АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Променева терапія

Прочитайте:
  1. A. Інгаляції з муколітиками, антигістамінні, преднізолон довенно, оксигенотерапія
  2. VI. Медикаментозна терапія
  3. А) Індивідуальна арт-терапія
  4. Активна терапія поєднується з профілактичною, особливо при груповому лікуванні.
  5. Ампліпульстерапія
  6. АНТИБАКТЕРІАЛЬНА ТЕРАПІЯ
  7. Антибактеріальна терапія призначається в разі проведення операції при значних структурних змінах
  8. Антибактеріальна терапія.
  9. Антибіотикотерапія
  10. Антидотна терапія
№ п/п Текст завдання Варіанти відповіді Правильна відповідь (А) (В) (С) (D) (E)
А. Текст відповіді В.Текст відповіді С. Текст відповіді D. Текст відповіді Е. Текст відповіді
Біологічна дія іонізуючого випромінювання
1. У якого виду іонізуючого випромінювання найбільша біологічна ефективність? Гамма - промені. Бета -промені. Нейтрони. Альфа-промені. Рентгенівські промені. (С)
2. В чому полягає суть непрямої дії іонізуючого випромінювання? Іонізація хімічних розчинів клітин організму, насамперед, води. Іонізація молекул речовин, які входять до складу ядра інших органів клітин. Іонізація і збудження будь-яких атомів і молекул. Усі відповіді вірні. Усі відповіді невірні. (А)
3. В чому полягає суть прямої дії іонізуючого випромінювання? Іонізація хімічних розчинів клітин організму, насамперед, води. Іонізація молекул речовин, які входять до складу ядра і клітин. Іонізація і збудження будь-яких атомів і молекул. Порушення біомеханізму клітин. Характерне для гамма-променів. (В)
4. Перший етап біологічної дії іонізуючого випромінювання. Передача енергії атомам і молекулам. Іонізація і збудження атомів і молекул. Утворення радикалів Н, ОН, SH, NH. Зміни молекул, порушення біомеханізму клітин. Зміни у радіочутливих тканинах. (А)
5. Другий етап біологічної дії іонізуючих випромінювань. Передача енергії, іонізація і збудження атомів і молекул. Первинні радіохімічні реакції утворення радикалів. Зміни молекул, порушення біомеханізму клітин. Передача енергії. Утворення вільних радикалів. (В)
  Третій етап біологічної дії іонізуючих випромінювань. Передача енергії, іонізація і збудження атомів і молекул. Первинні радіохімічні реакції і утворення радикалів. Зміни молекул, порушення біомеханізму клітин. Зміна радіочутливості тканин. Усі відповіді вірні. (С)
  Скільки ступенів радіочутливості тканин існує? Одна Три Сім Чотири Дві (В)
  Яка із тканин володіє найбільшою радіочутливістю? Кістковий мозок. Слизова порожнина роту. Кісткова тканина. Жирова тканина. Лімфоїдна тканина. (E)
  Чому радіочутливість лімфоідної ембріональної тканини вища, ніж залозистих тканин? Краще кровопостачання. Краща іннервація. Частіше ділиться. Гірше кровопостачання. Висока диференціація клітин. (С)
ПРОМЕНЕВА ТЕРАПІЯ ЗЛОЯКІСНИХ ПУХЛИН №1
10. Які види іонізуючих випромінювань використовують в променевій терапії злоякісних пухлин? Ультразвук, інфрачервоні промені. Рентгенівські, гамма, нейтрони, електрони. Ультрафіолетові, радіохвилі. Нейтрони Електрони (В)
  Що відображає термін „ізодозна крива”? Розповсюдження випромінювання в повітрі. Лінія, яка з’єднує точки з однаковим значенням глибинної дози. Можливість утворення пошкоджень тканини на даній глибині. Розрахунок кількості полів опромінювання. Розміри полів опромінювання. (В)
  Що таке радикальне променеве лікування? Лікування, за допомогою якого домагаються повного виліковування.   Лікування, використовуване на продовження життя. Лікування, використовуване для зниження болю. Лікування на апаратах дистанційної променевої терапії. Лікування на апаратах контактної променевої терапії. (А)
