АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

САМОСТІЙНА ПОЗААУДИТОРНА РОБОТА

Прочитайте:
  1. Багатоваріантна самостійна робота
  2. Багатоваріантна самостійна робота
  3. Багатоваріантна самостійна робота
  4. Будова та робота серця
  5. Ветеринарно-просвітницька робота
  6. Гігієна розумової та операторської праці. Провідні принципи, методи та засоби наукової організації праці. Санітарно-просвітня робота
  7. Дослідження дихальної системи дрібних тварин та птиці ( сам. робота )
  8. Індивідуальна робота студентів – захист рефератів.
  9. Індивідуальна робота студентів «Дослідження ролі спинного і головного мозку в регуляції функцій організму» (2 год.)
  10. Індивідуальна робота студентів «Основні етапи розвитку фізіології»

1. Ультрафіолетові промені зони В викликають:

*А. антирахітичний ефект

 

2. Ультрафіолетові промені зони А викликають:

А. *слабкий загальностимулюючий ефект

 

3. Ультрафіолетові промені зони С переважно викликають:

*А. сильний бактерицидний ефект

 

4. Виберіть яка із ламп є джерелом штучного ультрафіолетового випромінювання:

*А. Ртутно-кварцева лампа

 

5. Назвіть основні санітарно-гігієнічні заходи щодо профілактики недостатності ультрафіолетового випромінювання:

*А. Південна орієнтація вікон житлових приміщень

 

6. Вкажіть, на якому фізичному явищі оснований принцип роботи психрометра:

*А. Випаровування

 

7. Назвіть параметри мікроклімату, які можна оцінити за допомогою кататермометрії:

* А. Швидкість руху повітря

 

8. Проводиться оцінка епідеміологічної безпеки ґрунту ділянки під забудову. Найбільш показовим критерієм епідеміологічної оцінки ґрунту є:

*А. захворюваність на гельмінтози

 

9. Підвальне приміщення житлового будинку періодично затоплюється ґрунтовою водою. Яка з фізичних властивостей ґрунту могла цьому сприяти?

*А. Водоємність

 

10. При дослідженні зразка питної води було виявлено одночасне збільшення вмісту у воді азотвмісних сполук і хлориді. Про який характер забруднення це може свідчити?

*А. Продуктами фекального походження

 

11. У промислово розвиненому місті, в якому переважають північні вітри, південні та західні вітри реєструються значно рідше, а східні практично відсутні, обирається ділянка під будівництво нафтопереробного заводу. З якого боку міста доцільно розташувати завод?

*А. Південного

 

12. До приймального відділення районної лікарні поступив малюк 5-ти років з симптомами: сильне пото- та слиновиділення, сльозотеча, профузний пронос, церебральні розлади: запаморочення, сплутаність свідомості, збудливість, марення, галюцинації, хода “сп’янілої людини”. Встановлено, що малюк разом з батьками напередодні збирав гриби у лісі. Споживання яких грибів чи рослин викликало харчове отруєння?

*А. Мухоморів

 

14. Через 2 год. після вживання у їжу недовареної червоної квасолі у хворого виникли: нудота, блювота, діарея. Який токсин пептидної природи зумовив виникнення даного харчового отруєння?

*А. Фазин

 

15. При розслідуванні випадку харчового отруєння встановлено діагноз: харчова токсикоінфекція, що спричинена парагемолітичним вібріоном. Який із перерахованих продуктів і страв може бути найімовірнішою причиною даного отруєння?

*А. Морепродукти

 

16. У відділенні інтенсивної терапії та реанімації поступив хворий зі скаргами на погіршення зору (туман в очах, двоїння), розлад ковтання. Лікар встановив діагноз отруєння ботулотоксином. Напередодні хворий споживав молоко, сир, круп’яні вироби, тушонку домашнього приготування, свіжі овочі. Який із продуктів може бути причиною харчового отруєння?

*А. Тушонка домашнього приготування

 

17. Швидка допомога уночі доставила до інфекційної лікарні хворого, який зранку з’їв гриби. Захворювання почалось раптово – різкий біль у животі, частий пронос, неспинне блювання, нестерпна спрага, головний біль, запаморочення. На третій день хвороба закінчилась смертю. Отруєння якими грибами мало місце?

