АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вірусні РНК і ДНК

Прочитайте:
  1. ВІРУСНІ ГЕПАТИТИ
  2. Вірусні гепатити з фекально-оральним механізмом передавання.
  3. ВІРУСНІ ДЕРМАТОЗИ
  4. ВІРУСНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ШКІРИ
  5. Вірусні повітряно-крапельні інфекції. ВІЛ-інфекція. Дітячі інфекції. Карантінні інфекції.
  6. ГОСТРІ РЕСПІРАТОРНІ ВІРУСНІ ІНФЕКЦІЇ
  7. Найбільшої важливості у трансфузіології набувають вірусні інфекції
  8. Найпоширеніші вірусні хвороби людини
  9. ПОЛІОМІЄЛІТ ТА ІНШІ ЕНТЕРОВІРУСНІ ХВОРОБИ

Хоча структура ДНК унікальна, тобто більшість нуклеотидних послідовностей зустрічаються лиш по одному разу, однак на кінцях молекули є повтори, коли у кінцевому фрагменті лінійної ДНК повторюється її початкова ділянка. Здатність до набуття кільцевої форми, яка потенційно закладена в кінцевих повторах, має велике значення для вірусів.

Кільцева форма забезпечує стійкість ДНК до ендонуклеаз. Стадія утворення кільцевої форми обов'язкова для процесу інтеграції ДНК з клітинним геномом. Також кільцеві форми є зручним і ефективним способом регуляції транскрипції і реплікації ДНК.

У складі віріонів, які містять одноланцюгову ДНК, переважно знаходяться молекули ДНК однієї полярності. Виключення становлять аденоасоційовані віруси, віріони яких містять ДНК або одної полярності (+) або з протилежним знаком (-). Тотальний препарат вірусів складається з двох типів частин молекул (+) і (-) - ДНК. Інфекційний процес при зараженні цими вірусами виникає лиш при проникненні в клітину частинок обох типів.

Сьогодні із сотень відомих вірусів людини і тварин РНК-геном містять біля 80% вірусів. Здатність РНК зберігати спадкову інформацію є унікальною особливістю вірусів. У багатьох вірусів простих і складно організованих вірусна РНК при відсутності білка може викликати інфекційний процес. Однак, для вірусу грипу, рабдо- і параміксовірусів інфекційною структурою є не РНК, а комплекс РНК з внутрішніми білками. Отже, інфекційна активність залежить від структури. Молекули одноланцюгових вірусів РНК існують у формі одинокого поліпептидного ланцюга зі спіралізованими ДНК-подібними ділянками.

Віруси, які містять одноланцюгові РНК, діляться на дві групи. У вірусів першої групи вірусний геном володіє функціями інформаційної РНК, тобто може безпосередньо переносити закодовану в ньому інформацію на рибосоми. Це віруси з позитивним геномом, або "плюс-ниткові" віруси. До них відносяться пікорна-, тога-, корона- і ретровіруси.

Друга група РНК-геномних вірусів містить геном у вигляді одноланцюгової РНК, яка сама не володіє функціями іРНК. У цьому випадку функцію іРНК виконує РНК, комплементарна геному. Синтез РНК (транскрипція) здійснюється в зараженій клітині на матриці геномної РНК з допомогою вірусспецифічного ферменту - транскриптази.

У складі "мінус-ниткових" вірусів обов'язкова присутність власного ферменту, який здійснює транскрипцію геномної РНК і синтез і РНК, тому що аналога такого ферменту в клітинах немає. Геном таких вірусів умовно позначають як "мінус"-РНК, а вірус цієї групи, як "мінус-ланцюгові" віруси, або віруси з негативним геномом. До цих вірусів відносяться ортоміксо-, бунья-, рабдовіруси. РНК цих вірусів не здатний викликати інфекційний процес. Між цими двома групами вірусів існують структурні відмінності. Так, РНК "плюс-ланцюгових" вірусів виконує функцію іРНК, вона має специфічні структурні особливості, характерні для 5'-3' кінців цих РНК. 5'-кінець клітинних і вірусних РНК має структуру так звані шапочки ("сар"). А "мінус-ниткові" геномні РНК, шапочки не мають. Геномна РНК ретровірусів, хоча і є "(+) ланцюговою", однак не містить "шапочку", цю структуру містить гомологічна РНК, яка синтезується на матриці інтегрованої провірусної ДНК.

Існують віруси, котрі містять, як "(+) ланцюгові", так і "(-) ланцюгові" РНК гени (амбісенс - віруси). До них відносяться аренавіруси. В основному одноланцюгові РНК є лінійними молекулами, однак РНК-фрагменти бунья- вірусів виявлені у вигляді кільцевої форми.

Кільцева форма виникає за рахунок утворення водневих зв'язків між кінцями молекул.

Дволанцюгові РНК.

Цей незвичайний для клітини тип нуклеїнової кислоти, вперше виявлений у реовірусів, дуже поширений серед вірусів тварин, рослин і бактерій. Віруси, які містять такий геном, називають диплорнавіруси. Загальною властивістю диплорнавірусів є фрагментований стан геному. Так, геном реовірусів складається із 10 фрагментів, ротавірусів - із 11 фрагментів. Молекулярна маса РНК різних вірусів варіює в широких межах.

 

Сучасні уявлення про хімічний склад вірусів характеризується в основному на вивченні чистих препаратів окремих їх видів, які уражають людину, тварин і рослин.

Елементарний склад вірусних частинок такий: вуглець - 50%, кисень -20%, водень - 4%, азот - 16%, фосфор - 0,5-0,4%, сірка - 0,2-0,1%, зольні елементи - 2,5%.

Вміст білку у різних вірусах коливається від 50% до 89%, а нуклеїнової кислоти від 1% до 50%. Крім білків і нуклеїнових кислот, до складу вірусних частинок можуть входити вуглеводи - 2,8%-15,4%, ліпіди -1,5%-5,7%, поліаміни, фосфати тощо.

Ці та інші компоненти не є обов'язковими складовими частинами віріонів усіх вірусів.

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 823 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)