АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

При пальпації живота знаходять локальну або дифузну болючість в надчерев’ї.

Прочитайте:
  1. D.Здуття живота, невідходження газів
  2. S.34. Травма нервів поперекового відділу спинного мозку та нервів в області живота, нижньої частини спини і тазу
  3. S.38. Розтрощення (розчавлення) та травматична ампутація частини живота, нижньої частини спини і тазу
  4. S.39. Інші та неуточнені травми живота, нижньої частини спини і тазу
  5. А) боль внизу живота
  6. А.прямая мышца живота
  7. Белая линия живота
  8. Блок тренировки: Расслабление груди, живота и поясницы
  9. Вегетативні ядра спинного мозку знаходяться в
  10. Верхня стінка живота – діафрагма

Діагноз стверджують шляхом дослідження секреторної функції шлунка, ендоскопії та морфологічного вивчення біоптату слизової оболонки шлунка.

Тепер розрізняють такі форми хронічного гастриту.

Тип А – характеризується атрофією слизової оболонки шлунка при наявності лише незначних змін в антральному його відділі. При цьому має місце проліферація клітин, які продукують надмір гастрину. Швидко включається аутоімунний механізм розвитку захворювання з утворенням антитіл до парієтальних клітин. Захворювання має затяжний перебіг. Цей тип гастриту часто спостерігається при В12-дефіцитній анемії. Як і більшість аутоімунних захворювань хронічний гастрит типу А часто виявляється у ближніх родичів, поєднується з хронічним тиреоїдитом і тіреотоксикозом, а також з первинним гіпопаратиреозом (табл. 41).

Таблиця 41.
Характеристика хронічних гастритів типів А і В.
 
Критерії Тип А Тип В
 
Морфологічні:    
-перифокальна локалізація дно, тіло антрум
-запальна реакція слабовиражена виражена
-розвиток атрофії епітелію первинно вторинно
-наявність ерозій рідко часто
Імунологічні:    
-інфекційний фактор (НР) немає є
-наявність антитіл до НР немає є
-антитіла до парієтальних клітин є немає
-антитіла до внутрішнього фактору є немає
Клінічні:    
-виражена гастринемія є немає
- гіпоацидність виражена не завжди
-розвиток В12-дефіцитної анемії є немає
-поєднання з виразковою хворобою рідко 100%
-малігнізація крайнє рідко часто

Хронічний гастрит типу А часто зустрічається в середньому і похилому віці, іноді у дітей (з раннім проявом аутоімунного процесу). Роль гастриту типу А в розвитку злоякісних новоутворів слизової оболонки шлунка очевидно перебільшена.

Хронічний гастрит типу В – це поверхневий антральний гастрит, тіло шлунка в процес не втягується, антитіл до парієтальних клітин не виявляють. Гастрит типу В зустрічається у 100% випадків виразкової хвороби будь-якої локалізації. Тому багато вчених і лікарів розглядають гастрит типу В як складову частину ульцерогенезу. В 1983 році з’явилися повідомлення про зв’язок гастриту типу В з мікроорганізмом, відкритим австралійськими вченими B.I.Marshall і I.R.warren. Вони назвали його Campylobacter pylori. В подальшому цей збудник перейменований в Helyсobacter pylori (HP) (Goodwin C.S. et al., 1989), оскільки мав лише віддалену подібність з кампілобактеріями.

Ця бактерія володіє низкою унікальних властивостей, які дозволяють їй вижити в умовах агресії шлункового вмісту. HP розташовується в антрумі під пластом слизу, який має лужну реакцію, що також вигідно для цієї бактерії. HP може тривалий час персистувати в слизовій оболонці шлунка. У відповідь на його присутність в зоні проживання збільшується кількість нейтрофілів, число імуноглобулін-продукуючих плазматичних клітин, що синтезують специфічні для HP Ig G, Ig A. Причому IgA-продукуючі клітини зосереджуються в зоні запалення, а Ig G – у вогнищах атрофії. Отже, процеси запалення і атрофії є фазами єдиного патологічного процесу.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 373 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)