АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Б. Тестові завдання. 1. У новонародженого спостерігається частота дихання — 26 за хв., частота серцевих скорочень - 90 за хв.

Прочитайте:
  1. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  2. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  3. Вирішіть тестове завдання.
  4. Відповіді на завдання.
  5. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу
  6. До завдання № 2
  7. Еталони відповідей на завдання по темі
  8. Завдання
  9. Завдання 1

1. У новонародженого спостерігається частота дихання — 26 за хв., частота серцевих скорочень - 90 за хв., шкіра синя, м’язовий тонус низький, на відсмоктування катетером із носа та рота слизі та навколоплідних вод дитина реагує гримасою. Рефлекси знижені. Аускультативно над легенями ослаблене везикулярне дихання. Тони серця звучні. Через 5 хвилин дихання ритмічне, 38 за 1 хв., ЧСС - 120 за хв. Який найбільш імовірний діагноз?

A *Асфіксія.

B Вроджена вада серця.

C Пологова травма.

D Внутрішньомозковий крововилив.

E Гемолітична хвороба.

2. Після надання первинної допомоги новонароджена дитина дихає самостійно, частота серцевих скорочень складає 105 в хвилину, але зберігається загальний ціаноз шкіряних покривів. Яка послідовність подальших заходів щодо ініціації дихання?

А.*Провести додаткову оксигенацію струменевим потоком 100% кисню.

В. Провести тактильну стимуляцію

С.Провести штучну вентиляцію легенів під позитивним тиском.

Д. Ввести етимізол

Е. Додаткові заходи щодо ініціації дихання не потрібні

 

3. Відійшли інтенсивно забруднені меконієм навколоплідні води. Після народження голови проведено ретельне відсмоктування вмісту рота, глотки та носа. Після народження немовля негайно перенесене на реанімаційний стіл, під джерело променевого тепла. Звертають на себе увагу блідість шкіри, м‘язова гіпотонія та відсутність самостійного дихання. У цей момент потрібно:

A *Інтубувати трахею та відсмоктати вміст нижніх дихальних шляхів

B Негайно витерти шкіру дитини

C Провести тактильну стимуляцію

D Розпочати штучну вентиляцію легень мішком і маскою.

E Розпочати непрямий масаж серця

 

4. У новонародженого з перинатальною асфіксією протягом родів відзначалися апное та брадикардія [ч.с.с. 70 ударів за хв.], була негайно почата штучна вентиляція легень із 100 % O2 із застосуванням маски та мішка Амбу. Через 30 секунд серцевий ритм не змінився. Яким повинен бути наступний крок реанімаційних заходів?

A *Непрямий масаж серця

B Тактильна стимуляція

C Продовжити вентиляцію

D Соди гідрокарбонат внутришньовенно

E Епінефрін внутришньовенно

 

5. Хлопчик двох днів знаходиться в реанімаційному відділенні з діагнозом СДР(синдром дихальних розладів). Стан дитини тяжкий. З анамнезу відомо, що хлопчик народився від жінки 30 років. Вагітність друга. Перебіг вагітності ускладнений: відмічалась нефропатія в 2-3 триместрах, ГРЗ у першому та третьому триместрі. Пологи вчасні на 40-41 тижні. Маса дитини при народжені 2250 г, довжина тіла 45 см. Оцінка за шкалою Апгар 6-7 балів. Дитини отримає комплекс лікування. Вкажіть необхідний об’єм інфузійної терапії (в мл/кг).

A * 30

B 20

C 10

D 40

E 50

 

6. У новонародженої дитини констатовано інтранатальну асфіксію. При відсмоктуванні слизу з верхніх дихальних щляхів у вмісті виявлені домішки меконію. Самостійного дихання немає. Наступні дії неонатолога передбачають:

А.* Інтубацію трахеї, санацію дихальних шляхів.

В. Зовнішній масаж серця.

С. Застосування 100% кисню.

Д. Введення адреналіну.

Е. Тактильну стимуляцію дихання

 

7. Дитина від першої вагітності, термінових пологів, з масою тіла 4000 г, довжиною 57 см. При народженні реакція на огляд відсутня. Дифузний ціаноз. ЧСС 80 уд. за1 хв. Призначте об’єм реанімаційних заходів.

A *Розпочати ШВЛ за допомогою маски

B Дати 100% кисень

C Заінтубувати дитину та розпочати ШВЛ

D Провести тактильну стимуляцію

E Ввести налоксон

8. Новонароджена дитина в терміні гестації 38 тижнів з масою 3400г, довжиною 54см. Загальний стан при народженні середньої тяжкості, що обумовлено асфіксією середнього ступеня важкості. Після проведення первинних реанімаційних заходів з’явилося самостійне дихання, частота серцевих скорочень 110 скорочень за хвилину, спостерігається акроціаноз. Яка наступна дія лікаря-неонатолога у даній ситуації?

A *Додаткова оксигенація.

B Інтубація трахеї.

C Штучний масаж серця.

D Відсмоктування слизу з верхніх дихальних шляхів.

E Допоміжна вентиляція легенів.

 

 

9. Доношена дівчинка від ІІ вагітності, яка перебігала з загрозою переривання на 25-27 тижнях, хронічною фетоплацентарною недостатністю. В пологах – однократне туге обвиття пуповини навколо шиї плода, утруднення виведення плечіків. Після народження дитина оцінена за шкалою Апгар на 1 хвилині: дихання відсутнє, ЧСС – 50 за хв., тотальний ціаноз, атонія, арефлексія. Яка оцінка за шкалою Апгар в даному випадку?