*А. Бліда поганка

 

18. При гігієнічному дослідженні молока, що продавалося на ринку, виявлено крохмаль. З якою метою був використаний цей вид фальсифікації?

*А. Для збільшення густини молока

 

19. В реалізацію поступило крабове м’ясо, промарковане як натуральний продукт. Лабораторний аналіз показав, що продукт виготовлений із додаванням морепродуктів, крохмалю, смакових добавок, барвників та емульгаторів і консервантів. До якого виду слід віднести даний продукт?

*А. Фальсифікований

 

20. У дитини 10 років діагностована залізодефіцитна анемія аліментарного походження. Яку крупу слід ввести у її раціон харчування?

*А. Гречану

 

21. У продаж надійшли хлібобулочні вироби: хліб пшеничний вищого, першого та другого гатунків, хліб житній, здобні булочні вироби. Який з перелічених хлібобулочних виробів має вищу енергетичну цінність?

*А. Здобні булочні вироби

 

22. Добовий раціон студента включає 1100 мг Са. Яку кількість фосфору повинен отримати студент при такому вмісті кальцію?

*А. 1100

 

23. Які продукти є переважним джерелом легкозасвоюваного кальцію?

*А. Молоко, молочні продукти

 

24. Якій засіб зберігання продуктів забезпечує найменше руйнування вітамінів?

*А. Заморожування

 

25. Завдяки чому овочі, фрукти та ягоди справляють діуретичний вплив на організм людини?

*А. Переважному вмісту калію над натрієм

 

26. Які продукти є переважним джерелом фосфоліпідів для організму?

*А. Зернові, олійні, бобові культури

 

27. У вигляді якої сполуки засвоюється кальцій молока?

*А. Лактат кальцію

 

28. Хворий З. госпіталізований у лікувально-профілактичну установу з діагнозом: сечокам’яна хвороба. При хімічному аналізі було встановлено, що камені складаються із солей сечової кислоти (уратів). Харчування при даній патології належить скоректувати у напрямку зниження вмісту в їжі:

*А. М’ясних продуктів

 

29. Хворий на прийомі до лікаря скаржився на біль у суглобах. Хворий віддає перевагу м’ясній і жирній їжі. Встановлено діагноз — подагра. Які з перерахованих продуктів рекомендують хворому?

*А. Молочні

 

30. При обстеженні пацієнта виявлено симптоми: прогресуюча кволість, зниження працездатності, швидка фізична та психічна втомлюваність, відчуття мерзлякуватості та голоду, втрата маси тіла. Встановіть вид аліментарного захворювання.

*А. Білково-енергетична недостатність

 

31. Під час організації санаторно-курортного харчування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, було запропоновано забезпечити регламентований вміст у раціонах нутрієнтів, що вступають у конкурентні взаємовідносини з радіонуклідами та запобігають їх всмоктуванню у травному тракті. Які нутрієнти мають пріоритетне значення для забезпечення вказаної біологічної дії їжі?

*А. Калій, кальцій, харчові волокна

 

32. Хворий переніс гострий гепатит. Які з перелічених продуктів і страв слід рекомендувати у його раціон?

*А. Мед

 

33. Громадянин Н. працює з неорганічними сполуками свинцю. Що з переліченого слід рекомендувати йому у раціон харчування?

*А. Печені яблука

 

34. Хворий знаходиться на стаціонарному лікуванні з діагнозом: гострий панкреатит. На третій день після відміни режиму голоду лікар дозволив хворому вживати:

*А. Дегазовану лужну мінеральну воду

 

35. В дитячому дошкільному закладі проведено аналіз добового набору продуктів, в результаті чого встановлено, що до складу меню входять: молоко, масло вершкове, м’ясо, гриби, риба. Який з перерахованих продуктів необхідно вилучити з меню дитячого дошкільного закладу?