  Яка доза при лікуванні по радикальній програмі використовується при лікуванні пухлин середньої радіочутливості 40 Гр 70 Гр 100 Гр 50 Гр 20 Гр (В)
14. Протипоказанням для променевої терапії злоякісних пухлин є: Пухлина в поєднанні з активною формою туберкульозу. Пухлина в поєднанні з метастазами в регіонарні групи лімфовузлів. Малодиференційована пухлина. Дитячий вік. Високодиференційована пухлина. (А)
  Що таке далекодистанційна променева терапія? Терапія на відстані 1,5 – 25 см. Терапія на відстані 30 – 90 см Терапія на відстані до 1 см Терапія на відстані 1,5 м. Терапія на відстані 1,2 м. (В)
  Для чого використовується роздріблення дози в часі при променевій терапії? Для захисту здорових тканин. Для захисту пухлини. Для зменшення навантаження на апарат. Для захисту шкіри при рухомому опроміненні. Для захисту слизової оболонки при статичному опроміненні. (А)
  Що таке телерантна доза? Вогнищева доза. Максимально переносима доза. Інтегральна доза. Поглинута доза. Оптимальна разова вогнищева доза. (В)
  Які засоби підведення дози відносяться до засобів, що передбачені для захисту здорових тканин? Одномоментний, безпереривний. Роздріблений, багатопільний, за допомогою захисних засобів. Вибіркового накопичення, дистанційний. Одномоментний у передопераційному періоді. Багатопільний у післяопераційному періоді. (В)
  Як змінюється глибина проникнення променів зі збільшенням енергії випромінювання? Глибина проникнення променів збільшується. Глибина проникнення променів зменшується. Глибина проникнення променів не змінюється. Зменшується відносна глибина дози. Збільшується поверхнева поглинута доза. (А)
                             
Променеві реакції і пошкодження
20. Що таке променева реакція? Це сукупність патологічних змін загального і місцевого характеру, які виникають в організмі під впливом іонізуючого випромінювання і характеризуються зворотністю процесу. Це сукупність органічних змін загального і місцевого характеру, які виникають в організмі під впливом іонізуючого випромінювання і вимагають спеціального лікування. Це сукупність патологічних змін, які розвиваються внаслідок променевих уражень. Зміни в тканинах, які залежать від виду променів і методу променевого лікування. . Змін при променевій реакції не знаходять. (А)
  Що таке променеве пошкодження? Це сукупність патологічних змін загального і місцевого характеру, які виникають в організмі під впливом іонізуючого випромінювання і характеризуються зворотністю процесу. Це сукупність органічних змін загального і місцевого характеру, які виникають в організмі під впливом іонізуючого випромінювання і вимагають спеціального лікування. Змін при променевому пошкодженні немає. Це сукупність патологічних змін, які розвиваються внаслідок променевих уражень. Зміни в тканинах, які залежать від виду променів і методу променевого лікування. (В)
  Що таке місцева променева реакція? Реакція, яка виникає в шкірі, в легенях і т.п. Реакція, яка виникає з боку нервової системи, крові і ШКТ незалежно від того, що опромінювали. Такого поняття не існує. Реакція, яка розвивається в процесі променевої терапії. Реакція, яка розвивається в найближчі 3 місяці після закінчення променевого лікування. (А)
  Що таке загальна променева реакція? Реакція, яка виникає в шкірі, в кістках, легенях і т.п. Реакція, яка виникає з боку нервової системи, крові і ШКТ незалежно від того, що опромінювали. Такого поняття не існує. .Реакція, яка розвивається в процесі променевої терапії. Реакція, яка розвивається в найближчі 3 місяці після закінчення променевого лікування (В)
