АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

В. Тестові завдання

Прочитайте:
  1. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  2. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  3. Б. Ситуаційні завдання.
  4. Б. Тестові завдання
  5. Б. Тестові завдання
  6. Б. Тестові завдання
  7. Б.Ситуаційні завдання
  8. Безпосередні завдання
  9. Вирішити тестові завдання

 

1. Доношений новонароджений з масою тіла 4500 г народився в асфіксії з оцінкою за шкалою Апгар 4-6 балів. В пологах утруднене виведення плечового поясу. У неврологічному статусі загальномозкові розлади, виявлений тотальний верхній млявий парез – ручка атонічна, пронована, не викликаються рефлекси - хапальний, Бабкіна. Укажіть топічний рівень ураження:

A * Спинний мозок, шийно-грудні сегменти СV - T I

B Спинний мозок, шийні сегменти СI - С II

C Спинний мозок, шийні сегменти СIII - С IV

D Спинний мозок, грудні сегменти T I - T V

E Спинний мозок, грудні сегменти T V I - T VІІ

 

2. У переношеної дитини (гестаційний вік 44 тижні, маса тіла при народженні 4100г), через 6 год після народження з'явилися фокальні судоми. При неврологічному обстеженні на 72 год життя виявлено вогнищеві неврологічні порушення: геміпарез справа, відхилення очей вбік, протилежний геміпарезу; асиметричне розширення зіниць (права зіниця більша). Нейросонографія – незначне підвищення ехогенності мозку, трансілюмінація черепа – обмежене вогнище зниженого світіння над правою скроневою ділянкою. Ліквор у нормі. Попередній діагностичний підсумок:

A *Пологова травма, субдуральний крововилив

B Пологова травма, кефалогематома

C Гіпоксично-ішемічна енцефалопатія

D Внутрішньошлуночковий крововилив

E Менінгоенцефаліт

 

3. У доношеного новонародженого хлопчика (маса при народженні 3900г, гестаційний вік 39 тижнів) на першу добу життя розвинулись респіраторні розлади: задишка, аритмічне дихання, напади ціанозу. При огляді спостерігається парадоксальне дихання й відставання в акті дихання лівої частини грудної клітки. Аускультативно зліва – ослаблене дихання і крепітуючі вологі хрипи. Невропатолог діагностував лівобічний парез Дюшена-Ерба. В загальному аналізі крові змін не виявлено. Попередній діагноз?

A *Лівобічний парез діафрагми

B Природжена пневмонія

C Респіраторний дистрес синдром

D Транзиторне тахіпное новонароджених

E Лівобічний пневмоторакс

 

4.Дитина від жінки 28 років. Вагітність перша. Спостерігалась нефропатія, а також загроза переривання вагітності на всьому протязі. Пологи на 39-му тижні. Відмічалась слабкість родової діяльності. перший період 14 годин, другій – 35 хвилин, безводний проміжок – 10 год. При спостережені за дитиною виявлено в дистальному відділу правої руки порушення функції, зниження м’язового тонусу. Відсутні рухи в ліктьовому суглобі. Кисть бліда, холодна, має вигляд “кігтистої лапи”. Рухи в плечовому суглобі збережені, рефлекс Маро справа знижений, рефлекс Бабкіна справа відсутній. Ваш попередній діагноз:

A * Параліч Дежарін – Клюмпке

B Синдром Кофферата

C Параліч Дюшена– Ерба

D Параліч Кернера

E Ураження грудного відділу спинного мозку

4. Дитина народилася від першої вагітності, пологи затяжні, перший період – 18 годин, стимуляція оксітоцином. Маса тіла при народженні – 3900 г, зріст – 54 см.Оцінка за шкалою Апгар на 1-й хвилині – 6 балів, на 5-й – 7 балів. При обстеженні виявлена кефалогематома правої тім’яної кістки діаметром 8 см. Яка тактика лікування?

