АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЛР і ЛРС, які містять аскорбінову кислоту

Прочитайте:
  1. I. Поясніть сенс наступних слів і словосполучень. Використовуйте їх у пропозиції, що містять власні.
  2. Б) соляную кислоту и внутренний фактор
  3. ВМС, що містять левоноргестрел
  4. Еквіваленти продуктів, які містять вуглеводи, тотожні одній хлібній одиниці
  5. Застосовують лікування препаратами, що містять ФСГ і ЛГ (пергонал або пергогрін по 1мл (750 МО)
  6. Кислоту,яка вже виділилася
  7. Клавулановую кислоту содержат
  8. ЛР і ЛРС, які містять каротиноїди.
  9. Сік шлунковий – призначають по 1-2 столових ложки 3-4 рази на день в час їди (містить всі ферменти шлункового соку і соляну кислоту).

Листя суниці - Folia Fragariae

Суниці лісові - Fragaria vesca

Розові - Rosaceae

Багаторічна, трав‘яниста рослина, з горизонтальним або косим кореневищем і довгими повзучими пагонами, що укорінюються у вузлах. Стебла прямостоячі або висхідні, висотою 5-20см, мало перевищують прикореневі листки, вкриті зісподу волосками. Квітки правильні, двостатеві білі, на тонких довгих, притиснутоволосистих квітконіжках, у щиткоподібному суцвітті.. Плоди ягодоподібні, пониклі, конічні, яйцеподібні або кулясті, яскраво- або темно-червоні, до основи вкриті дрібними, темними сім’янками. Листки трійчасті, прикореневі – на довгих черешках; листочки сидячі, майже овально-ромбічні, середній листочок яйцеподібний, бічні – косояйцеподібні, з зубцями. Зісподу виділяється жовтуваті центральна та бічна жилки першого порядку. Зверху темно-зелені, рідше покриті волосками, знизусильніше покриті волосками..

Домішка: полуниця звичайна (плоди білі з червоним кінчиком).

Росте у лісових районах та південній і середній частинах Лісостепу; далі на південь трапляється рідше.

 

Заготовляють у період цвітіння рослини (травень-червень). З кожної рослини беруть частину листків, щоб дати їй можливість відплодоносити.

Листя обривають або зрізують ножицями без черешків, притримуючи черешок другою рукою, щоб не вирвати рослину з коренем

 

Сушать на відкритому повітрі, у затінку або у добре провітрюваному приміщенні

 

Діючі речовини: вітамін С, дубильні речовини, флавоноїди, сліди алкалоїдів, органічні

кислоти (саліцилову, яблучну), вітамін В1 (сліди), цукри.

 

Застосування: Галенові препарати – розширюють периферійні судини, знижують

артеріальний тиск, уповільнюють ритм і посилюють амплітуду серцевих

скорочень, підвищують тонус і посилюють скорочення матки, сприяють виведенню солей з організму, мають сечогінний жовчогінний, потогінний, протизапальний і гіпоглікемічний ефект

 

 

ПЛОДИ СМОРОДИНИ ЧОРНОЇ - FRUCTUS RIBIS NIGRI

ЛИСТЯ СМОРОДИНИ ЧОРНОЇ - FOLIA RIBIS NIGRI

Смородина чорнаRibes nigrum L.,

род. аґрусовіGrossulariaceae.

Смородина черная; назва походить від латинізованої арабської ribas — кислий за смаком; латин. пiger, -gra, -grum — чорний.

Рослина. Невеликий, заввишки 0,6-2 м багаторічний кущ. Стебла темно-бурі або червоно-брунатні, кора молодих стебел жовтувато-сіра. Нижні гілки іноді лежать на землі. Листки черешкові, чергові, завдовжки до 10 см, трип'ятилопатеві, по краю пилчасто-зубчасті, зверху голі, зісподу по жилках опушені, з жовтими залозками, ароматні. Квітки двостатеві, правильні дзвоникоподібні, лілувато- або рожево-сірі, у пониклих китицях, завдовжки Плодиягоди у китицях, кулясті, чорні, діаметром 7-10 мм, несуть на верхівці білувату плівчасту чашечку; поверхня вкрита залозками з ефірною олією; м'якоть містить численне дрібне насіння. Цвіте у травні-червні, плоди достигають у липні-серпні.

Поширення. У дикому стані в Україні росте в Карпатах, на Прикарпатті, Поліссі та в Лісостепу коло струмків і річок, у лісах та поміж чагарників на вологих місцях. Введена в культуру.

Заготівля. Стиглі плоди або споживають і переробляють у свіжому вигляді, або сушать у сушарках (починаючи від 35 °С і поступово доводять до 65 °С, не допускаючи пересушування).

Листки збирають наприкінці весни і влітку; сушать при температурі 35-40 °С.

