АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клінічні прояви ГІРП

Прочитайте:
  1. III. Основні клінічні дані
  2. А. 4.4. Клінічні критерії диференціальної діагностики коматозних станів у хворих на цукровий діабет
  3. А. Ситуаційні клінічні задачі
  4. А.Ситуаційні клінічні задачі
  5. Анамнестічні і клінічні дані.
  6. Аномалії пуповини і амніона(маловоддя,багатоводдя):клінічні прояви,тактика фельшера.
  7. В клінічній картині другої форми акушерського перитоніту на початку захворювання домінує парез
  8. Глухість сердечних тонів та інші прояви анемії.
  9. Застосування препаратів індукторів ІФН в клінічній практиці
  10. Його гіперплазії або пухлини. Розрізняють три клінічні форми цього захворювання: вроджений, пубертатний,

Клінічні прояви ПРП різноманітні й неспецифічні. Симптоматика залежить від виразності захворювання печінки, на тлі якого розвився ПРП, поширеності пухлини, наявності ускладнень. Розпізнати пухлина на ранніх стадіях вдається не завжди, тому що вона часто развивается на тлі цирозу печінки й симптоми пухлини приймаються за прогресування цирозу. Найчастіше пухлина проявляє себе загальними симптомами: слабість, погіршення апетиту, біль, втрата ваги, зміна смакових відчуттів, пальповане об'ємне утворення в 40% хворих. Іноді над печінкою вислухується шум тертя очеревини й судинний шум. В 40% випадків спостерігається гемо ррагі ч 11 ий^ас ц и т. Пізніше приєднуються нудота, блювота, субфебрильна або помірковано висока лихоманка. Почуття ваги в ділянці печінки наростає й здобуває характер постійного тупого болю. Відзначається гепатомегалія, обгурація часткових печіночних проток в 50% хворих. Спленомегалія обумовлена або цирозом печінки й розвитком печіночною портальною гіпертензією, або порушенням портального кровообігу, викликаним стисканням пухлиною гілок воротної вени, відзначається в 10 - 39% хворих ПРП. Жовтяниця при ПРП завжди носить холестатичний характер і свідчить про прогресування цирозу або обумовлена пухлинним стенозом великих жовчних проток у воротах печінки. Частим симптомом є підвищення температури тіла, втрата маси тіла. Лихоманка в 13-38%) хворих ПРП, як правило, резистентна до антибіотиків і носить різний характер: від тривалої й постійної на рівні невеликих коливань у діапазоні субфебрильних цифр до перемежованої з добовими коливаннями (febris remittens). Походження її до кінця не ясно.

У частини хворих прогресування захворювання супроводжується анемією, анорексією й астенизацією. Асцит відзначається в 19 - 40% хворих і свідчить про порушення портального кровообігу (зтискання, тромбоз воротной вени), постсинусоїдальному блоці лимфо - і кровообігу в печінці при прогресуванні цирозу, пухлинної диссемінації по очеревині. Гноблення білково- синтетичної функції печінки збільшує набряково - асцитичний синдром. У невеликої частини хворих розвиваються п аранеопластичні синдро ми: гіпогклікемія (частіше вже в термінальній стадії), шкірна сверблячка без жовтяниці, гінекомастія, гіперпаратіреоз, гіперкортицизм, гіперхолестери- немія, гіпокаліємія, еритроцитоз, гіперкальціємія й остеопороз. Гіпог­лікемічний синдром пов'язаний з порушенням інактивації інсуліну в клітинах печінки, посиленим глікогенозом у пухлинних клітинах, секрецією пухлиною речовин, що стимулюють бета - клітини підшлункової залози. У сироватці звичайно підвищується активність ЛФ і рівня АФГ1.

При цирозі печінки розвивається дифузна форма первинного раку печінки. При цьому пухлина не пальпується, печінка не збільшена. Важкість стану різко зростає повторними шлунково-стравохідними кровотечами, асцит перестає зніматися лікарською терапією.

У ряді випадків спостерігається ускладнений плин ПРП, коли ускладнення проявляються після певного безсимптомного періоду. Тромбоз воротной вени і її гілок, печінкових артерій, тромбоз печінкових вен і НПВ (синдром Бадда - Кіарі) з розвитком гострої гіечіночної недостатності, розпад пухлини з розривом печінки й внутріочеревинною кровотечею, формування артеріо - портальних шунтів, розвиток механічної жовтяниці, жовчних нориць, гемобілії, формування внутріпечінкових абсцесів.

Бессимптомний або схований плин ПРП спостерігається при невеликих розмірах пухлин печінки, які виявляються, як правило, випадково при лапаротомії або аутопсії.

Середня тривалість життя після початку клінічних проявів захворювання без лікування 5-6 місяців.


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 403 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)