*А. Гриби

 

36. Для обробки ланів цукрового буряку протягом останніх двох років використовувалися хлорорганічні пестициди — хлорпінен і хлоркамфен. Під час лабораторного дослідження проб ґрунту з цих ланів було встановлено, що концентрація хлорпінену перевищує ГДК у 4 рази, концентрація хлоркамфену — у 6 разів. Які очікувані зміни в стані здоров’я населення може спричинити такий рівень забруднення ґрунту?

*А. Виражені фізіологічні зрушення

 

37. На території міста відзначено підвищений рівень марганцю в атмосферному повітрі, питній воді та продуктах сільськогосподарського походження. Яка дія даних чинників на здоров’я населення?

*А. Комплексна

 

38. При визначенні впливу якості атмосферного повітря на здоров’я населення ураховують ступінь небезпечності забруднення атмосферного повітря. При якому ступені небезпечності забруднення атмосферного повітря можна очікувати зростання частоти специфічної та неспецифічної захворюваності, випадки гострого отруєння, підвищення смертності?

*1). Дуже небезпечний

 

39. При здійсненні моніторингу атмосферного повітря населених пунктів застосовують пости спостереження. Які пости спостереження дозволяють виявити зону впливу газоповітряної суміші, що викидається промисловим підприємством?

*1). Підфакельні

 

40. Для профілактики забруднення довкілля використовується механічна сепарація твердих побутових відходів. Назвіть метод, за допомогою якого можна здійснити механічну утилізацію цих відходів.

*1). Пресування відходів у будівельні блоки

 

41. У промисловому районі одного із індустріальних міст в дітей дошкільного віку почастішали захворювання хронічним бронхітом з астматичним компонентом і бронхіальною астмою. Який із постійних забруднювачів повітря міг стати їх причиною?

*1). Діоксид сірки

 

42. Бавовняно-прядильний комбінат знаходиться поблизу житлового масиву, що викликає скарги мешканців мікрорайону. Підприємство віднесене до 2 класу. Яка ширина санітарно-захисної зони для даного підприємства?

*1). 500 м

 

43. Житловий будинок розташований вздовж автомагістралі з інтенсивним рухом транспорту. Які заходи шумозахисту є найбільш ефективними?

*1). Будівництво шумозахисних будинків-екранів

 

44. У атмосферному повітрі жилого мікрорайону міста одночасно присутні двоокис азоту та сірководень на рівні максимально разових ГДК. Яким ефектом характеризуватиметься комбінована дія даної суміші на організм людини?

* 2). Сумація

 

45. У відділення профпатології поступило троє пацієнтів, що працюють у ливарному цеху автобусного заводу із діагнозом свинцева хронічна інтоксикація. Як лікар-профпатолог повинен кваліфікувати даний випадок?

*3). Групове хронічне профзахворювання

 

46. У відділення реанімації обласної клінічної лікарні поступають пацієнти, які отримали хімічні опіки після вибуху на заводі по виробництву аміачної селітри. В який термін лікарня повинна інформувати зацікавлені інстанції про даний випадок?

*1). 1 доба

 

47. У працівника пункту хімізації “Провесінь”, який упродовж останніх 5 років займається протравлюванням насіння, спостерігається парез верхніх кінцівок. Яка група пестицидів могла найімовірніше обумовити дану патологію?

*2). Фосфорорганічні

 

48. Для боротьби з тарганами на харчоблоці лікарні використовували карбофос. До якої групи отрутохімікатів за призначенням він відноситься?

*5). Інсектициди

 

49. У працівника бензозаправки зі стажем 15 років, що має контакт із етилованим бензином, відзначається зниження пам’яті, брадикардія, відчуття волосся в роті, шкірні парестезії. Інтоксикацію якою речовиною слід припустити у даному випадку?

*4). Бензолом

 

50. Після одержання повідомлення про нещасний випадок на виробництві власником підприємства було призначено комісію для розслідування, яка впродовж 5 діб з моменту події обстежила місце нещасного випадку, опитала очевидців, вивчила умови праці і засоби виробництва, розробила заходи профілактики, оформила акт результатів розслідування. Яке порушення допустила комісія при розслідуванні нещасного випадку?

*1). Порушила терміни розслідування

 

51. На хімічному заводі відбулося гостре групове отруєння оксидами азоту зі смертельним результатом. Для розслідування цього випадку створена комісія. Хто повинен очолити комісію з розслідування?

