АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Прояви акселерації

Прочитайте:
  1. Аномалії пуповини і амніона(маловоддя,багатоводдя):клінічні прояви,тактика фельшера.
  2. Глухість сердечних тонів та інші прояви анемії.
  3. Клінічні прояви
  4. КЛІНІЧНІ ПРОЯВИ
  5. Клінічні прояви
  6. Клінічні прояви вибухової травми
  7. Клінічні прояви вітамінної недостатності
  8. Клінічні прояви внутрішньоутробних та перинатальних інфекцій
  9. КЛІНІЧНІ ПРОЯВИ ВТОРИННОГО СИФІЛІСУ
  10. Клінічні прояви ГІРП

Сутність та поняття процесу акселерації

В останні десятиліття 20 століття вчені все частіше почали говорити про такий феномен, як акселерація. Цей процес, викликаний стрімкою зміною способу життя і середовища сучасної людини, наклав свій відбиток на загальний розвиток людини як біологічного виду. Поняття акселерації широко відоме у всьому світі.

Акселерація (від латинського "акселераціо" - прискорення) – це прискорений фізичний і частково психічний розвиток в дитячому й підлітковому віці. Біологи пов'язують акселерацію з фізіологічним визріванням організму, психологи - з розвитком психічних функцій, а педагоги — з духовним розвитком і соціалізацією особистості.
До появи акселерації в 50-60-х pp. XX ст. фізичний і духовний розвиток дітей і підлітків був збалансований. Дорослий організм потребує задоволення "дорослих" фізіологічних потреб у тому числі й статевих, соціальний розвиток гальмується і вступає в конфлікт з бурхливо прогресуючою фізіологією. Виникає напруга, яка обумовлює значні психологічні перевантаження, підліток шукає шляхи її усунення і вибирає такі, які підказує його ще не зміцнений розум. У цьому полягають найважливіші суперечності акселерації, яка створила чимало труднощів як для самих підлітків, котрим важко впоратися з наявними змінами, так і для дорослих - батьків, учителів, вихователів. І, якщо з суто технічними проблемами акселерації — забезпечення шкіл новими меблями, учнів відповідним одягом і т.д. — ще якось впоралися, то в галузі морально-етичних наслідків акселерації і, в першу чергу, тих, що виявилися в широкому розповсюдженні статевих контактів серед неповнолітніх з усіма негативними наслідками, проблеми залишилися.
Про темпи акселерації свідчать наступні дані: за три десятиліття зріст у підлітків збільшився в середньому на 13—15 сантиметрів, а вага - на 10-12 кілограмів у порівнянні з їхніми ровесниками 50-х років.

 

 

Прояви акселерації

Вчені відзначають акселерацію з другої частини ХІХ ст. В результаті акселерації, що наступила в 70-х pp. фізіологічне дозрівання організму починає випереджати темпи розумового, психічного, соціального розвитку. Утворюється невідповідність, яку можна виразити так: тіло росте швидше, ніж визрівають психічні функції, які є основою інтелектуальних, соціальних, моральних якостей. До 13-ти — 15-ти років у дівчаток, а до 14-ти - 16-ти років у хлопчиків фізіологічний розвиток організму завершується і майже досягає рівня дорослої людини, чого не можна сказати про духовний розвиток.
При народженні діти важать більше на 100-300 грам, а їх зростання збільшилося приблизно на сантиметр в порівнянні з даними новонароджених сотню років тому. Кожні десять років п'яти-семирічні діти ставали вище на півтора сантиметра в середньому, і важче на 0,5 кг. Підлітки виросли в середньому на 10-15 см.

Також сильно прискорилося статеве дозрівання. Якщо в 19 столітті у європейських дівчат перша менструація в 16-17 років, то нині вони починаються раніше на 3-4 роки, іноді й більше. Це ж характерно і для дозрівання хлопчиків.

Тому система статевого виховання та освіти повинна виховувати вміння управляти своєю сексуальністю, а також створювати гуманістичні установки. Утримання ж молодих людей від початку статевих відносин в дуже ранньому віці має аж ніяк не першорядне значення. Але, хоча акселерація змінює вікові межі кожного періоду в розвитку дітей, їх типові характеристики залишаються колишніми.

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 617 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)