АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Властивості риби

Прочитайте:
  1. Будова серця. Властивості серцевого м'яза
  2. Властивості аерозолів
  3. Властивості АНС.
  4. Властивості водо- і жиророзчинних вітамінів
  5. Властивості гормонів та їх основні впливи. Механізм дії гормонів на клітини організму.
  6. Властивості збудливих тканин.
  7. Властивості нервової системи
  8. Властивості токсинів
  9. Гемоглобін, будова, властивості, види, сполуки

Вступ

Морепродуќти, дари́ моря — різноманітні морські тварини, такі, як ракоподібні та молюски, включаючи головоногих і голкошкірих, кальмари, креветки, краби, лангусти та омари.

В багатьох країнах морепродукти вважаються делікатесом.

За традицією, в приморських та острівних країнах морепродукти відіграють важливу роль у раціоні харчування людини.

Серед залишків кам'яної епохи археологи в багатьох місцях по всьому світу стикаються з рештками молюсків в місцях поселення людей, який доводить, що навіть їли їх до початку становлення сільського господарства.

Морепродукти мають високу поживну цінність і є ідеальною їжею, за умови, що вони поставляються з чистої води.

Їхня погана якість може бути причиною серйозних отруєнь.

Основні різновиди

Морепродукти можна розділити на дві основні групи — ракоподібні та молюски.

Ракоподібні є безхребетні, мають зовнішній скелет, часом створюючи перетинну тендітну оболонку. Ця група включає в себе; омарів, раків, крабів та креветок.

Молюски є безхребетні, в основному під захистом свого сильного корпусу, населяють гирла річок та морські береги. До цієї групи відносяться: устриці, гребінці, мідії, равлики, в тому числі головоногі; каракатиці, кальмари, восьминоги.

Окрему групу складають голкошкірі, такі як морський їжак.

Склад: холестерин, вітаміни, мікроелементи

Як і більшість продуктів тваринного походження, морепродукти, містять холестерин; його менше у молюсків, 40-100 мг на 100 г, у ракоподібних більше — 100–200 мг. Значно більша кількість холестерину міститься в кав'ярі.

Морські молюски і ракоподібні є гарним джерелом білка, містять велику кількість вітамінів групи B, зокрема, ніацину та кобаламіну(вітамін PP та B12). Вітамін B12, мабуть, єдиний вітамін, який може зберігатися в тілі людини довший час та використовуватися пізніше. Він грає важливу роль у процесі утворення крові.

Морепродукти є кращим дієтичним джерелом йоду, селену і фтору для людини. Крім того містять помірну кількість заліза, цинку та магнію. Сума заліза, що міститься в них припадає близько на 30-50% від кількості заліза, що міститься в червоному м'ясі. Ракоподібні і молюски є також гарним джерелом кальцію а вустриці — найбагатшим природними дієтичним джерелом цинку. Вони є сильними афродизіаками, реально впливають на зміцнення потенції.

Властивості риби

Філе риби – джерело легкозасвоюваного білку, мікроелементів, вітамінів, але найцінніше в рибі – жир, який складається з поліненасищених жирних кислот (омега 3 і омега 6) і повністю засвоюється організмом.

Говорячи про користь риби, варто акцентувати увагу на тому, яку риба корисно їсти: річкову або морську. У річковій рибі або рибі з прісноводих водоймищ менше зміст білку і жиру, в ній відсутній йод і бром, які завжди є у складі морської і океанічної риби.

Користь риби, здобутої з морських глибин, поза сумнівом, більше, ніж користь риби виловленою з найближчої річки. Морська риба, окрім того, що вона багата йодом і бромом, насичує наш організм фосфором, калієм, магнієм, натрієм, сіркою, фтором, міддю, залізом, цинком, марганцем, кобальтом, молібденом. Вітамінний ряд, що міститься у філе морської риби значний, це вітаміни групи В (В1, В2, В6, В12), вітамін РР, Н, в незначних кількостях вітамін С, а також жиророзчинні вітаміни А і D.

Риба (не лише філе, але і печінка) насичує організм цінними жирними кислотами лінолевої і архидоновой (знамениті омега 3 і омега 6), вони входять до складу клітин головного мозку і є будівельним матеріалом для клітинних мембран. Також омега-6 знижує рівень шкідливого холестерину в крові, мінімізує ризик розвитку атеросклерозу, що позитивно позначається на роботі кровоносної і серцево-судинної системи.

Великий зміст фосфору в рибі найсприятливішим чином позначається на роботі нервової системи, підвищує працездатність, усуває млявість. Фосфор іноді називають елементом бадьорості, при його недоліку клітини нервової системи перестають нормально функціонувати і проводити нервові імпульси з потрібною швидкістю.

Для ендокринної системи, зокрема для успішної роботи щитовидної залози, украй корисний йод, яким багата морська риба. До відома в 200 г скумбрії знаходиться добова норма йоду, в тій формі, яка повністю засвоюється організмом.

Маючи такий “букет” корисних властивостей, риба залишається низькокалорійним продуктом і входить до складу основної маси дієтичних меню. Якщо ви хочете скинути вагу і при цьому отримати масу корисних речовин, вибирайте нежирні сорти риби, до яких відноситься тріска, минтай, сайда, путассу, щука, макрурус, хек.

