АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Внутрішньомозкові (паренхіматозні) крововиливи.

Шифр МКХ – 10: Р 10.9. Виникають частіше у недоношених дітей в результаті розриву синусів і вени Галена. При цьому кров скупчується в задній черепній ямці (при розриві синусів) або між півкулями великого мозку і на підставі (при розриві вени Галена), що веде до стиснення стовбура мозку.

Клінічна картина. Адинамія, м'язова гіпотонія, перехідна в гіпертонію, асиметрія тонусу, рефлексів; анізокорія, косоокість, птоз, горизонтальний, вертикальний і ротатор ністагм; порушення акту смоктання, ковтання, вегетосудинна дистонія (синдром Арлекіна).

Прогноз. Часто несприятливий. Летальний результат може наступити раптово в результаті здавлення стовбура мозку.

4. Внутрішньошлуночкові крововиливи. Частіше виникають у недоношених дітей в результаті стрімких пологів. Діти знаходяться в стані шоку (біла асфіксія). Характерні різка адинамія, тонічні судоми, великоамплітудний тремор, гипертензійно-гідроцефальний синдром, косоокість, вертикальний, ротатор ністагм, порушення терморегуляції, ритму дихання і серцевої діяльності, пригноблення природжених і сухожильних рефлексів, смоктання і ковтання.

Ушкодження кісток черепа. Більшість переломів є лінійними, тім’яними та асимптоматичними. Компресійні переломи зазвичай пов'язані з використанням щипців під час по­логів. Переломи потиличної кістки часто пов'язані з тяжкими пологами при сіднично­му передлежанні і мають поганий прогноз. Сили, які призводять до переломів кісток че­репа, можуть також спричинити закриті травми мозку або розрив кров'яних судин, що веде до підшкірних або внутрішньочерепних кровотеч. Переломи можуть бути розташо­вані приховано, нижче кефалогематоми та призводити до нападів, гіпотензії чи смерті Лінійні переломи найчастіше асимптоматичні. Втиснення у кістках черепа може варію­вати від внутрішнього заглиблення зовнішнього слою кістки, без справжнього перело­му, до повного розлому кістки. Переломи, пов'язані з розривом твердої мозкової обо­лонки, можуть призвести до утворення грижі м'яких мозкових оболонок та мозку, про­гресуючи до лептоменінгеальних кіст.

ПТ спинного мозку.

При вагінальному розродженні плода з надмірно великою
головою має місце велика кількість випадків на тяжкі пошкодження спинного мозку.
Немовлята, які мають сідничне передлежання, також належать до групи ризику при
вагінальному розродженні. Низька бальна оцінка по шкалі Апгар, проведена в пологовому залі, може відобразити пошкодження стовбуру мозку та/або спинного мозку. Немовля може бути неспокійним, хоча все ще в'ялим. При перфорації твердої мозкової
оболонки може відчуватися низький, різкий «тріск» під час пологів. Це може спостерігатися у відсутності зміщення або пошкодження хребців. Епідуральний крововилив є найчастішим ускладненням травми мозку, наслідками якого є набряк та тимчасова денервація. Нижче рівня пошкодження буде спостерігатися відсутність моторної функції, з втратою глибоких сухожильних рефлексів; перерва процесу регуляції периферичного кровообігу може призвести до нестійкості температури. В разі поперечного розрізу спинного мозку будуть відмічатися порушення на сенсорному рівні. Можуть з'явитися запор та затримка сечі.

Параліч діафрагмального нерва (СЗ, 4 або 5) Шифр МКХ – 10: Р 14.2 може бути результатом перерозтягнення латеральних м'язів шиї. Він, практично, завжди односторонній та часто пов’язаний з пошкодженням плечового сплетення (75% хворих). Явною ознакою діафрагмально­го параліча може бути порушення функції дихання та зменшення дихальних шумів на ураженій стороні. Рентгенівські знімки грудної клітини, зазвичай, показують підняття ураженої діафрагми та зміщення середостіння на протилежну сторону. Дані ультрасонографії або флюороскопії підтверджують діагноз, виявляючи парадоксаль­ний (напрямлений вгору) рух діафрагми під час вдиху.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 372 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)