A * Евакуація вмісту кефалогематоми на 2-3 тижні життя

B Евакуація вмісту кефалогематоми на 2-3 добі життя

C Накладання тугої пов’язки протягом однієї доби

D Медикаментозна терапія – вікасол

E Медикаментозна терапія – траумель

5. У новонародженого, що народився в тазовому передлежанні, через 12 годин після народження виникли ригідність потиличних м'язів, порушення смоктання і ковтання, напади тонічних судом, брадикардія. У лікворі виявлено велику кількість еритроцитів. Яке захворювання слід припустити у дитини?

A *Внутрішньочерепний крововилив

B Бактерійний менінгіт

C Природжена аномалія розвитку мозку

D Енцефалічна реакція

E Кефалогематома

6. Дівчинка у віці 36 годин. Народилась у сідничному передлежанні, оцінка за шкалою Апгар 4/6 балів. Вага 4000 г. Адинамічна, м'язова гіпотонія (більше в ручках). Рефлекси спинального автоматизма не викликаються. На огляд реагує болісним криком. ЧД 70 в хв., втягування поступливих місць грудної клітини. Дихання пуерільне. Епізоди брадиарітмії. Для лікування дихальних розладів найбільш необхідно:

A. *Імобілізація шийного відділу хребта

B. Призначення антибіотиків

C. Санація трахеобронхіального дерева

D. Введення сурфактанту

E. Призначення серцевих глікозидів

 

7. Новонароджений, 4000г. В пологах – затримка виведення плечиків. За Апгар 6-8 балів. При огляді діагностований параліч Ерба-Дюшена зліва. Вкажіть рівень ушкодження спиного мозогу?

A * С V – C VI

B C I – C III

C C III – C IV

D C VII – Th I

E Th I - Th II

 

8. Дитині 1 доба. Народилась від стрімких пологів в терміні гестації 42 тижні з

масою тіла 3850г в передьо-головному передлежанні. При огляді: обличчя

синюшне, голівка різко закинута назад. Монотонний крик, стогне. Горизонтальний ністагм, м’язевий гіпертонус та великорозмашистий тремор кінцівок. Вкажіть найбільш імовірний діагноз?

A *Внутрішньочерепний крововилив

B Перинатальна інфекція

C Асфіксія новонародженого

D Спінальна травма

E Менінгоенцефаліт

 

9. Дитина народилася від юної матері (15 років) в терміні гестації 39 тижнів з масою 4000 г. Оцінка за шкалою Апгар 6/8 балів. Через 6 годин стан різко погіршав: наростав різкий неспокій. При огляді - справа в тім'яній ділянці - кефалогематома, розширення зіниці правого ока лівобічний гемипарез, брадикардія. Ваш попередній діагноз?

A *Епідуральний крововилив

B Гіпоксичне ураження ЦНС

C Субдуральний крововилив

D Менінгіт

E Травма спинного мозку

 

10. Новонароджений масою 4100 г., пологи стрімкі в машині швидкої допомоги. До грудей прикладений, ссав активно. В кінці доби став неспокійним, з’явилась хаотична рухова активність, „мозковий крик”, стогін, загальна гіперестезія, зглаженість носогубної складки, спонтанний вертикальний ністагм, клонічні судоми. Який попередній діагноз?

A * Внутрішньочерепна пологова травма

B Вада розвитку мозку

C Пологова травма плечового сплетіння

D Вроджена пневмонія

E Невропатія лицьового нерву

 

11. Доношений новонароджений хлопчик народився з оцінкою за шкалою Апгар 3 бали. Через 6 годин після народження стан тяжкий, генералізовані судороги, гіперзбудливість, гіперестезія, мозковий крик. При люмбальній пункції ліквор геморагічний, тече під високим тиском. Ваш попередній діагноз?