Якщо зайві кілограми вас не страхають, і ви любите рибу жирніших сортів, ваше меню приємно різноманітять блюда із скумбрії, вугра, палтуса, осетрових. У цих видах риби знаходиться до 8% жиру. Існує і третя категорія – з середньому вмісту жиру, до неї відносяться судак, ставрида, горбуша, тунець, короп, зубатка, форель

Мало хто знає, але риба здатна приносити не лише користь людині, іноді її вживання може принести шкоду. Так, наприклад, річкова риба частенько стає джерелом зараження різними паразитами, особливо якщо вона неправильно приготована, погано зварена або просмажена. У морських видів риб завжди видаляють голову і не споживають її. Саме у голові відкладаються шкідливі речовини, які присутні у воді.

Існують види риб, які і зовсім є отруйними, наприклад популярна в Японії риба фугу, щоб навчиться обробляти її за усіма правилами, кухарі проходять спеціальне навчання. У разі неправильного оброблення риби, отрута фугу потрапляючи в організм людини, призводить до смерті протягом декількох хвилин.

Також варто пам’ятати, що риба відноситься до розряду швидкопсувних продуктів, купувати необхідно тільки свіжу рибу (її тушка пружна, щільна, після натиснення відразу відновлюється) або свіжоморожену, заготовлену в промислових умовах.

Ікра риби – дуже цінний продукт, в усіх відношеннях, як за вартістю, так і по харчовій цінності. Хоча ще нещодавно риб’яча ікра була просто їжею, яку вживали в необмеженій кількості, а на Далекому Сході і зовсім собак годували. Сьогодні ікра риби – делікатес, і якщо червона ікра ще не є дефіцитним продуктом, то чорна ікра -самий справжній дефіцит, доступний за своєю вартістю лише мало чим. Незважаючи на високу ціну, ікру купують навіть сім’ї з не дуже великим достатком, тому що користь ікри для здоров’я дуже велика.

Кожна ікринка – це мікроконтейнер з масою корисних і потрібних для підтримки життя речовин: вітамінів, мікроелементів, білку, жиру. Харчова цінність червоної і чорної ікри приблизно однакова. Різниця лише в тому, що чорна ікра, що отримується з осетрових порід риби, практично не добувається в природних умовах, оскільки осетер відноситься до вимираючих видів риби. Для здобичі чорної ікри, осетрових розводять в спеціальних штучних водоймищах, це дуже витратне виробництво, що і позначається на кінцевій вартості продукту. Разом з натуральною ікрою існує також ще і імітація, червона і чорна ікра, яка нічого спільного, окрім зовнішнього вигляду, з натуральним продуктом не має. Корисні властивості такої ікри мінімальні, якщо взагалі присутні.

Натуральна червона ікра перебуває на 30% з білку, який має особливу структуру і повністю засвоюється людським організмом. Також до її складу входять вітаміни А, В, D, Е, РР, фолієва кислота, лецитин, мікроелементи: фосфор, залізо, калій, йод, натрій, магній. Окремо варто сказати про жири, які містить ікра, це поліненасищені жирні кислоти, іменовані омега- 3. Вони дуже корисні для людини, нормалізують рівень холестерину в крові, позитивно впливають на стан серцево-судинної системи і органів центральної нервової системи. Доведено, що омега- 3 покращують комунікацію між клітинами мозку, у тих людей, хто відчуває дефіцит поліненасищених жирів, частіше відзначаються випадки виникнення різних психічних розладів (шизофренія, МДП, депресія).

Із-за високого вмісту заліза в легкозасвоюваній формі надзвичайно висока користь ікри для вагітних і хворих анемією. Вітамінний ряд (А, D, Е) представлений в червоній і чорній ікрі має високі антиоксидантні властивості, виводить радіонукліди, сприяє зміцненню м’язової і кісткової тканини, покращує зір і стан шкіри.

Чорна і червона ікра, незважаючи на високу поживну цінність абсолютно не калорійний продукт і відноситься до розряду дієтичних. У 100 г червоної ікри знаходиться всього 240 ккал, а в чорній і того менше, в середньому від 200 до 230 ккал (залежно від виду). А ось білий хліб і вершкове масло, які, загальноприйнято вживають з ікрою можуть значно збільшити калорійність цього продукту. Тому якщо ви сидите на дієті і мрієте позбавитися від зайвих кілограмів, не відмовляйте собі в задоволенні з’їсти ложечку ікри, тільки вживайте її або в чистому вигляді, або з половинкою вареного курячого яйця (калорійність цього “бутерброда” буде зразкова 60кал).

Окрім усіх корисних властивостей, ікра має ще одну пікантну дію – це афродизіак, споживаючи ікру можна збільшити силу лібідо.

Споживаючи ікру і акцентуючись на її користі, не варто забувати про те, що основний спосіб консервації цього продукту – засолювання, тобто в банку з ікрою окрім усіх корисних речовин, досить у великій кількості знаходиться сіль, яка затримує воду в організмі і може викликати появу набряків. Враховуючи цей факт, ікру потрібно їсти в розумних кількостях.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 470 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.014 сек.)