АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Свинець як виробнича шкідливість (фізичні властивості, біологічна дія, зрушення у стані здоровя). Профілактика захворювань при роботі, що пов’язана із впливом свинцю.

Прочитайте:
  1. II. Захворювання, викликані впливом промислових аерозолів
  2. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  3. А. 4.4. Клінічні критерії диференціальної діагностики коматозних станів у хворих на цукровий діабет
  4. Автоматія серця. Градієнт автоматії. Дослід Станіуса.
  5. Б. Профілактика захворювань і травм опорно-рухового апарату дітей
  6. Біологічна особливість репродукції людини
  7. Біологічна смерть
  8. Біологічна смерть
  9. В клініку доставлена жінка в коматозному стані, яка працювала на складі отрутохімікатів, проводила розфасовку і видачу хлорофоса і гранозана.
  10. Вагітних – група захворювань, що виникають у зв’язку з вагітністю і зникають після її переривання.

Свинець – важкий мякий метал, який широко застосовують у виробництві свинцевих білил, пластин акумуляторів, малярній справі, друкарському, гончарному і порцеляно-фаянсовосу виробництві (свинцева полива), у склодувній промисловості при шліфуванні свинцевого скла, у с/г (інсектициди, які містять свинець). Свинець та його сполуки, переважно аерозолі, потрапляють в організм людини через дихальні шляхи у вигляді парів і пилу. У промислових умовах можливе надходження свинцю через травний канал, а також через шкіру. Виводять свинець з організму через кишки й нирки. Його можна знайти в усіх екскретах. Свинець депонується здебільшого в кістках у вигляді три фосфату свинцю. Цей метал і його сполуки – протоплазматичні отрути. В умовах виробництва отруєння свинцем (сатурнізм) носять характер хронічних отруєнь, які характеризуються поліморфізмом. При цьому характерним для інтоксикації є зміни у порфіри новому обміні з появою в сечі ферменту, що носить назву амінолевулінової кислоти і копро порфірину. Клінічні симптоми свинцевих отруєнь розвиваються повільно і протягом певного часу можуть не виявлятися. Клінічна картина отруєння відображає патологічні та компенсаторні явищ, які виникають в організмі в процесі його взаємодії з токсичним агентом. Розрізняють такі форми вияву інтоксикації: початкова форма, що має малосимптомний перебіг, легка форма, що супроводжується функціональним порушенням ЦНС і зміною картини периферійної крові, і виражена форма – анемія, полі невропатія, ушкодження СС і травної систем, астеновегетативний синдром і енцефалопатія. Серед симптомів свинцевої інтоксикації слід виділити такі: 1. Свинцева смуга на яснах 2.Ретикулоцитоз 3. Поява в крові базофільно-зернистих еритроцитів.4Підвищений вміст порфірину в сечі 5. «Свинцевий колорит». Клінічна картина складається з низки синдромів. Зміни з боку ЦНС характеризується астенічним синдромом і скаргами хворих на головний біль, підвищену втомлюваність, млявість, дратівливість, погіршення памяті, біль у кінцівках. Свинцевий поліневрит, перебіг якого набуває форми моторних і сенсорних порушень, є наслідком дії свинцю на периферійні нерви. Найтяжчою формою свинцевої інтоксикації є свинцева енцефалопатія, зумовлена спазмом судин мозку або їхнім органічним ушкодженням. Зміни з боку ШКТ характеризується тим, що хворі скаржаться на неприємний присмак в роті, поганий апетит, нудоту, печію, блювання, свинцева коліка. Сатурнізм може супроводжуватися мета токсичними явищами – ушкодженням суглобів, нирок, секреторної діяльності шлунка. ГПК свинцю і його неорганічних сполук становить 0.01 мг/м3.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 712 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)