АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Профілактика дефіциту вітамінів

Прочитайте:
  1. Б. Профілактика захворювань і травм опорно-рухового апарату дітей
  2. Визначення, класифікація і номенклатура вітамінів
  3. Властивості водо- і жиророзчинних вітамінів
  4. Вторинна профілактика
  5. Гігієнічні аспекти організації праці лікарів. Профілактика професійно-зумовлених захворювань лікарів різних спеціальностей
  6. Гігієнічні вимоги до користуванням персональним комп’ютером. Профілактика астенопії. комп’ютером. профілактика травм очей і інфекційних хвороб (блефарит, конюктевіт, ячмінь)
  7. Гігієнічні вимоги до улаштування, обладнання та експлуатації інфекційного відділення. Профілактика внутрішньо лікарняних інфекцій.Санітарно-протиепідемічний режим
  8. Глава 15. ПОРУШЕННЯ ОБМІНУ ВІТАМІНІВ
  9. Глава 15. Порушення обміну вітамінів
  10. Група жиророзчинних вітамінів поєднує вітамін A, вітамін D, вітамін E та вітамін K.

Увесь необхідний для дитини набір вітамінів може надходи ти до організму тільки за умови використання у меню всіх основних груп продуктів. Помилково вважати, що джерелом вітамінів є лише свіжі овочі та фрукти. Ця група продуктів дійсно є єдиним джерелом вітаміну С та забезпечує людину вітаміном РР, фолієвою кислотою (фолат) і β-каротином, але не містить тіаміну, рибофлавіну, ніацину, а також вітамінів В12, Е, D. М'ясо та м'ясні продукти є важливим джерелом вітамінів B1, B2, B6, B12. З моло ком та молочними продуктами в організм надходять вітаміни А, В2; зі злаковими — вітаміни B1, B2, B6, РР, Е; з рослинними жирами — вітамін Е; з тваринними жи рами — вітаміни А, D. Тому при складанні меню його необхідно максимально урізно манітнювати.

Однак повністю задовольнити потре бу в усіх основних вітамінах тільки за ра хунок харчового раціону складно. З метою забезпечення повної відповідності між по требами організму дітей у вітамінах і їх надходженням з їжею проводиться профілактика вітамінної недостат ності.

Вітаміни необхідні для таких процесів в організмі людини:

• ріст тканин і кровотворення;

•нормальне функціонування нервової, серцево-судинної систем, системи травлення і залоз внутрішньої секреції;

• підтримання гостроти зору;

• підтримання здоров'я шкіри;

• забезпечення адекватної імунної відповіді;

• забезпечення розумової працездатності, пам'яті та концентрації уваги.

Необхідно щоденно включати до раціону дітей дошкільного віку продукти підвищеної харчової та біологічної цінності, збагачені мікронутрієнтами (табл. 1), а також полівітамінні чи вітамінно-мі неральні комплекси. Норми фізіологічної потреби організму у віта мінах наведено уТаблиці 2.

Таблиця1. Основні групи продуктів, збагачених мікронутрієнтами, для харчування дітей дошкільного віку

Група продуктів Мікронутрієнти
Вітаміни, провітаміни Мінеральні речовини
Хліб і хлібобулочні вироби з пшеничного борошна вищого та першого гатунків B1, B2, B6, B12, РР,С, фолат, β-каротин залізо, кальцій, йод
Молоко і кисломолочні продукти С, А, Е, D, β-каротин, B1, B2, B6, РР, фолат кальцій, йод, цинк, мідь, залізо
М'ясо та м'ясні продукти B1, B2, B6, B12 залізо, цинк, селен, фосфор
Фруктові і овочеві соки, нектари Е, С, В2, В6, В 12,РР, фолат цинк, йод, залізо

 

Таблиця 2. Добова потреба дітей у вітамінах, мг

Вікова група A D E K B1 B2 B6 Фолат B12 PP C
0-3 місяці 0,4 0,008   0,005 0,3 0,4 0,4 0,025 0,0005    
4-6 місяців 0,4 0,01   0,008 0,4 0,5 0,5 0,04 0,0005    
7-12 місяців 0,5 0,01   0,01 0,5 0,6 0,6 0,06 0,0006    
1-3 роки 0,6 0,01   0,015 0,8 0,9 0,9 0,07 0,0007    
4-6 років 0,6 0,01   0,02 0,8 1,0 1,1 0,08 0,001    

Пам’ятка щодо видів вітамінів у дитячому харчуванні та їхніх функцій в організмі

ЖИРОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИ

Вітамін А

Вітамін А відіграє важливу роль у процесах росту і репродукції, диференціюванні епі­теліальної і кісткової тканин, підтримці імунітету і зору. Дефіцит вітаміну А призводить до порушення темнової адаптації («куряча сліпота» чи гемералогія), ороговіння шкіри; знижує стійкість до інфекцій.

Вітамін D (кальциферол)

Основні функції вітаміну D пов'язані з підтримкою гомеостазу кальцію і фосфору, про цесів мінералізації кісткової тканини. Дефіцит вітаміну D призводить до порушення обміну кальцію і фосфору у кістках, посиленню демінералізації кісткової тканини, внаслідок чого підвищується ризик розвитку остеопорозу. Впливає на диференціювання клітин епітелі­альної, кісткової, кровотворної та імунної систем.

Вітамін Е

Вітамін Е представлений групою токоферолів з антиоксидантними властивостями. Є універсальним стабілізатором клітинних мембран; необхідний для функціонування ста­тевих залоз, серцевого м'яза. У разі дефіциту вітаміну Е спостерігається гемоліз еритроци­тів, неврологічні порушення.

Вітамін К

Метаболічна роль вітаміну К обумовлена його участю у модифікації низки білків згортальної системи крові і кісткової тканини. Дефіцит вітаміну К призводить до збіль­шення часу згортання крові, низького вмісту протромбіну у крові.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 275 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)