  Що таке пізня променева реакція? Зміни в тканині, які виникають в процесі променевого лікування. Зміни в тканині, які виникають через 1 рік після припинення опромінення. .Зміни в тканині, які виникають через 3 місяці після закінчення променевого лікування. Такого поняття не існує. Зміни в тканинах, які залежать від виду променів і методу променевого лікування. (С)
  Які післяпроменеві зміни в шкірі відносяться до променевих реакцій? Індуративний набряк. Виразка, яка виникає через 4 місяці після променевої терапії. Сухий дерматит. Атрофічний дерматит. Променевий рак. (С)
  Які післяпроменеві зміни в шкірі відносяться до пошкоджень? Еритема Сухий дерматит. Виразка, яка виникає через 10 місяців після променевого лікування. Вологий дерматит. Жодне із зазначеного. (С)
  Які післяпроменеві зміни в слизових оболонках відносяться до променевих пошкоджень? Еритема Набряк Атрофія Ерозія Десквамація епітелію. (С)
  Які післяпроменеві зміни в слизових оболнках відносяться до пошкоджень? Нориця Плівчастий епітелііт. Ерозія Еритема і набряк. Десквамація епітелію (А)
  Які заходи необхідно застосувати для профілактики променевих ускладнень зі сторони ШКТ в передпроменевий період? Призначити їжу, яка термічно, хімічно і механічно не подразнює слизову ШКТ. Призначити антиоксиданти. Призначити засоби, які покращують кровотворення. Призначити заспокійливі засоби. Усі відповіді невірні. (А)
ПРОМЕНЕВА ТЕРАПІЯ ЗЛОЯКІСНИХ ПУХЛИН №2
  Із яких етапів складається план променевого лікування? Передопераційного, післяопераційного Передпроменевого, променевого, післяпроменевого План не потрібен Променевого, післяпроменевого Передопераційного, променевого (В)
  Які заходи виконуються у передпроменевому періоді плану променевого лікування? Вибір видів променів і технічних засобів Проведення променевого лікування Контроль за станом хворого Корекція лікувального плану Лікування променевих ускладнень (А)
  Які заходи виконуються в передпроменевому періоді плану променевої терапії? Лікування ускладнень Використання непроменевих методів лікування. Вибір засобу підведення дози Проведення променевого лікування Контроль за станом хворого (С)
  Які заходи виконуються в передпроменевому періоді плану променевої терапії? Лікування ускладнень Визначення разової дози і ритму опромінення Проведення променевого лікування Корекція плану лікування Контроль за станом хворого (В)
  Які заходи плану променевого лікування виконуються в період проведення променевої терапії Вибір вогнищевої дози Проведення променевого лікування Вибір засобу підведення дози Складання ескізу поперечного зрізу Вибір укладки (В)
  Який захід плану променевого лікування використовується в променевий період? Корекція плану лікування Складання ескізу поперечного зрізу Вибір вогнищевої дози   Вибір сумарної дози Встановлення протипоказань (А)
  Які заходи плану променевого лікування виконуються в післяпроменевому періоді? Встановлення показань до променевої терапії   Лікування післяпроменевих ускладнень Вибір технічних засобів лікування Вибір засобу підведення дози Корекція променевого лікування (В)
  Яке із протипоказань для променевої терапії пухлин є відносним? Активна форма туберкульозу     Зниження гемоглобіну до 50 г/л Перфоративні пухлини Кахексія Декомпенсовані форми хронічних захворювань (В)
  Яке із протипоказань для променевої терапії пухлин є абсолютним? Зменшення кількості еритроцитів до 2 • 106 мк/л Зниження гемоглобіну до 50 г/л. Перфоративні пухлини Гіпертонічна хвороба Ожиріння (C)