Хімічний склад сировини. Плоди містять аскорбінову кислоту (до 500 мг %), вітаміни груп В, К, Е, каротин; сахара, пектини, флавоноїди (антоціани), органічні кислоти, ефірну олію,

У листках виявлено ефірну олію, що містить флавоноїди, органічні кислоти, вітамін С (400 мг %), каротини, сахара та дубильні речовини.

Біологічна дія та застосування. Всі види сировини мають сечогінні, потогінні, протимікробні, капілярозміцнюючі, в'яжучі властивості, підвищують імунітет. Свіжі та сушені плоди корисно вживати при гіпохромній анемії, пародонтозі, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, гломерулонефриті, порушеннях ритму серця, гіпертонічній хворобі, кардіоневрозах, геморагічному васкуліті, застудних та інфекційних захворюваннях.

З листків смородини чорної розроблений препарат антиалергічної дії глюкорибін, а також настойка листків — рифлан для застосування у проктології як регенеративний та протизапальний засіб.

 

Плоди шипшина - Fructus Rosae

Шипшина собача - Rosa canina

Шипшина корична або травнев - Rosa cinnamomea

Розові - Rosaceae

Описання рослини. Кущі висотою до 2,5м. Стебла брунатно – червоні з численними зігнутими колючками. Листки непарноперисті, з вузькими прилистками; листочки з обох боків голі, гладенькі, переважно еліптичні, з короткозагостреною верхівкою, гостропильчасті. Квітки правильні, двостатеві, в малоквіткових (3-5) щитковидних суцвіттях, пелюстки світло – рожеві (в коричної – яскраво рожеві), широколанцетні, з рясними, після цвітіння відхилені донизу і притиснені до плода чашолистиками, рано відпадають і на їх місці залишається п’ятикутний диск (в коричної -.направлені вверх).

Поширення. Росте по всій території України (шипшина собача), в північних районах України (шипшина корична).

Плоди збирають у фазу повної стиглості – серпень-вересень - (але не перестиглими і до перших морозів) вручну в брезентових рукавицях, в корзини, обтягнені тканиною.

 

Сировина: Плоди (гіпантії або цинородії) м’ясисті, кулясті, овальні або яйцеподібні, гладенькі, голі. темно-червоного кольору (в коричної – яскраво – червоного кольору); усередині плоди густо устелені довгими, дуже жорсткими, щетинистими волосками; насіння дрібне, тверде, має форму вуглуватих горішків.

Сушать у сушарці при Т=80-90 С, розстилаючи тонким шаром. Зберігають у сухих, прохолодних приміщеннях.

 

Діючі речовини: Вітамін С до 1% (в коричної до 14%), каротиноїди, вітаміни групи В, РР, К, пантотенова кислота, флавоноїди, фенолокислоти, пектинові речовини, цукри, органічні кислоти, солі заліза, марганцю, фосфору, магнію, кальцію.

 

Фармакологічна дія. Протицинготна, антисклеротична, протизапальна дія, регулює окислювально-відновлювальні процеси організму, активізує вуглеводний обмін, посилює синтез гормонів і регенерацію тканин, стимулює опірність організму несприятливим умовам середовища, підвищує секрецію жовчі й діурез.

Застосування: Профілактика і лікування гіповітамінозів С і Р, гострі і хронічні інфекції, гострі й хронічні хвороби печінки, кишечнику, гемофілія, кровотечі, гіпертиреоз, травматичний шок, бронхіти, бронхопневмонії, плеврити, гепатит, холецистит (жовчогінний).

Лікарські заходи. Вітамінні чаї, сироп з водного згущеного екстракту плодів - Холосас (холецистити, гепатити), олія шипшини, "Каротолін" (масляний екстракт каротиноїдів із плодів) - ранозагоювальний, при гінгівітах, стоматитах, при тріщинах сосків, пролежнях, трофічних виразках, дерматозах, виразковий коліт - мікроклізми.

Збір "Арфазетин" - гіпоглікемічний; "Канефрон" – при захворюванні нирок, "Ліпохромін" - для лікування і профілактики променевої хвороби (із відходів виробництва „Холосасу”)

 

Кореневище з коренями первоцвіту – Rhizomata cum radicibus Primulae

Листя первоцвіту – Folia Primulae

Первоцвіт весняний - Primula veris

Первоцвітові – Primulaceae

Хімічний склад: Листя (аскорбінова кислота до 6%,сапоніни, флавоноїди, ефірна олія), кореневище з коренями (сапоніни, глікозиди, каротин).

Застосування: Настій з листя застосовується для лікування гіпо- і авітамінозів С, відвар кореневищ з коренями застосовується як відхаркувальний засіб при захворюванні верхніх дихальних шляхів.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1188 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)