А. *Субарахноїдальний крововилив

В. Менінгіт

С. Внутрішньошлунковий крововилив

Д. Геморагічний інсульт

Е. Менінгоенцефаліт

 

 

12. У доношеної дитини від 1-ї неускладненої вагітності, обтяжених пологів, мала місце кефалогематома. На 2 добу з'явилась жовтяниця, на 3-ю - зміни в неврологічному стані: ністагм, синдром Грефе. Сеча жовта, кал золотисто-жовтого кольору. Група крові матері А (II) Rh-, дитини - А (II) Rh+. На 3 добу Hb у дитини 200г/л, ер - 6,1х10*12/л, білірубін у крові - 58 мкмоль/л за рахунок незв'язаної фракції, Ht - 0,57. Чим пояснити жовтяницю у дитини?

A. *Черепно-мозковою пологовою травмою

B. Фізіологічною жовтяницею

C. Гемолітичною хворобою новонароджених

D. Атрезією жовчовивідних шляхів

E. Фетальним гепатитом

 

13. У новонародженого, з оцінкою за шкалою Апгар при народженні - 7 балів, при повторному огляді за годину звертає на себе увагу підвищене збудження і руховий неспокій. Новонароджений безпричинно кричить, пронизливо скрикує, стогне, дихання поверхневе, тонус м'язів понижений, колінний і п'ята рефлекси мляві. Шкіра бліда, виражений періоральный ціаноз. Очі розплющені, спрямовані в одну точку (симптом розплющених очей), періодично з'являється косоокість, що сходиться. Про яку патологію слід думати?

A. *Внутрішньочерепна родова травма

B. Асфіксія новонародженого важкого ступеню

C. Родова травма спинного мозку

D. Крововилив в наднирники

E. Пневмопатія новонароджених

 

14. У новонародженої дитини права рука приведена тулуба, розігнута у всіх суглобах, ротована всередину в плечі, пронована в передпліччі, кисть знаходиться в стані долонного згинання. Відсутні спонтанні рухи в плечовому і ліктьовому суглобах, пасивні рухи безболісні. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. *Верхній проксимальний тип акушерського парезу Дюшена-Ерба

B. Нижній дистальний тип акушерського парезу Дежерін-Клюмпке

C. Тотальний тип акушерського парезу

D. Остеомієліт правої плечової кістки

E. Поліомієліт

 

15. Новонароджений масою 4300 ґ народився з утрудненим виведенням плечей після тривалих пологів. При огляді спостерігаються ціаноз, западання грудини та роздування крил носа. Немовля потрібно обстежити в плані

A. *Параліча діафрагмального нерва.

B. Параліча Ерба.

C. Параліча Дежерін-Клюмпке.

D. Однобічного параліча гортанного нерва.

E. Двобічного параліча гортанного нерва.

 

16. У новонародженого (пологи патологічні) з першого дня життя відсутні активні рухи в правій руці. Стан порушений. Рефлекс Моро справа не викликається. Різко понижені сухожильно-періостальні рефлекси на ураженій руці. Найімовірніше у дитини:

A. * Травматичний плексит, тотальний тип

B. Травматичний плексит, дистальний тип

C. Остеомієліт правої плечової кістки

D. Травматичний перелом правої плечової кістки

E. Внутрічерепна родова травма

 

17. Дитина від юної породіллі, що палить, пологи ускладнені слабкістю пологової діяльності, були утруднення при виведенні голови і плічок. Народився з оцінкою за шкалою Апгар – 4 бали. Що з вказаного є найбільшим чинником ризику спинальної травми?