  Як змінюється глибина розташування 100% дози в зв’язку зі збільшенням енергії випромінювання? Глибина розташування не змінюється Зі збільшенням енергії випромінювання 100% дози розташовується нижче шкіри Зі збільшенням енергії випромінювання 100% дози розташовується на шкірі Зі збільшенням енергії випромінювання 100% дози розташовується вище шкіри Глибина розташування змінюється в залежності від виду променів (В)
ПРОМЕНЕВА ТЕРАПІЯ НЕПУХЛИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ
  Що із перерахованого відноситься до показань для променевої терапії не пухлинних захворювань? Виражена анемія. Відсутність інших методів. Вагітність Гіпертонічна хвороба. Пухлини головного мозку. (В)
  Що із переліченого відноситься до показань для променевої терапії непухлинних захворювань? Гострі та септичні інфекційні захворювання. Дитячий вік У випадках, коли променева терапія має переваги над іншими методами. Дегенеративно-дистрофічні захворювання кістково-суглобної системи. Лейкопенія нижче 3,200 мм3. (С)
  Вказати абсолютні протипоказання для променевої терапії непухлинних захворювань? Гострі та септичні інфекційні захворювання. Тяжкий загальний стан хворого. Вагітність Особи похилого віку. Молодий вік. (В)
  Вказати абсолютні протипоказання до променевої терапії непухлинних захворювань? Виражена анемія. Гострі інфекційні захворювання. Септичні захворювання. Хронічний гастрит в стадії ремісії. Виразкова хвороба шлунка в стадії ремісії. (А)
  Вказати відносні протипоказання до променевої терапії не пухлинних захворювань. Лейкопенія нижче 3,200 в мл3. Гострі інфекційні захворювання. Виражена анемія. Тяжкий загальний стан. Септичні захворювання. (В)
  Вкажіть відносні протипоказання до променевої терапії непухлинних захворювань? Тяжкий загальний стан. Лейкопенія (нижче 3,200 мл3). Дитячий вік. Декомпенсовані стани серцево-судинної патології. Кахексія (С)
  Яка доза випромінювання застосовується для лікування сірінгомієлії. 5 Гр. 18 Гр. 10 Гр 3 Гр 0,3 Гр. (С)
  Яка сумарна доза опромінення застосовується для лікування гострого запального процесу? 20 Гр. 1-2 Гр. 37 Гр 13 Гр. 7 Гр. (В)
  Яка сумарна доза опромінення застосовується для лікування дегенеративно-дистрофічних захворювань кістково-суглобової системи? 2-4 Гр. 10 Гр. 1 Гр. 20 Гр. 2 Гр. (А)
  Які умови генерації рентгенівських променів при лікуванні запальних захворювань? 20ма, 200 кв,1 мм Си + 1 мм А Рик 30 см. .5 ма, 60 кв, 1 мм А Рик 50 см. 10 ма, 100 кв, 1 мм Си Рик 10 см. 15 ма, 100 кв, 1 мм Си Рик 10 см. 20 ма, 150 кв, 1 мм Си Рик 70 см. (А)
ОСНОВИ ЯДЕРНОЇ ФІЗИКИ
  Який вид випромінювання відноситься до електромагнітних? Альфа-випромінювання. Гама-випромінювання. Бета-випромінювання. Корпускулярне. Протони (В)
  Який вид випромінювання відноситься до корпускулярних? Рентгенівське випромінювання. Альфа-випромінювання. Проміння БУКІ. Гальмівне. Характеристичне (В)
  Чим відрізняється гама-випромінювання від рентгенівського? Величиною енергії. Походженням. Різниці немає. Щільністю іонізації. Потужністю дози. (В)
  Як виникає рентгенівське випромінювання? В результаті альфа-розпаду ядра. В результаті бета-розпаду ядра. В результаті гальмування електрона в електромагнітному полі ядра атома. В результаті фотоелектронного поглинання. В результаті позитронного розпаду. (С)
  Що таке ядерні сили? Сили, що утримують електрони біля ядра. Сили, що утримують протони і нейтрони один біля одного. Сили, які характеризують активність джерела. Сили, що утримують протони і нейтрони один біля одного. Час розпаду радіонукліду. (В)
