АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Щоб виразно читати, потрібно правильно дихати

Прочитайте:
  1. C) правильность расследования и разрешения уголовных дел
  2. VI. О том, как правильно приобретать друзей.
  3. А. Не правильно, необходимо разместить с наветренной стороны
  4. А.Аптека размещена неправильно
  5. Алан: Я ничего не мог сделать правильно.
  6. Астма как условнорефлекторное явление и неправильное дыхательное поведение
  7. Бактерии неправильной формы
  8. Важной частью правильного образа жизни являются также ароматические вещества. Они способствуют раскрытию ума и сердца, очищению воздуха и ауры, восприятию божественной энергии.
  9. Воспитание правильной осанки, профилактика её нарушений
  10. Выберите один правильный ответ (обведите номер правильного ответа)

У процесі всього курсу навчання читання в початковій школі вчителем здійснюється робота з удосконалення навички читання. Одним із чинників виразного читання є правильне мовне дихання, оскільки воно забезпечує нормальне звукоутворення, створює умови для підтримки оптимальної гучності мови, чіткого дотримання пауз, збереження плавності мови та інтонаційної виразності.

Яка роль процесу дихання в житті людини? Дихання – першооснова життя. Людина може прожити без їжі близько місяця, без води – 7 днів, але без дихання не може прожити навіть декілька хвилин. Відсутність у людини дихання упродовж усього трьох хвилин призводить до смерті.

Дихання – важливий фізіологічний процес, який складається з трьох фаз: видих, пауза, вдих, що безперервно і ритмічно змінюють одна одну. Кожна з названих фаз виконує свою функцію. Так, за допомогою видиху в повітроносних шляхах звільняється місце для нової порції кисню, необхідної для нормального функціонування організму. Дихальна пауза забезпечує ефективний газообмін і вентиляцію легенів, що впливає на працездатність організму і є перехідною фазою між видихом і вдихом.

Розрізняємо мовне і немовне дихання.

Мовне дихання Немовне дихання
Довільне Автоматичне
Вдих і видих здійснюються через рот Вдих і видих здійснюються через ніс
Вдих здійснюється швидко, видих уповільнений Тривалість вдиху і видиху майже однакова
Вдих – пауза – плавний видих Вдих – видих - пауза

Дихання в момент мовлення залежить від мовного відрізку, який може бути довгим або коротким, гучним або тихим, спокійним або емоційно забарвленим. Часто в молодших школярів виникають проблеми в мовленні, пов’язані з мовним диханням.

Порушення мовного дихання Наслідок
Дихання дитини грудне Дитина дихає поверхнево і часто
Слабкий вдих і видих Дитина тихо говорить
Поштовховидне вдихання повітря Дитина говорить то голосно, то тихо
Нерівномірне розподілення повітря на фразу; добір повітря в середині слова Порушення плавності мови, поспішне вимовляння фраз на вдиху з захлинанням
Скорочений видих Дитина вимовляє фрази у прискореному темпі, без дотримання логічних пауз

 

Виразність читання забезпечується різноманітною роботою дихальних м’язів. Щоб передати при читанні смисл і емоційне забарвлення твору, молодшому школяру може знадобитися довготривалий видих, який не переривається паузами і не вимагає мелодійних змін мовлення; довготривалий видих з мелодійними контрастними змінами мовлення; видих, який переривається довготривалими і короткими паузами; видих, який нерівномірно розподілений в мовних смислових відрізках: то багато слів на одному видиху, то одне-два слова; видих, необхідний для вимовляння звуків, різних за силою голосу.

З метою вироблення в молодших школярів правильного мовного дихання пропонуємо вчителю низку спеціальних вправ, які можна проводити під час уроків читання на етапі „до читання” або використовувати як організовуючий момент чи фізхвилинку. Необхідність тренувальних вправ для молодших школярів обумовлена розвитком у них усіх органів дихання, і тренування сприятиме їх нормальному розвитку та застрахує від перевантажень у старшому віці.

На першому етапі (підготовчому) проводяться дихальні вправи без словесного супроводу. Вони можуть поєднуватися з рухами. За умови вільного, без перевтом і напружень, володіння дітьми процесом дихання, можна перейти до виконання дихальних вправ з вимовою слів, словосполучень, речень.

Усі вправи на дихання потрібно починати з видиху. Дихання має бути спокійним, безшумним, плавним. Таке дихання називають реберно-діафрагматичним. Залежно від характеру, від складності, дихальні вправи виконуються протягом трьох-п’яти хвилин.

Під час виконання таких вправ діти мають перебувати в спокійному стані, не напружуватись. Заняття слід проводити в провітреній кімнаті. Не рекомендується працювати над вправами після прийняття їжі.

Для отримання позитивного результату дихальні вправи проводяться щодня, із поступовим збільшенням рахунку для вдиху і видиху.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 314 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)