АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальні властивості вірусних білків

Прочитайте:
  1. I. Загальні положення
  2. I.Загальні положення
  3. XIII. Загальні проблеми при догляді за хворими з хірургічною інфекцією.
  4. Амінокислотний склад вірусних білків
  5. Б) Вторинна структура білків
  6. Білет 29 ЗАГАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ І НАВКОЛО ПРЯМОКИШКОВИХ ТКАНИН.КЛІНІКА. ДІАГНОСТИКА. ЛІКУВАННЯ.ГЕМОРОЙ.ОСОБЛИВОСТІ ДОГЛЯДУ ЗА ПРКТОЛОГІЧНИМИ ХВОРИМИ
  7. Будова серця. Властивості серцевого м'яза
  8. Види вірусних інфекцій.
  9. Властивості аерозолів
  10. Властивості АНС.

До спільних властивостей вірусних білків можна віднести те, що пептидний ланцюг вірусного білка, за винятком "маскування" С- або N-кінцевих груп не володіє якимись унікальними властивостями. Водночас білкова оболонка вірусів у цілому характеризується рядом унікальних особливостей.

Варто відзначити стійкість цільних вірусних частинок до протеолітичних ферментів, котрі легко гідролізують тканинні білки

Унікальна стійкість вірусів до протеаз не зв'язана з індивідуальними особливостями вірусного білка, а це зв'язано зі структурними особливостями корпускули в цілому, тобто третинною і четвертинною структурою білка. Це має важливе біологічне значення, оскільки віруси розмножуються у клітинах, які містять велику кількість протеолітичних ферментів.

Другою особливістю вірусного білка є, як правило, висока стійкість до дії фізичних і хімічних факторів.

Деякі віруси витримують різні режими обробки, але здатні інактивувати при зміні концентрації солей. У парних Т-фагів відділення ДНК - від білкових оболонок (тіней) досягається осмотичним шоком, тоді як непарні не реагують на зменшення концентрації солей.

Найпомітнішою особливістю вірусів (простих) є здатність субодиниць вірусного білка до агрегації, внаслідок якої в розчині поліпептидних ланцюгів ВТМ самовільно виникають (рН-4) типові вірусоподібні частинки. Цей процес подібний до кристалізації, але, на відміну від кристалів, віруси мають кінцевий строго визначений розмір і складаються з двох речовин (білка і нуклеїнової кислоти).

Білкові субодиниці і нуклеїнові кислоти володіють здатністю до "самозбирання" при сприятливих умовах. Біологічне значення такого "самозбирання" може бути зв'язане з самоконтролем за повноцінністю "будматеріалу" (дефектні і чужорідні відкидаються) при взаємодії білкових субодиниць з нуклеїновою кислотою. Головний фактор стабільності вірусних частинок полягає у взаємодії білкових субодиниць.

Структурні (капсидні і суперкапсидні білки) їх функції та неструктурні білки.

На рівні клітини вірусний геном кодує синтез двох груп білків:

1. Структурних, які входять до складу вірусних частинок потомства.

2. Неструктурних, які обслуговують процес внутрішньоклітинної репродукції вірусів, але до складу вірусів не входять.

 

Найпростіший ВТМ містить один невеликий білок, деякі фаги мають 2-3 білки, прості віруси тварин 3-4 білки. Складно організовані віруси віспи містять більше 30 білків.

Структурні білки діляться на дві групи:

1. Капсидні білки, які утворюють капсид, футляр для нуклеїнової кислоти вірусів. До них входять капсидні, геномні білки і ферменти.

2. Суперкапсидні, які входять до складу суперкапсиду, тобто зовнішньої оболонки вірусів (пеплосу), такі білки називаються пепломерами.

Геномні білки є термінальними, тобто з'єднаними з кінцем нуклеїнової кислоти вірусу. Функції їх нерозривно зв'язані з регуляцією геному. Принцип субодиничності у будові вірусного капсиду є універсальною властивістю капсидних білків і має велике значення для вірусів.

Завдяки "самозбиранню" досягається велика економія генетичного матеріалу. Так, на кодування одного поліпептидного ланцюга ВТМ витрачається менше 10% геному.

Суперкапсидні білки глікопротеїди, або пепломери, розміщуються у ліпопротеїдній оболонці (суперкапсиді, пеплосі) складних вірусів. У більшості вірусів глікопротеїди формують "шипи" на поверхні вірусної частинки, довжиною 7-10 нм. Шипи є морфологічними субодиницями, побудовані з кількох молекул одного білка. Вірус грипу має два типи шипів, побудованих відповідно з гемаглютиніну і нейрамідази.

Головною функцією глікопротеїдів є взаємодія зі специфічними рецепторами клітинної поверхні (адсорбція). Іншою функцією глікопротеїдів є участь у злитті вірусної і клітинної мембран, тобто у проникненні вірусних часток у клітину. Здійснюється гемоліз і злиття плазматичних мембран сусідніх клітин.

"Адресна функція" вірусних білків полягає у пошуку і пізнаванні невеликого кола господарів, чутливих до даного вірусу. Завдяки цьому забезпечується продукція повноцінного потомства. Якби вірус проникав у будь-яку клітину, то це привело б до деструкції вірусів і до їх зникнення.

Спеціальні білки на поверхні вірусів пізнають специфічний рецептор на поверхні чутливої клітини.

Неструктурні білки вивчені гірше, ніж структурні, бо є труднощі в ідентифікації й очищенні від клітинних білків. До неструктурних білків належать:

1. Попередники вірусних білків, які нарізуються на структурні протеазами.

2. Ферменти синтезу РНК і ДНК (полімерази), які забезпечують транскрипцію і реплікацію вірусного геному.

3. Білки-регулятори.

4. Ферменти, які модифікують вірусні білки, наприклад, протеїнази і протеїнкінази.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 421 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)