  Що таке радіоактивність? Здатність перетворення ядер одних елементів на інші, що супроводжується появою іонізуючого випромінювання. Здатність ядер самовільно розпадатися і перетворюватися на ядра інших елементів. Здатність самовільного перетворення ядер одних елементів в інші, що супроводжується появою іонізуючого і неіонізуючого івипромінювання. Час, за який розпадається радіонуклід. Властивість атомів розпадатися. (С)
  Що таке альфа-розпад? Розпад ядра, що супроводжується випромінюванням . Розпад ядра, що супроводжується випромінюванням . Розпад ядра, що супроводжується випромінюванням . Фотоелектронне поглинання. Розсіювання (А)
  Що таке електронний розпад? Розпад ядра, що супроводжується випромінюванням . Розпад ядра, що супроводжується випромінюванням . Розпад ядра, що супроводжується випромінюванням . Потік нейтронів. Позитронна емісія. (А)
  Що таке позитронний розпад? Розпад ядра, що супроводжується випромінюванням . Розпад ядра, що супроводжується випромінюванням . Розпад ядра, що супроводжується випромінюванням . Електронний захват. При позитронному розпаді атомний номер елемента збільшується на 2 одиниці (+2). (С)
  В яких одиницях вимірюється експозиційна доза випромінювання? Кл/кг Кулон/кг. Гр (Грей). Зв (Зіверт). Бк (Беккерель). Ев (Електрон- Зв (Зіверт). (А)
РАДІОМЕТРІЯ І ДОЗИМЕТРІЯ ІОНІЗУЮЧИХ ВИПРОМІНЮВАНЬ
  Який метод дозиметрії покладено в основу іонізаційного способу? Фізичний Хімічний Розрахунковий Зміна хімізму і морфології тканин. Фотографічний (А)
  Який метод дозиметрії покладено в основу фотографічного способу? Біологічний Хімічний Розрахунковий Іонізаційний Напівпровідниковий (В)
  Який метод дозиметрії покладено в основу визначення дози випромінювання по вивченню змін функції органів? Біологічний Фізичний Розрахунковий Сцинтиляційний Фотографічний (А)
  Що таке дозиметр? Прилад для вимірювання потоку частинок або гамма-випромінювань. Прилад для реєстрації активності радіонуклідів. Прилад для вимірювання величини доз або потужності доз. Прилад для визначення ефективної дози. Прилад для біодозиметрії. (С)
  Що таке радіометр? Прилад для вимірювання величини доз. Прилад для вимірювання потужності доз. Прилад для вимірювання потоку часток або гамма - квантів. Прилад для вимірювання енергії випромінювання. Прилад для індивідуальної дозиметрії. (С)
  Який прилад відноситься до радіометрів? Прилад для визначення потужності лікувальних доз. Дозкалібратор Для визначення індивідуальних доз. Електрофізичний генератор. Лінійний прискорювач. (В)
  В якому вигляді надають інформацію медичні радіометри? В кількості імпульсів. У вигляді кривої. У вигляді площинного зображення. У вигляді зображення на екрані монітору. У вигляді звукових сигналів. (А)
  В якому вигляді надає інформацію радіограф?   У кількості імпульсів. У вигляді кривої. У вигляді площинного зображення. У вигляді зображення на екрані монітору. У вигляді звукових сигналів. (В)
  В якому вигляді надає інформацію сканер?   У вигляді кривої. У вигляді площинного зображення на папері, що складається з штрихів або цифр У вигляді площинного зображення на екрані монітору. У кількості імпульсів. У вигляді графіка. (В)
  Що досліджують з допомогою радіометрів in vitro?   Функцію органів. Характер розміщення радіонукліду в органі. Вміст гормонів в біосферах. Активність радіонукліду. Енергію випромінювання. (С)
                   

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1226 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)