A. * Утруднення при виведенні голови і плічок

B. Юний вік матері

C. Шкідливі звички

D. Слабкість пологової діяльності

E. Хронічна гіпоксія

 

18. У новонародженого терміном ґестації 31 тиждень спостерігаються гіпотонія та пригнічення свідомості. Гематокрит 35%, а в загальному аналізі ліквору виявлено підвищену кількість еритроцитів, білка та знижений вміст глюкози. Ці дані відповідають клінічній картині:

A. *Внутрішньочерепного крововиливу.

B. Менінгіту.

C. Сепсису.

D. Анемії

E. Внутрішньоутробна інфекції.

 

19. У дитини в першу добу після народження в ділянці передлежання пальпується припухлість м’яких тканин голови, м’якоеластична, переходить через шви, неболюча при пальпації. Шкіра над нею синюшна, множинні петехії і екхімози. Через 2 доби без лікування дані зміни самостійно зникли. Вкажіть діагноз

А. *Родова пухлина

В. Крововилив під апоневроз

С. Кефалогематома

Д. Адіпонекроз

 

20. У новонародженого, що народився в результаті стрімких пологів, спостерігається парез м’язів кисті. Хапальний рефлекс відсутній, не вдається викликати долонно-ротовий рефлекс. Чутливість кисті відсутня. Ваш діагноз?

A. *Парез Дежерін-Клюмпке

B. Парез Дюшена-Ерба

C. Тотальне ураження плечового сплетіння

D. Парез діафрагми

E. Синдром Горнера-Бернара

 

 

Література.

Основна:

1. Педіатрія. Підручник для студентів вищих медичних закладів ІV рівня акредитації/ За ред. проф. О.В.Тяжкої.- Вінниця: Нова Книга, 2008.-С.242-250.

2. Шабалов Н.П. Неонатология. Учебник. 5-е издание. В двух томах. Т.1. – СПб: Питер, 2004.

 

Додаткова:

1. Неонатологія. Навчальний посібник. Больбот Ю.К., Ковтуненко Р.В., Калічевська М.В., Бордій Т.А.– Дніпропетровськ: АРТ- ПРЕС, 2003

2. Неонатологія: Навчальний посібник/ За ред. П.С.Мощича, О.Г.Суліми. – К.: Вища школа, 2004. – С. 17-42.

3. Исакова О.П., Клименко Л.М. Эффективность реабилитации постравматических олсложнений у детей с родовой травмой./Материалы VIII конгресса педиатров России //Вопросы современной педиатрии.- 2003.-Т.-2.- прил.1.- С.- 137.

4. Корянова М.М. Этапное восстановительное лечение детей с последствиями родовых парезов в конечнеостях./Материалы VIII конгресса педиатров России //Вопросы современной педиатрии.- 2003.-Т.-2.- прил.1.- С.-168.

5. Новые подходы к диагностике перинатальных поражений нервной системы у детей первого года жизни и их классификация. Российская ассоциация специалистов перинатальной медицины. Москва. Педиатрия №1, 2004, С.5-9.

6. Медведев Б.И., Блинов А.Ю., Гаврикова А.О. Родовая травма шейного отдела позвоночника: Пренатальная диагностика №1, 2004, С.52-54.

7. Качурина Д.Р., Сауребекова Л.О. Особенности психоэмоционального развития и психосоматической дисфункции у детей с перинатальным поражением ЦНС. //Российский вестник -2006 -№2-Т51 –С.36-54.

8. Последствия перинатальных поражений ЦНС: дискуссионные вопаросы.// Здоровье ребенка, 2008.- №4.- С.101-105.

 

Склала: ас. Л.І.Вакуленко

 

 

Затверджено “_____”____________20____р. Протокол №_____

Зав. кафедри, професор В.О.Кондратьєв

 

Переглянуто.

Затверджено “_____”____________20____р. Протокол №_____

Зав. кафедри, професор В.О.Кондратьєв

 

 

Переглянуто.

Затверджено “_____”____________20____р. Протокол №_____

Зав. кафедри, професор В.О.Кондратьєв

 

Переглянуто.

Затверджено “_____”____________20____р. Протокол №_____

Зав. кафедри, професор В.О.Кондратьєв

 

Переглянуто.

Затверджено “_____”____________20____р. Протокол №_____

Зав. кафедри, професор В.О.Кондратьєв

 

Переглянуто.

Затверджено “_____”____________20____р. Протокол №_____

Зав. кафедри, професор В.О.Кондратьєв

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 2380 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.014 сек.)