АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Проведення шкірно-алергійної проби та оцінювання її результатів

Прочитайте:
  1. C.Гоління операційного поля, проведення премедикації
  2. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  3. V етап м/с обстеження – оцінка результатів м/с втручань та їх корекція
  4. V. Етапи проведення заняття
  5. VІ. Техніка проведення операції кесарева розтину в нижньому сегменті матки поперечним розтином.
  6. VІІІ. Методика проведення заняття та організаційна структура заняття
  7. АЛЕРГІЧНІ ДІАГНОСТИЧНІ ПРОБИ (ШКІРНІ).
  8. Антибактеріальна терапія призначається в разі проведення операції при значних структурних змінах
  9. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  10. АСИСТУВАННЯ ЛІКАРЮ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ПРОЦЕДУРИ.

15. Виконання в\м,п\ш,в\ш,в\в інєкцій

Методика внутрішньом´язової ін´єкції

1. Підготовку рук, шприца з голкою здійсніть згідно із загальноприйнятими правилами.

2. Проведіть психологічну підготовку хворого.

3. Запропонуйте йому лягти на бік або на живіт. У такому положенні м´язи повністю розслаблюються. Якщо хворий напружив м´язи, то попросіть його спокійно глибоко подихати й розслабити їх.

4. Шкіру верхньозовнішнього квадранта протріть двічі стерильними ватними тампонами, зволоженими 70 % розчином етилового спирту. Другий ватний тампон зафіксуйте між IV та V пальцями лівої руки.

5. У правій руці утримуйте заповнений ліками шприц із голкою (II пальцем підтримуйте поршень, V — муфту голки, а рештою пальців утримуйте циліндр шприца).

6. Шкіру на місці ін´єкції розтягніть і фіксуйте між І та II пальцями лівої руки. Запропонуйте хворому зробити глибокий вдих.

7. Перпендикулярно до поверхні шкіри різким рухом уведіть голку на глибину 5 — 7 см, проколюючи при цьому шкіру, підшкірну жирову клітковину, фасцію, великий сідничний м´яз, але не більше ніж ⅔ довжини голки.

8. До введення ліків відтягніть дещо поршень і переконайтесь у тому, що голка не потрапила в су-дину (у шприці не з´являється кров). Якщо препарат темного кольору і кров у шприці побачити немож-ливо, від голки від´єднайте шприц і, переконавшись у відсутності крові в муфті, знову їх з´єднайте.

9. Уведіть повільно ліки, натискуючи на поршень лівою рукою, щоб звести до мінімуму больові відчуття і рівномірно розподілити препарат у тканині.

10. Притисніть стерильним ватним тампоном шкіру в місці уколу і швидким рухом видаліть голку, а місце ін´єкції промасажуйте 1 — 3 хв.

11. При введенні ліків у стегно запропонуйте хворому лягти на спину. Голку введіть під кутом 70° на глибину ⅔ її довжини,

Методика виконання підшкірної ін´єкції

1. Протріть чисто вимиті руки стерильним ватним тампоном, зволоженим 70 % розчином етилового спирту.

2. Підготуйте шприц і наберіть ліки згідно із загальноприйнятими правилами.

3. Проведіть психологічну підготовку хворого.

4. Хворого посадіть. Пацієнтам з лабільною нервовою системою, схильним до запаморочень, ін´єкції виконуйте в положенні лежачи.

5. У місці ін´єкції шкіру протріть стерильним ватним тампоном, зволоженим 70 % розчином етилового спирту, двічі: спочатку обробіть ділянку розміром 10 х 10 см, потім другим тампоном — 5 x 5 см. Тампон затисніть між IV і V пальцями лівої руки.

6. Наповнений ліками шприц візьміть правою рукою так, щоб II палець притримував муфту голки, решта пальців невимушене тримають циліндр шприца. При цьому зріз голки направте вгору.

7. Вказівним та великим пальцями лівої руки захопіть шкіру з підшкірною жировою клітковиною у відповідній ділянці і відтягніть її догори або захопіть плече з медіального боку і трохи натягніть шкіру.