A *1 бал

B 2 бали

C 3 бали

D 4 бали

E 0 балів

 

10. У роділлі 26 років народилась жива дитина вагою 4000 г, довжиною 54 см. Шкіра обличчя та кінцівок ціанотичні, тіло рожеве; дитина дихає, крик слабкий; серцебиття 100/хв.; переважає тонус згинальних м'язів; на подразнення відповідає гримасою. Якою має бути оцінка новонародженого за шкалою Апгар?

A.* 5 балів

B. 6 балів

C. 7 балів

D. 8 балів

E. 9 балів

 

11. Після народження дитина бліда, має неритмічне дихання, яке не поліпшується на тлі оксигенотерапії. Пульс слабкий і швидкий, артеріальний тиск важко виміряти. Набряків немає. Яка найвірогідніша причина цих симптомів?

A.* Асфіксія

B. Застійна серцева недостатність

C. Внутрішньочерепний крововилив

D. Внутрішньоутробний сепсис

E. Внутрішньоутробна пневмонія

 

12 Доношена дівчинка від II вагітності. Пологи в лицевому передлежанні. Після народження неспокійна, свідомість не порушена, клонічні судороги. М'язовий тонус підвищений, сухожильні рефлекси високі, фізіологічні рефлекси підвищені. Велике тім'ячко напружене, пульсує. Позитивний симптом Грефе. Який синдром ураження ЦНС зумовив тяжкість стану

A. *Синдром лікворної гіпертензії

B. Синдром порушення вітальних функцій

C. Синдром спинального шоку

D. Синдром мозкової коми

E. Синдром вогнищевих розладів

 

13. Доношена дівчинка у віці 7 діб. Оцінка за шкалою Апгар 6/7 балів. Вага 3400 г, зріст 50 см. Окружність голови 36 см, грудей - 35 см. З народження в неврологічному статусі: неспокій, поверхневий сон, тремор кінцівок та підборіддя, м'язова дистонія, підвищення безумовних рефлексів. Велике тім'ячко 2,5х2,5 см. Дані нейросонографії без патологічних змін. Неврологічні прояви зменшились на 7 добу. Найбільш вірогідний синдром пошкодження ЦНС:

A. *Гіперзбудливості

B. Гіпертензійний

C. Гідроцефальний

D. Судорожний

E. Коматозний

 

14. Хлопчик, народжений від здорової матері із рубцем на матці шляхом кесарського розтину, протягом перших секунд життя залишався нерухомим, мав поодинокі дихальні рухи і частоту серцевих скорочень 70 в 1 хвилину. Найвірогіднішою причиною цього стану є:

A. *Асфіксія.

B. Застійна серцева недостатність.

C. Внутрішньоутробна пневмонія.

D. Внутрішньоутробний сепсис.

E. Менінгіт.

 

15. У новонародженого, що переніс асфіксію в пологах на 3 добу життя з'явилася кровотеча з пупкової ранки. У лабораторних даних – гіпокоагуляція, тромбоцитопенія, гіпотромбінемія. Чим обумовлені клініко-лабораторні зміни?

A. *ДВЗ- синдромом

B. Геморагічною хворобою новонароджених

C. Природженою ангіопатією

D. Тромбоцитопенічною пурпурою

E. Травмою пупкової судини

 

16. Дитина народилася в асфіксії з оцінкою за шкалою Апгар 4/6 балів. Який першочерговий лікувальний захід був йому проведений?

А. * Відсмоктування слизу з дихальних шляхів

В. Штучна вентиляція легенів

С. Оксигенація за допомогою кисневої маски

Д. Закритий масаж серця

Е. Лаваж бронхіального дерева

17. Дитина масою 1500 г народилась з допомогою невідкладного кесарського розтину з приводу кровотечі у матері внаслідок відшарування плаценти. Була проведена інтубація трахеї дитини і розпочата штучна вентиляція легень 100% киснем. Через 30 сек частота серцевих скорочень складала 50/хв. Що слід робити далі?

А. *Розпочати непрямий масаж серця.

В. Увести адреналін

С. Розпочати інфузію кровозамінника.

Д. Увести розчин натрію гідрокарбонату.

Е. Увести атропін.

 

18. У новонародженого на 1-ій хвилині після народження дихання — 26 за хв, серцебиття 90 за хв, м’язовий тонус низький, під час відсмоктування катетером із носа та рота дитина реагує гримасою, шкіра ціанотична. Аускультативно над легенями ослаблене везикулярне дихання. Тони серця звучні. Через 5 хвилин дихання ритмічне, 40 за хв, серцебиття 120 за хв, акроціаноз, м’язовий тонус знижений. Який імовірний діагноз?

А.*Асфіксія новонародженого

В. Пологова травма новонародженого

С. Гемолітична хвороба новонародженого

Д Геморагічна хвороба новонародженого

Е. Сепсис новонародженого

 

19. У переношеного новонародженого, що народився на 43-му тижні вагітності відмічається апное, блідість, дитина покрита зеленуватою амніотичною рідиною. Перші кроки в реанімації новонародженого включають:

А. *Відсмоктування із трахеї під прямим контролем

В. Штучна вентиляція із застосуванням маски з мішком

С. Штучна вентиляція із застосуванням ендотрахеальної трубки

Д. Застосування 100 % кисню

Е. Катетеризація умбілікальної вени

 

20. Який препарат необхідно ввести дитині, яка народжена шляхом кесарського розтину, у стані асфіксії при відсутності самостійного дихання на першій хвилині життя?

А. * Налоксону гідрохлорід

В. Етимізол

С. Кофеін-бензоат натрію

Д. Кордіамін

Е. Натрію бікарбонат


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 2117 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)