*1). Головний лікар санітарно-епідеміологічної станції

 

52. При вивченні умов праці робітників, зайнятих на виробництві ртутних термометрів, у повітрі робочої зони виявлено пари ртуті в концентрація, які перевищують гранично допустимі. Вкажіть основний можливий шлях надходження ртуті в організм працюючих.

*4). Через органи дихання

 

53. У комп’ютерному залі науково-дослідного сектору політехнічного інституту робочі місця лаборантів-операторів розташовані біля передніх панелей моніторів. Під впливом електромагнітних хвиль надвисокої частоти оператори знаходяться цілий робочий день. Особливу небезпеку являє дія електромагнітних хвиль вказаного діапазону частот у великих інтенсивностях на:

*1). Зоровий аналізатор

 

54. Цеховим лікарем на підприємстві щорічно проводиться аналіз стану здоров’я робітників. На які диспансерні групи здоров’я розподіляються робітники підприємства у щорічному звіті?

*1). Здорові, практично здорові, хворі за трьома стадіями компенсації

 

55.При проведенні медичного огляду дитини 6 років перед вступом до школи було виявлено, що протягом останнього року дитина перенесла інфекційний гепатит та 4 рази перехворіла гострими респіраторно-вірусними захворюваннями. Яку рекомендацію доцільно дати батькам дитини у даному випадку?

*2). Відтермінування вступу до школи на 1 рік

 

56. При медичному огляді дитини 6 років встановлено, що за останній рік вона перехворіла вірусним гепатитом А, біологічний вік відповідає календарному. Діагноз на момент огляду: залишкові явища вірусного гепатиту А у вигляді дискінезії жовчовивідних шляхів за гіпотонічним типом. Дайте рекомендації щодо організації навчання дитини.

*1). Поступити у 1-й клас загальноосвітньої школи

 

57.Фізичний розвиток хлопчика 10 років за зростом, масою тіла та обводом грудної клітки – середній, пропорційний. Назвіть метод, який використовувався при оцінці фізичного розвитку хлопчика.

*4). Сигмальних відхилень

 

58. За результатами обстеження фізичний розвиток дівчинки 13 років середній, гармонійний, біологічний вік відповідає календарному. Назвіть, який метод застосовувався для оцінки фізичного розвитку дитини.

*2). Комплексний

 

59. Показники рівня біологічного розвитку учнів середнього і старшого шкільного віку такі: довжина тіла, річні прирости зросту, осифікація кісток кисті, кількість постійних зубів. Які ще показники розвитку в ці вікові періоди набувають особливого значення?

*1). Розвиток вторинних статевих ознак

 

60. Аналіз захворюваності школярів вікових груп 7-10 років, 11-14 років та 15-17 років виявив, що один з класів захворювань має найбільш широке розповсюдження у всіх вікових періодах. Які це хвороби?

*3). Хвороби органів дихання

 

61. Встановлено, що у 20 % дітей, які вступають у дитячі навчальні заклади, спостерігається тривала адаптація. Який з показників у дітей нормалізується у першу чергу?

*4). Апетит

 

62. У дошкільному закладі міста К. серед 240 дітей виник спалах дизентерії Зонне. За 2 доби захворіло 37 дітей і 5 співробітників з різних груп. Реєструвались переважно тяжкі клінічні форми. Вкажіть передбачуваний тип спалаху:

*1). Харчовий

 

63. До спеціальних заходів загартування відносяться:

*1). Повітряні ванни, полоскання горла, водні процедури, обтирання

 

64. У лісовому літньому санаторії дітям з метою загартування організму проводять різні процедури. Вкажіть, яка з нижчезазначених процедур є доцільнішою?

*1). Контрастний душ

 

65. В учбовій кімнаті на 5-му уроці виявили такі параметри мікроклімату: температура 250С, відносна вологість 79%, швидкість руху повітря 0,1м/с. По яким фізіологічним показникам виявляється несприятливий вплив мікроклімату на функціональний стан нервової системи школярів?

*1). Показники працездатності і хронорефлексометрії


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 433 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.014 сек.)