наступних слів і словосполучень. Використовуйте їх в ситуації самостійно.
  2. II. Поняття про рани, класифікація ран
  3. А. Визначення рівня аміаку сироватки.
  4. А. КЛІНІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ
  5. А.3.3.4. Призначення статинів
  6. Аеробне окиснення вуглеводів
  7. Аеробний обмін вуглеводів
  8. Алгоритм визначення дози інсулінопрепаратів на тлі глікемічного профілю
  9. Анаеробне перетворення вуглеводів (дихотомічний розпад)
  10. Анемії: класифікація, етіологія, патогенез, їх характеристика.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВУГЛЕВОДІВ

 

Термін «вуглеводи» вперше було запропоновано у 1844 р. К.Шмідтом. Ці речовини, які мають емпіричну формулу Сn2О)m,за складом можна розглядати як сполуки вуглецю з водою. Тепер відомо багато речовин, які відносять до вуглеводів, але вони не відповідають наведеній вище формулі. Хоч назва «вуглеводи» і не повністю відповідає хімічному складу речовин, які до них відносять, вона збереглася до цього часу і стала тривіальною. Ці сполуки ще часто називають цукрами.

Вуглеводи є невід'ємною складовою частиною всіх клітин і тканин живих організмів. Вони є основним джерелом енергії для організму людини, особливо для м’язів, мозку, серця. У результаті біологічного окиснення вуглеводів м’язів (як і жирів, білків) в організмі вивільняється енергія, яка акумулюється у вигляді макроергічної сполуки АТФ, яка є джерелом, трансформатором і акумулятором енергії. В організмі при окисненні 1г вуглеводів утворюється 16,7кДж (4,2 кКал) енергії.

Вуглеводи також входять до складу різних тканин і рідин організму, виконують структурну і метаболічну функцію. Так, сполучна тканина містить мукополіцукриди. Структурна функція особливо важлива для рослин

Регулююча функція вуглеводів полягає наприклад у протидії накопичення кетонових тіл при окисненні жирів. Відчуття солодкого тонізує центральну нервову систему. Деякі вуглеводи беруть участь у проведенні нервових імпульсів.

Захисна функція: глюкуронова кислота, взаємодіючи в печінці з токсичними речовинами, утворює розчинні сполуки і виводить їх з організму з сечею. Гепарин попереджає згортання крові в судинах, гіалуронова кислота перешкоджає проникненню бактерій через клітинну стінку. Деякі вуглеводи виконують роль рецепторів при зв’язуванні токсинів, моноцукриди використовуються в синтезі біологічно активних речовин — нуклеотидних кофакторів, нуклеїнових кислот.

Запаси вуглеводів в організмі людини складають не більше 1% маси тіла і швидко використовуються переважно на енергетичні потреби. Рекомендована норма добової потреби людини у вуглеводах складає 400-500г, з них 80% повинно бути у вигляді полісахариду - крохмалю.

Відповідно до існуючої класифікації всі вуглеводи поділяють на три групи: моноцукриди, олігоцукриди і поліцукриди. За харчовою цінністю вуглеводи поділяють на ті, що засвоюються організмом людини (моно-, олігоцукриди, крохмаль, глікоген) і ті, які не засвоюються (целюлоза, геміцелюлоза, пектин, інулін).

Перші, потрапляючи в організм, розкладаються до моноцукрів, які надходять у кров, розкладаються з вивільненням енергії, або запасаються у вигляді глікогену, чи перетворюються у жир.

Вуглеводи, які не засвоюються, мають назву харчових волокон і важливе значення для організму. Вони:

- стимулюють моторику шлунково-кишкового каналу;

- перешкоджають всмоктуванню холестерину;

- адсорбують жовчні кислоти і токсичні сполуки (важкі метали, радіонукліди, продукти життєдіяльності мікроорганізмів) та виводять їх з організму;

- нормалізують мікрофлору;

- впливають на ліпідний обмін, тощо.

При їх нестачі підвищується ризик серцево-судинних захворювань і злоякісних новоутворень кишківника. Добова потреба у харчових волокнах становить 20-25г.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 294 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)