8. Швидким рухом під гострим кутом (30 — 45°) за течією лімфи (від периферії до центру) вколіть голку зрізом догори, уведіть її на ⅔ довжини в основу утвореної складки, тобто на глибину 1 — 2 см.

9. Після проколу шкіри складку відпустіть і ІІ — ПІ пальцями лівої руки обхопіть обід циліндра шприца, а І пальцем надавіть на рукоятку поршня і повільно введіть ліки під шкіру.

10. Лівою рукою прикладіть до місця уколу стерильний ватний тампон і швидким рухом витягніть голку.

11. Запропонуйте хворому цим самим тампоном протягом 3 — 5 хв притримати місце ін´єкцій.

 

Техніка виконання внутрішньовенної ін’єкції

 Спочатку потрібно посадити або укласти пацієнта. При необхідності, людини слід заспокоїти.

 Необхідно підкласти спеціальний валик під його ліктьовий згин.

 Накладення венозного джгута проводиться знизу вгору вище згину. Накладати слід не на голе тіло і сильно затягувати джгут не потрібно.

 Нехай пацієнт «попрацює кулачком» (кілька разів стисне і розтисне кулак), а потім стисне його і не розтискає до закінчення процедури.

 Місце, в яке буде виконуватися внутрішньовенна ін’єкція, необхідно обробити спиртом за допомогою змоченого в ньому ватного кульки. При цьому першим ватним кулькою потрібно обробити більш велику зону, навколо передбачуваного місця ін’єкції. Другим кулькою необхідно обробити безпосередньо саме місце уколу у вену (пункції). Рух виконується знизу вгору, в результаті вена стає більш доступною за рахунок припливу крові. Ще один змочений спиртом кульку береться під мізинець вільної від шприца руки.

 Шприц береться в руку, з голки знімається ковпачок. Необхідно легким натисканням на поршень стравити повітря зі шприца. Тримати його слід, направляючи голку зрізом вгору. Канюля голки фіксується вказівним пальцем, а поршень мізинцем.

 Підбивши чотири пальці вільної від шприца руки під руку пацієнта, вена фіксується великим пальцем за допомогою легкого натягування шкіри на себе.

 Шкіра проколюється, і голка вводиться безпосередньо у вену.

 Вільною рукою потрібно потягнути поршень. Наявність крові в шприці свідчить про те, що голка знаходиться у вені.

 Джгут знімається, і пацієнт може розтиснути кулак.

 Щоб переконатися, що голка не вийшла з вени, потрібно потягнути поршень ще раз.

 Повільно вводиться з шприца у вену лікарський препарат.

 Голка виводиться з вени, а до місця проколу притискається приготований раніше ватяну кульку. Нехай пацієнт, зігнувши руку в лікті, потримає до повної зупинки кровотечі.

Виконання внутрішньошкірної ін´єкції

1. Підготовку рук, збирання шприца, набирання ліків проведіть за загальноприйнятими правилами.

2. Хворого посадіть або покладіть на спину.

3. Місце ін´єкції (середня третина внутрішньої поверхні передпліччя) продезінфікуйте двома стерильними ватними тампонами, зволоженими 70 % розчином етилового спирту.

4. Шприц візьміть у праву руку так, щоб II палець утримував муфту голки, кінчики решти пальців підтримували циліндр.

5. Після висихання шкіри лівою рукою обхопіть передпліччя хворого знизу і злегка розтягніть шкіру або І пальцем лівої руки трохи натягніть шкіру нижче від місця ін´єкції.

6. Тримаючи шприц із голкою зрізом догори й майже паралельно до поверхні шкіри, вколіть голку так, щоб у шкіру занурився її зріз.

7. Лівою рукою повільно натисніть на поршень і введіть вміст шприца. При правильному введенні на місці ін´єкції утвориться папула білуватого кольору, яка нагадує лимонну шкірку.

8. Після введення ліків вийміть голку і до місця ін´єкції прикладіть стерильний ватний тампон.

 

Ось і вся техніка. Бажаю, щоб вам завжди траплялися відмінні фахівці і міцного вам здоров’я!!!!

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1330 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)