АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Методом В.П. Образцова—М.Д. Стражеска.

Прочитайте:
  1. A.Сифонний дренаж за методом Бюлау
  2. VII Схема ориентировочной основы действия при лечении пульпита методом девитальной экстирпации
  3. VIII Схема ориентировочной основы действия при лечении пульпита методом девитальной ампутации
  4. А) Методом бокового и бифокального освещения
  5. А. основным методом диагностики является выделение вируса из крови,
  6. Алгоритм забору крові на дослідження методом ІФА
  7. Больной (чувствовал себя больным 3 дня) госпитализирован в инфекционную клинику с предварительным диагнозом: брюшной тиф. Каким методом можно подтвердить диагноз?
  8. В настоящее время при хронических гепатитах В и С наиболее эффективным методом лечения является применение иммунотерапии, которая проводится в течении 6-12 месяцев.
  9. в орграфі методом Дейкстри.
  10. В подальшому лікування опіків проводиться відкритим (безпов’язочним) методом, або закритим методом з використанням пов’язок.

Цю пальпацію проводять у такій послідовності: сигмоподібна кишка, сліпа кишка, кінцевий відрізок здухвинної кишки, висхід пий, низхідний відділи, ободової кишки, поперечна ободова киш­ка, шлунок, печінка, селезінка, нирки. Послідовно проводять паль­пацію і оцінку фізичних властивостей окремих відрізків тонкої та товстої кишок — сигмоподібної, сліпої, кінцевого відрізку клубо­вої, апендиксу, висхідного, низхідного відділів та горизонтальної частини ободової кишки. Необхідно відмітити, що перед пальпа­цією і визначенням властивостей горизонтального відрізку ободо­вої кишки проводять визначення нижньої межі шлунка за допо­могою чотирьох методів: пальпаторного, за шумом плескоту, пер­куторного, аускультативного.

Після обстеження і оцінки властивостей окремих відділів киш- ківника визначають і описують пальпаторні властивості великої і малої кривизни та воротаря шлунка.

Далі послідовно описують результати перкуторного визначен­ня верхньої та нижньої меж печінки за В.П. Образцовим та М.Г. Курловим. Потім визначають і описують пальпаторні особ­ливості нижнього краю печінки: м’який, твердий, гострий, закруг­лений, гладкий, горбистий, чутливий, болісний, безболісний; визна­чають симптоми Ортнера, Кера, Образцова, Василенка, Мюссі- Георгієвського, Мейо-Робсона, Курвуазьє, Губергрица. Відмічають наявність болісності при натискуванні в ділянці проекції жовчного міхура, в зоні Шоффара.

Описують результати перкуторного визначення довжиниого та поперечного розмірів селезінки, а також результати пальпації (не пальпується, пальпується); у разі прощупання — послідовно описують форму нижнього краю, розмір випину у черевну порож­нину, рухомість, болісність, консистенцію.

Написання цього розділу закінчують реєстрацією результатів пальпаторного дослідження підшлункової залози і нирок (остан­ніх — в горизонтальному та вертикальному положеннях хворого), а також сечового міхура. При пальпації нирок (у разі промацу­вання нижнього полюсу нирки) необхідно відмітити форму, боліс­ність, рухомість, консистенцію її нижнього полюсу. Потім визна­чають симптом Пастернацього (негативний, позитивний — з однієї з обох боків), відчуття болісності при натискуванні па шкіру в надлобковій ділянці.

Перкусія.

 

Перкуторно визначають і описують результати перкусії живота у хворого в положенні горілиць, на правому та лівому боках, а також у вертикальному положенні. Виявляють характер перкутор­ного звуку в різних ділянках живота (високий, низький гимпаніт, притуплений, тупий звук), властивості перкуторного тону в ділян­ках фланків та його зміни залежно від переміни положення тіла; особливості перкуторного тону над правою і лівою ребровими дугамм, визначають наявність вільної рідини (асцит) у черевній по­рожнині методами перкуторного балотування (симптом флуктації) та перкусії; визначають рівень рідини в черевній порожнині у верти­кальному і в горизонтальному положеннях хворого. Методом пер­кусії, крім того, визначають межі окремих органів черевної по­рожнини: нижню межу шлунка, верхні і нижні межі печінки за В.П. Образцовим і М.Г. Курловим; довжинну вісь та поперечник селезінки, наявність великих пухлин, калових скупчень (завалів), газового здуття кишечника.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 464 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)