АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Обладнання і діяльність операційного блоку

Прочитайте:
  1. B.Перед початком кожного операційного дня
  2. C.Гоління операційного поля, проведення премедикації
  3. D. Напрацювання блокуючих антитіл та зменшення виділення медіаторів
  4. V. Фінансово-господарська діяльність і матеріально-технічна база навчально-реабілітаційних центрів
  5. А. Рефлекторна діяльність
  6. БЛОК 5. СТЕРИЛІЗАЦІЯ ХІРУРГІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ.
  7. Визначення тактики і методу операційного лікування при кровотечі з варикозно розширених вен стравоходу.
  8. Вища нервова діяльність
  9. ВИЩА НЕРВОВА ДІЯЛЬНІСТЬ
  10. Вплив гарячки на діяльність органів і систем.

Операційний блок треба розташовувати якомога далі від санітарних вузлів, харчоблока і палат, ліпше на окремому поверсі. Залежно від обсягу роботи він може бути різної площі. Блок складається з операційної, передопераційної, стерилізаційної і матеріальної кімнат.

У великих хірургічних відділеннях передбачають окремі кімнати для наркозу, переливання крові, накладання гіпсових пов’язок, допоміжні приміщення для хірургів і операційних сестер, рентгенустановок та ін.

Для створення умов асептики під час проведення операцій в операційному блоці необхідно виконувати чітке зонування приміщення. До 1-ї зони належать приміщення, котрі мають відповідати найсуворішим вимогам асептики (операційні, стерилізаційні, лабораторія штучного кровообігу).

У 2-гу зону входять приміщення, безпосередньо пов’язані з операційною (передопераційна, наркозна, апаратна). Передопераційна і наркозна з приміщеннями 3-ї зони пов’язані через внутрішній коридор. Третю зону утворюють решта приміщень, які розміщені всередині, в чистій зоні (інструментальна, матеріальна, лабораторія термінових аналізів, зала для пробудження хворих, приміщення медичних сестер, хірургів тощо).

Будова і обладнання операційного блоку мають виключати можливість скупчення пилу, бруду, забезпечити швидке, зручне миття підлоги, стін, стелі. Необхідно, аби операційна, що містить операційний стіл, мала площу не менш як 40 м2. Підлогу і стіни найкраще облицьовувати кахелем або пластмасовою плиткою, стіни і стелю можна пофарбувати світлою олійною фарбою. Вікна операційної у південних регіонах мають виходити на північ або на північний захід (щоб уникнути перегрівання).

Меблі в операційній мають бути світлими, легкими (з металу, скла, пластмаси), зручними, простими за конструкцією, легко митися.

Устаткування операційних залежить від профілю хірургічного відділення. В усіх операційних необхідно мати операційний універсальний стіл, безтіньову стаціонарну лампу, переносну лампу-рефлектор, наркозний апарат, апарат діатермії, електроніж, електровідсмоктувачі або водоструминний насос, стіл для інструментарію, 2 столики для медикаментів, кілька гвинтових табуреток і підставок для барабанів (біксів), тази для використаних матеріалів та інструментарію. В операційній має бути централізоване підведення кисню, закису азоту, стисненого повітря і вакууму.

Сучасні операційні мають бути обладнані рентгенівською апаратурою іустановкою для кондиціонування повітря.

У передопераційних необхідно мати крани з холодною та гарячою проточною водою, тази для миття рук.

У матеріальній кімнаті мають бути ванни, шафи для інструментарію, марлі, білизни, гумових та інших предметів, необхідних під час операції.

Якщо централізоване стерилізаційне відділення в операційному блоці відсутнє, створюють стерилізаційну для поточної стерилізації інструментів. Стерильні інструменти передають із стерилізаційної в операційну через спеціальне вікно.

Для зменшення ризику забруднення в сучасних операційних обмежується присутність на операціях сторонніх осіб (студентів, лікарів, курсантів). Спостерігати за операцією дозволяється по телевізору або через скляну стелю над операційною. Операційна бригада має піддаватися суворій регламентованій санітарно-гігієнічній обробці. У зоні санпропускника персонал роздягається і залишає одяг в індивідуальних шафах. У чистій зоні, куди можна потрапити лише після прийняття душу, містяться шафи з чистою білизною різних розмірів, костюмами і взуттям операційного блока. Операційну бригаду необхідно забезпечити спеціальним бактерицидним одягом.

Медичні шапочки повинні закривати волосся на голові як у чоловіків, так і в жінок, маски — закривати рот і ніс, виконуючи роль фільтра. Виготовляють їх із чотирьох (і більше) шарів марлі або бавовняно-паперової тканини. Найзручнішими є маски з шапочками одноразового користування.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1659 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)